Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

A la Bigos

Tekst i foto jurek 20-07-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

- cukinia,
- pomidory,
- papryka,
- cebula,
- boczek wedzony,
- kiełbasa zwyczajna,
- sól,
- pieprz,
- papryka mielona ostra i słodka.

Jak przyrządzić:

Wszystkie składniki kroimy w kostkę.Paprykę i pomidory obieramy najpierw ze skórki.
Po koleji smażymy i dodajemy do garnka.
1. Cebulę podsmażamy na tłuszczu-ja to robię na oliwie i do garnka.
2. Cukinię obraną-jeśli młoda może być ze skórką podsmażamy i do garka.
3. Boczek i kiełbasę podsmażamy i do garnka.
4. Pokrojoną paprykę i pomidory dodajemy na sam koniec duszenia aby się za bardzo nie rozleciały. Jeśli cukinia puściła sporo soku mozna zagęścić potrawę słodką papryką /efekt ten sam co mąka/. Potrawę doprawić do smaku pieprzem i ostrą papryką wg gustu i uznania.

Potrzebne przybory:

Patelnia,Garnek ,podstawka pod garnek aby potrawa nie przywarła.

Jak podawać?

Z pieczywem lub ziemniakami.

Uwagi:

Nie nazywam tej potrawy "Leczo" bo nie pasuje do orginału.
Do tej potrawy używałem także zamiast cukini kabaczka i patisona.Za każdym razem smak jest inny.
Potrawę tą podajemy u nas w domu na spotkaniach rodzinnych jako danie zamiast fasolki po bretońsku lub bigosu.Zawsze wszystkim smakuje,podajemy z pieczywem.
Wyśmienicie smakuje także z ziemniakami jako drugie danie.
Życzę smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.07.2004 ania

uwazam,że to coś pysznego, mniam mniam.Polecam wszystkim .Pozdrawiam ;0)

Zgłoś 23.07.2004 ania

uwazam,że to coś pysznego, mniam mniam.Polecam wszystkim .Pozdrawiam ;0)

Zgłoś 05.02.2005 ayla21

przepis jest genialny.znam go i rowniez polecam.PYCHOTKA!!!!!

Zgłoś 02.03.2005 neo36

to co ma być a-la bigos to nic innego jak zwykłe leczo

Zgłoś 11.03.2005 iza

oryginału

Zgłoś 30.03.2005 kena

to jest pyszne ale ja dodaję jeszcze dużo czosnku

Zgłoś 04.04.2005 Wroblo

Nie dobre.

Zgłoś 04.04.2005 Aneta

bardzo dobre!!!! A ty Wroblo jak nie wiesz co dobre to nie pisz glupich komentarzy. Polecam

Zgłoś 11.08.2005 halinkaaa

Wspaniałe!!!Dodaję jeszcze smażone pieczarki i koniecznie zagęszczam sosem pieczarkowym .Spróbujecie!!!!

Zgłoś 17.08.2005 Gośka

W przepisie boczek i kiełbasę można zastąpić paluszkami z kraba, no i oczywiście czosnek ;) Polecam

Zgłoś 17.08.2005 ASIA

ZNAM TEN PRZEPIS , TO JEST PYCHA

Zgłoś 08.08.2006 jolkins

u nas w domu podajemy to danie z ryzem.rowniez swietnie smakuje

Zgłoś 09.08.2006 szuszu

Polecam z ryżem lub smażonymi ziemniakami.PYCHA.Oczywiście musi być fuuuul koperku.Spróbójcie.