Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zioła zamiast soli

Tekst i fotoAnna Gawryluk 14.08.2013

Zioła zamiast soli

Jedzenie soli źle wpływa na nasze zdrowie i nie jest to żadne odkrycie. Nazywana białą śmiercią sprzyja nadciśnieniu, niewydolności nerek, zatrzymuje wodę w organizmie, prowadzi do udaru mózgu, zawału, osteoporozy, a nawet cukrzycy. Jednak wielu z nas nie wyobraża sobie, by ograniczyć jej spożywanie, bo co innego niż sól podkreśli smak potraw? Zioła!

Nie wyobrażasz sobie by upiec mięso, albo zrobić sałatkę bez soli? Jeśli myślisz, że tylko ten biały proszek jest w stanie nadać potrawom wyrazu i smaku, to jesteś w błędzie! Zioła mają naturalny aromat i sprawiają, że potrawy są mniej kaloryczne. Wystarczy tylko wiedzieć, jakie zioła dodawać do poszczególnych produktów, by najlepiej podkreślić smak potraw. Oto najlepsze połączenia:

Kurczak i indyk – tymianek, oregano, estragon, rozmaryn, szałwia, szczypiorek, curry, bazylia, liść laurowy, majeranek, kolendra, czosnek

Wieprzowina – kolendra, imbir, tymianek, szałwia, kminek, chilli, czosnek

Wołowina – imbir, curry, majeranek, oregano, bazylia, liść laurowy, chilli, tymianek, czosnek

Ryby – tymianek, kolendra, gałka muszkatołowa, estragon, liść laurowy, szczypiorek

Owoce morza – bazylia, trybulka, kolendra, curry, koper, estragon

Jajka – szczypiorek, kminek, estragon, chilli

Ryż – szałwia, szczypiorek, kminek, czosnek

Szpinak i szparagi – bazylia, gałka muszkatołowa, estragon

Ziemniaki – liść laurowy, szczypiorek, kolendra, koper, czosnek, mięta, oregano

Pomidory – bazylia, szczypiorek, kolendra, szałwia, tymianek, czosnek, koper, majeranek

Pamiętaj, że najlepiej używać świeżych ziół. Gdy je pokroisz wydobędziesz z nich aromat i najlepszy smak. Suszone zioła najlepiej przed użyciem zmiażdżyć w moździerzu.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.08.2013 szmakolyk

do wszystkiego dodajemy ziola od osiedlowego dealera!!!

szmacznego!!!

Zgłoś 15.08.2013 gość

Wyłącznie sól WAFRZONA sprzyja nadciśnieniu, niewydolności nerek itd. Sól kamienna nie, bo zawiera potas magnez i całą masę wszystkich potrzebnych mikro i makroelementów. Taka sola można solic d... Pokaż więcej

Wyłącznie sól WAFRZONA sprzyja nadciśnieniu, niewydolności nerek itd. Sól kamienna nie, bo zawiera potas magnez i całą masę wszystkich potrzebnych mikro i makroelementów. Taka sola można solic do woli a nie marketowym g... z torebek,

Zgłoś 15.08.2013 gość

Sól morska to ten sam syf. Jak się dostanie do organizmu to w pierwszej kolejności jest rozcieńczany wodą, bo zaburza równowagę sód/potas, później jest wydalany tylko trzeba duużo pić wody nisko... Pokaż więcej

Sól morska to ten sam syf. Jak się dostanie do organizmu to w pierwszej kolejności jest rozcieńczany wodą, bo zaburza równowagę sód/potas, później jest wydalany tylko trzeba duużo pić wody niskosodowej. Już sól drogowa jest zdrowsza