Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!
archiwum felietonów

Jedz nowalijki

Jedz nowalijki Zimą zjadamy warzywa ze słoików, kupujemy pomidory, które nie pachną jak pomidory, ogórki, które nie smakują jak ogórki. Często tęsknimy za świeżymi warzywami, a mrożonki i marynaty, chodź potrafią godnie zastępować zielone warzywa, po zimie szybko idą w odstawkę. Na wiosnę warto uzupełnić dietę w witaminy, dlatego jedzmy nowalijki! Więcej

Jak wspomagać odchudzanie?

Jak wspomagać odchudzanie? Szczupła, zgrabna sylwetka to marzenie każdej kobiety. Problem zbędnych kilogramów daje o sobie znać zwłaszcza w czasie letnich słonecznych dni. Aby osiągnąć zamierzony cel, chwytamy się najróżniejszych sposobów, próbując coraz to innych diet odchudzających. Okazuje się, że wystarczy jedynie dodawać do swojego codziennego menu niektóre produkty, aby cieszyć się rezultatem swoich starań. Więcej

Zioła mogą szkodzić. Porada

Zioła mogą szkodzić. Porada Zioła to naturalne leki, jednak nie powinniśmy ich stosować bezkrytycznie. Jeśli nie wiemy jak działają, jak je przygotować, dawkować oraz przechowywać, lepiej być ostrożnym w ich stosowaniu. Niestosowanie się do tych zasad grozi zatruciem lub alergią. Więcej

Nowa kuchnia polska

Nowa kuchnia polska Co my – Polacy mamy do zaproponowania kuchni światowej? Bez kompleksów, bez myślenia o tym co nam umknęło. Po prostu w naturalny sposób trzeba stwierdzić, że istnieją takie elementy naszej kuchni, które możemy propagować w innych krajach. Co możemy wnieść do kuchni światowej? Więcej

Na święta i po świętach. Ryby po polsku!

Na święta i po świętach. Ryby po polsku! Jeśli czegoś naprawdę żal z przedwojennej Polski, poza rzecz jasna tymi, którzy nie przetrwali wojny, to najbardziej żal ryb. Zbyt mała ilość ościstych posiłków to ciągły problem naszych stołów. W naszych sklepach ryby stają się towarem niemalże luksusowym i to nawet w swych najpodlejszych wersjach typu „filet z mintaja”, panga, tilapia czy „tusza błękitka”. Szczególnie w zestawieniu ich mocy odżywczych z ceną, czyli jakże istotnego stosunku „cena – jakość”. Mimo to – warto jeść ryby nawet, jeśli post właśnie się kończy. Więcej

Wielkanoc. Jedz ryby, ale uważaj na…

Wielkanoc. Jedz ryby, ale uważaj na… Dorsz, łosoś, makrela… to najpopularniejsze ryby na naszych wielkanocnych stołach. Tuńczyka lubimy dodawać do sałatek, a śledzik najlepszy jest pod wódeczkę. Warto jeść ryby, bo zawierają witaminę A, witaminy z grupy B, jod i potas. Są źródłem białka i kwasów tłuszczowych, pozytywnie wpływają na skórę i zmniejszają ryzyko nowotworów. Ryby są zdrowe, ale... Więcej

Jałowiec – pij, kąp się i doprawiaj! Porada

Jałowiec –  pij, kąp się i doprawiaj! Porada Jałowiec jest krzewem występującym powszechnie na całej półkuli północnej od Antarktyki, aż po tereny subtropikalne. Możemy go spotkać także w Polsce – w parkach i ogrodach przyciąga wzrok niejednego przechodnia różnorodnością kształtu i koloru igieł. Jednak jałowiec to roślina nie tylko ozdobna, ma właściwości lecznicze, wystarczy tylko wiedzieć jak z nich korzystać. Więcej

Południowe Indie – kilka prostych porad kulinarnych

Południowe Indie – kilka prostych porad kulinarnych Kiedy wylądujemy już w południowych Indiach (czyli najprawdopodobniej w Bangaluru lub Chennai), z lekka odeśpimy jetlaga i, przynajmniej wstępnie, strawimy to, czym napchano nas na pokładzie samolotu, przyjdzie czas na zapoznanie się z miejscową kuchnią. Oczywiście warto zachować ostrożność – nagła zmiana kuchni będzie i tak dużym wyzwaniem dla naszego wymęczonego lotem organizmu. A wiec kilka rad dla wyjeżdżających do Indii południowych. Więcej

Programy kulinarne - telewizor w kuchni

Programy kulinarne - telewizor w kuchni Irytuje mnie, że często programy kulinarne nie mają wiele wspólnego z kuchnią i gotowaniem. Temat jest tylko pretekstem. A w rzeczywistości chodzi o jakąś psychodramę, ktoś się popłacze, ktoś przejdzie dalej albo odpadnie. O gotowaniu nic się nie dowiemy. To mógłby być równie dobrze konkurs ludzi rzucających kawałkiem drewna albo piłą mechaniczną, ale ponieważ gotowanie jest modne, wybrano właśnie ten temat.

Rober Makłowicz Więcej

Indyjskie psychodelicje

Indyjskie psychodelicje Po dobrym posiłku człowiek czuje się dobrze, ale czasem to nie wystarcza – potrzeba czegoś więcej. Słynne jedzenie i napoje bogów – nektar i ambrozja w wierzeniach starożytnych Greków, czy soma i amryta w wierzeniach Ariów – miały nie tylko sprawiać, iż boskie istoty staną się nieśmiertelne, ale również zmienią ich stan psychiczny na zdecydowanie bardziej boski. To co? Bogowie mogą, a człowiek nie? Człowiek też by chciał. Więcej

No to pasztet!

No to pasztet! Weszliśmy w czas biesiadny. Najpierw święta Bożego Narodzenia, potem sylwester i karnawał. I jak zawsze podczas świątecznego odwiedzania rodziny da się zauważyć identyczne zjawisko. Stół zastawiany jest szeregiem różnorodnych sklepowych wędlin, pomiędzy którymi, tu i ówdzie zaczai się miseczka grzybków marynowanych, ćwikły i chrzanu z jajkami, małych półmisków z kiszonymi ogórkami, a przede wszystkim zaś kulinarnych gwiazd rodzinnych posiedzeń – wędliny i pasztetów domowej roboty. To właśnie one będą znikać ze stołu jako pierwsze. Więcej

Vepro-knedlo-zelo. Porządny czeski obiad

Vepro-knedlo-zelo. Porządny czeski obiad Świnia. Istota czeskiej kuchni. Podstawa smakowitych wędlin a przede wszystkim główny element triady: vepro – knedlo – zelo. Dla kuchni czeskiej ten zestaw jest równie klasyczny jak u nas schabowy z ziemniakami i z kapustą. I jak zobaczycie – to w dużej mierze zbliżona kompozycja. Więcej

Top 5 piwnych przekąsek

Top 5 piwnych przekąsek Czeskie piwo jest niezwykle wysoko cenione przez Polaków, ale już wspaniała czeska tradycja różnorodnych przekąsek do piwa nie przyjęła się u nas w ogóle. Czym przekąsić? Rozpoczynamy nasz fantastyczny, banalny, acz potrzebny każdemu wielbicielowi piwa – top five czeskich piwnych przekąsek.  Więcej

Gotowanie dla początkujących

Gotowanie dla początkujących Kiedyś wszystko było jasne i proste. Dziewczyna, o ile nie należała do klas wyższych, co zwalniało ją z zajmowania się kuchnią, była uczona kulinarnych sekretów przez matkę, babkę czy opiekunkę. Mężczyzna, o ile jego celem nie było zostanie kuchmistrzem – po prostu nie gotował, a rzadkie wypadki, w których zajmował się kucharzeniem, nie miały zbyt wiele wspólnego ze sztuką kulinarną, ograniczając się raczej do napełnienia żołądka ciepłą, a możliwie pożywną strawą. A potem przyszły nowe czasy. Więcej

Porządne śniadanie

Porządne śniadanie Jesienne chłody zmuszają nas do zmiany menu śniadaniowego. Szybko pochłonięty jogurt „0% tłuszczu”, jedno jajko na miękko czy nieprzemyślana kanapka z tym, co nam akurat wpadnie w ręce, z pewnością nie dostarczą nam energii koniecznej dla właściwego „wejścia w dzień” – trzeba będzie się bardziej postarać.  Więcej