Przepis kulinarny
Sałatka Agusi Autor: Agnieszka   Data: 22.04.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=997
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3-4 porcje ? zł średni 10-15 min. ?

Składniki:

- salata lisciasta, ale najlepiej nie lodowa (bo jest troche bez smaku), - pomidor pokrojony w kostke, - cebula (najlepiej czerwona) pokrojona w kostke, - owoc avocado w plasterkach, - ok. pol szklanki sera zoltego i tyle lub mniej szynki (opcojonalnie) pokrojone w kostke, - oliwa z oliwek (tak pare lyzek, wg. uznania), - ocet balsamiczny (mniej niz oliwy, wg. samku), - sol, pieprz, bazylia.

Jak przyrządzić?

Salate umyc, dokladnie osuszyc i porwac w drobne kawalki. Dodac wszystkie skladniki oprocz avocado, delikatnie wymieszac, aby sie nie porozpadaly. Nakoncu wylozyc do salaterek i na wierzchu polozyc male plasterki avocado.

Jak podawać?

Jesli do salatki dodamy malo skladnikow bogatych w bialko (szynka, ser, jajo), mozna ja podawac jako dadatek do drugiego dania. Jesli jest w nij sporo powyzszych skladnikow, to jako dadatek do czegos lzejszego i mniej pozywnego, np. zupy. Mozna ja rozniez spozywac sama w sobie, z pieczywem.

Uwagi:

Ilosci skladnikow nie sa scisle wyszczegolnione - nalezy kierowac sie wlasnym smakiem i uznaniem. Ta salatka pozwala na rozne niescislosci, mozna doac inne skladniki, jak ktos lubi, np. jajo na twardo (mozna nim tez zastapic avocado). Wazne jest, aby sos byl lekki, wlasnie z oliwy, absolutnie nic majonezowego, smietanowego, jogurtowego.

« Powrót