Przepis kulinarny
Afrodyzjak z indyka Autor: Beata   Data: 07.03.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9583
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 Cel uświęca koszty! zł średni 75-90 min. Niewiele kalorii, ale energii dostarcza sporo...

Składniki:

Pierś z indyka (wielkość dostosowana do możliwości zajadających :), 50-100 g rodzynek, 100 ml oliwy, 100-200 ml wody, łyżka sosu winegret lub soku z cytryny, oregano, tymianek, szałwia, rozmaryn, sól, listek bobkowy, może być kilka łyżeczek naturalnego miodu płynnego, ryż (powtórka z poprzedniego nawiasu), kilka plasterków ananasa (jeśli świeży, to dojrzały i dobrze obrany), mała kiść jasnych winogron, białe wino... i reszta według uznania

Jak przyrządzić?

Pierś z indyka w całości pozostaw w lodówce na minimum 12 godzin w marynacie z ziół (nie możesz ich żałować), 20 ml oliwy, sosu winegret, zawiniętą w folię. Nie sól, żeby sól nie wyciągnęła wilgoci z mięsa. Przed pieczeniem usuń nadmiar ziół, posól, ułóż w żaroodpornym naczyniu, dodaj resztę oliwy, wodę, listek bobkowy, obsyp całość rodzynkami, nakryj przykrywką i wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. godziny, po czym zdejmij pokrywkę, podgrzej piecyk do 250 stopni w celu zarumienienia pieczeni. Rodzynki trzeba zsunąć z mięsa do wywaru, żeby się nie przypaliły. Jeśli posmarujesz pieczeń miodem, powstanie chrupiąca skorupka. W razie potrzeby dodaj wody i piecz jeszcze ok. 15 min, aż mięsko będzie apetycznie bursztynowe :) Jest to łatwiejsze, jeśli w piecyku można grillować. Osobno ugotuj ryż na sypko, podawaj polany wywarem (koniecznie z rodzynkami). Musisz sprawdzić wcześniej smak wywaru i ewentualnie go doprawić. Resztę wywaru wlej do sosjerki i podaj osobno. Pieczeń pokrój na plastry. Ostrożnie! Są mięciutkie, ale nie mogą się rozpaść! Ułóż na półmisku na przemian plaster mięsa i plaster ananasa, ozdób winogronami, musi wyglądać uroczo! Podaj schłodzone białe wino wytrawne lub półwytrawne, i cóż, reszta należy do Was...

Potrzebne przybory:

Jakieś naczynko żaroodporne z przykrywką lub brytfanka, piecyk dobrze piekący, folia, garnuszek do ryżu, ostry nóż do mięsa i inne...

Jak podawać?

Koniecznie na wykwintnej zastawie stołowej (toż to afrodyzjak, cel potrawy domniemany ;) Zapewniam, że działa!!!

Uwagi:

Pamiętaj, zadbaj o wygląd całości, inaczej czary afrodyzjakalne nie będą miały mocy!!!

Czas przygotowania:

W tzw. międzyczasie, jak mięsko w piecyku, masz trochę czasu dla siebie, żeby we właściwej chwili wyglądać zachwycająco ;) Na godzinę przed podaniem otwórz wino i przypilnuj, żeby miało właściwą temperaturę (jest podana na etykiecie), najczęściej

« Powrót