Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zioła mogą szkodzić. Porada

23.04.2013

Zioła mogą szkodzić. Porada Zioła to naturalne leki, jednak nie powinniśmy ich stosować bezkrytycznie. Jeśli nie wiemy jak działają, jak je przygotować, dawkować oraz przechowywać, lepiej być ostrożnym w ich stosowaniu. Niestosowanie się do tych zasad grozi zatruciem lub alergią.

Earl Mindell autor bestsellera pt. „Biblia Witamin” przestrzega przed stosowaniem niektórych ziół, bo mogą stanowić ryzyko dla naszego zdrowia:

Arnika górska – powoduje podrażnienie żołądka i jelit objawiające się wymiotami. Oprócz tego pijąc herbatkę z arniki możemy się spodziewać przyspieszenia tętna, zaburzeń oddychania, zapaści, która może zakończyć się nawet śmiercią.

Barwinek pospolity – ta roślina zawiera szkodliwe alkaloidy, które mogą uszkodzić układ nerwowy, wątrobę i nerki.

Bieluń dziędzierzawa – zawiera hioscyjaminę, skopolaminę i atropinę. Przy spożyciu dużej ilości może powodować ostrą psychozę, śpiączkę i porażenie ośrodka oddechowego.

Piołun – napar z piołunu od niepamiętnych czasów przyrządzały w domowym zaciszu nasze babki, do leczenia niestrawności i zaparć. Jednak jego olejki zawierają środki narkotyczne, które mogą uszkodzić system nerwowy. Piołun dodawany jest do różnego rodzaju likierów oraz do produkcji absyntu, są kraje, w których nie jest dopuszczany do sprzedaży właśnie ze względu na swoje szkodliwe właściwości.

Trzmielina zwyczajna – ma trujące owoce, które powodują wymioty, osłabienie, biegunkę, dreszcze, zaburzenie pracy serca, paraliż, a w końcu śmierć. Śmiertelna dawka dla osoby dorosłej to 35 owoców.

W przypadku zatrucia którymkolwiek ziołem należy natychmiast wezwać lekarza! Ratownictwo przy zatruciach sprowadza się do podania środków wymiotnych i przeczyszczających, sporządzenia zimnych natrysków, masażu i płukania żołądka.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.06.2013 gość

windowswin.ini