Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Żywieniowy recykling, czyli jak wykorzystać resztki z talerza

Tekst i fotoAnna Gawryluk 22.07.2013

Żywieniowy recykling, czyli jak wykorzystać resztki z talerza

W Europie marnuje się 89 milionów ton jedzenia każdego roku, w Polsce wyrzucamy aż 9 milionów ton. Mamy w zwyczaju kupowanie dużej ilości produktów słabej jakości, zapominamy o dacie przydatności do spożycia i przygotowujemy większe porcje, niż jesteśmy w stanie zjeść. Jednak resztek z talerza wcale nie musimy wyrzucać, wystarczy tylko mieć pomysł, jak je wykorzystać. Oto kilka pomysłów.

Kiełbasa i wędlina

Kawałek kiełbasy, kilka plasterków wędliny, plaster boczku – jeśli na półce w lodówce zobaczysz taki widok, to znak, że czas zrobić forszmak! To pyszne, jednogarnkowe danie jest szybkie w przygotowaniu i nie pozwoli, by kawałki wędliny się zmarnowały, tylko dlatego, że mają kilka dni. Na gotujący się bulion wrzucamy pokrojoną wędlinę, paprykę, ogórek konserwowy, podsmażoną na maśle cebulę i pieczarki. Wszystko gotujemy około 30 minut, na koniec dodajemy koncentrat i zagęszczany mąką rozmieszaną z niewielką ilością wody.

Pieczywo

Jak wiadomo pieczywo to produkt, który trzeba szybko zjadać, w przeciwnym razie czerstwieje. Jednak wyschnięty chleb wcale nie musi wylądować w koszu. Można go jeszcze ożywić, wystarczy pokroić go w cienkie kromki i ułożyć na sitku nad garnkiem z gotującą się wodą. Para sprawi, że chleb zwilgotnieje i stanie się miękki i ciepły, najlepiej wtedy zjeść go od razu, będzie smakował lepiej niż grzanka! Czerstwą bułeczkę można namoczyć na godzinę w mleku i użyć do kotletów mielonych zamiast bułki tartej.

Ciasto

Jeśli pieczemy ciasto biszkoptowe, a potem okazuje się, że coś słabo nam idzie jego zjedzenie, nie wyrzucajmy ostatnich kawałków nawet, jeśli są trochę wyschnięte. Wystarczy rozdrobnić resztki widelcem lub blenderem, dodać trochę bakalii, kakao, dżem, łyżkę rumu i wymieszać wszystko na gładką masę, z której da się uformować kulki. Następnie maczamy je w roztopionej czekoladzie i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Takie kulki zjemy z przyjemnością zapominając, że przed chwilą były jeszcze innym ciastem.

Owoce

Owoce, jeśli nie są zgniłe, ale straciły już pierwszą świeżość, doskonale nadają się na sałatkę albo koktajl. Z tego drugiego można zrobić nawet lodowy sorbet, który po zamrożeniu na pewno będzie nam smakował.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.07.2013 Sushi

Wędliny i mięso zjada mój kot lub psy przyjaciół,pieczywo mielę w maszynce na bułkę tartą,ciasta znikają bez śladu a owoce przerabiam na dżemy...