Zioła zamiast soli

Jedzenie soli źle wpływa na nasze zdrowie i nie jest to żadne odkrycie. Nazywana białą śmiercią sprzyja nadciśnieniu, niewydolności nerek, zatrzymuje wodę w organizmie, prowadzi do udaru mózgu, zawału, osteoporozy, a nawet cukrzycy. Jednak wielu z nas nie wyobraża sobie, by ograniczyć jej spożywanie, bo co innego niż sól podkreśli smak potraw? Zioła!
Nie wyobrażasz sobie by upiec mięso, albo zrobić sałatkę bez soli? Jeśli myślisz, że tylko ten biały proszek jest w stanie nadać potrawom wyrazu i smaku, to jesteś w błędzie! Zioła mają naturalny aromat i sprawiają, że potrawy są mniej kaloryczne. Wystarczy tylko wiedzieć, jakie zioła dodawać do poszczególnych produktów, by najlepiej podkreślić smak potraw. Oto najlepsze połączenia:
Kurczak i indyk – tymianek, oregano, estragon, rozmaryn, szałwia, szczypiorek, curry, bazylia, liść laurowy, majeranek, kolendra, czosnek
Wieprzowina – kolendra, imbir, tymianek, szałwia, kminek, chilli, czosnek
Wołowina – imbir, curry, majeranek, oregano, bazylia, liść laurowy, chilli, tymianek, czosnek
Ryby – tymianek, kolendra, gałka muszkatołowa, estragon, liść laurowy, szczypiorek
Owoce morza – bazylia, trybulka, kolendra, curry, koper, estragon
Jajka – szczypiorek, kminek, estragon, chilli
Ryż – szałwia, szczypiorek, kminek, czosnek
Szpinak i szparagi – bazylia, gałka muszkatołowa, estragon
Ziemniaki – liść laurowy, szczypiorek, kolendra, koper, czosnek, mięta, oregano
Pomidory – bazylia, szczypiorek, kolendra, szałwia, tymianek, czosnek, koper, majeranek
Pamiętaj, że najlepiej używać świeżych ziół. Gdy je pokroisz wydobędziesz z nich aromat i najlepszy smak. Suszone zioła najlepiej przed użyciem zmiażdżyć w moździerzu.

Tartaletki z dorszem
Tartaletki z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i słone to świetny sposób na początek imprezy lub na przegryzkę w ciągu dnia. Spód mini tart upieczony jest z mąki orkiszowej. Zielone warzywa przyjemnie komponują się ze zdecydowanym, słonym smakiem wędzonego dorsza. To zdrowa niskokaloryczna przystawka.

Komentarze
Zgłoś 14.08.2013 szmakolyk
do wszystkiego dodajemy ziola od osiedlowego dealera!!!
szmacznego!!!
Zgłoś 15.08.2013 gość
Wyłącznie sól WAFRZONA sprzyja nadciśnieniu, niewydolności nerek itd. Sól kamienna nie, bo zawiera potas magnez i całą masę wszystkich potrzebnych mikro i makroelementów. Taka sola można solic d... Pokaż więcej
Wyłącznie sól WAFRZONA sprzyja nadciśnieniu, niewydolności nerek itd. Sól kamienna nie, bo zawiera potas magnez i całą masę wszystkich potrzebnych mikro i makroelementów. Taka sola można solic do woli a nie marketowym g... z torebek,
Zgłoś 15.08.2013 gość
Sól morska to ten sam syf. Jak się dostanie do organizmu to w pierwszej kolejności jest rozcieńczany wodą, bo zaburza równowagę sód/potas, później jest wydalany tylko trzeba duużo pić wody nisko... Pokaż więcej
Sól morska to ten sam syf. Jak się dostanie do organizmu to w pierwszej kolejności jest rozcieńczany wodą, bo zaburza równowagę sód/potas, później jest wydalany tylko trzeba duużo pić wody niskosodowej. Już sól drogowa jest zdrowsza
Zgłoś 27.07.2016 goÅÄ
A0DFpb pszkksarnzzk, [url=http://tusuaohppmor.com/]tusuaohppmor[/url], [link=http://ivqxxeldfzua.com/]ivqxxeldfzua[/link], http://kunfhorptdsv.com/
Zgłoś 11.12.2016 goÅÄ
NNdowB jvxodrrhxnkn, [url=http://yxcobbblruif.com/]yxcobbblruif[/url], [link=http://kmiuevzgrzfd.com/]kmiuevzgrzfd[/link], http://ccuwsnkxopgh.com/