Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

A la nutella ze śliwk węgierek

Tekst i foto babaLina 11-09-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
35 złprosty45 min.niska

Składniki:

2 kg śliwek węgierek, pół kg cukru, 10 dag kakao, 15 dag zmielonych orzechów włoskich, troszkę cynamonu, może być przyprawa do piernika (też ze szczyptę, dla zapachu), cukier waniliowy.

Jak przyrządzić:

Śliwki umyć, wydrążyć pestki, zmielić przez maszynkę, dodać pozostałe składniki i db wymieszać. Smażyć na wolnym ogniu ok. 40-50 min. Ja daję na brytfannę i do piecyka, tak na 180, na godzinkę. Jest to wygodne, bo nie trzeba mieszać i się nie przypali. Poza tym z brytfanny szybciej wyparuje woda ze śliwek.

Potrzebne przybory:

słoiki, brytfanna, maszynka do mięsa.

Jak podawać?

Z chlebem jak powidło, do ciast i na łyżeczkę i ... do buzi. Dzieci to uwielbiają.

Uwagi:

Gorące do słoików, ja nie pasteryzuję, tylko odwracam do góry dnem i przykrywam kocykiem.

Czas przygotowania:

j.w
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.09.2010 julka

Robilam,smak ma fajny,z tym,ze dodalam do polowy porcji wiorek kokosowych.Tez jest smaczne...