Przepis kulinarny
Farfalle w sosie pomidorowym Autor: Maja   Data: 17.03.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9739
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 25-35 min. ?

Składniki:

makaron farfalle (kokardki), najlepszy włoski, 100% semoliny, puszka pomidorów w zalewie, kartonik sosu pomidorowego, czosnek, oregano, sól, cukier, chili, oliwa z oliwek, parmezan

Jak przyrządzić?

Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy pokrojony czosnek (plasterki). Chwilę grzejemy, tak aby nie przypalić czosnku, tylko go zezłocić. Dodajemy sos i pomidory, co nieco cukru, sól. Grzejemy na niewielkom ogniu, pomieorki rozduszamy widelcem (jak kto woli, może je wcześniej zmiksować). Po 10 min dodajemy oregano, grzejemy jeszcze 10 min. Na koniec dodajemy chili. Makaron gotujemy wg przepisu na torebce:-). Nie przelewamy zimną wodą (!), żeby się nie kleił, można dodać do niego trochę oliwy z oliwek. Makaron polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

Potrzebne przybory:

Na sos najlepszy jest wok...

Jak podawać?

Albo od razu na talerze, albo w misce makaron i w woku sos. Parmezan do posypania w miseczce.

Uwagi:

Przyprawy i ilość czosnku - trzeba wypracować własny smak. Parmezan nie jest konieczny. Można dodać bazylię i oregano bądź opcjonalnie samą bazylię.

« Powrót