Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

A na lato - chłodnik

Tekst i foto Andrzej 16-06-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

3 duże twarde pomidory, 2 średnie cebule, pęczek szczypioru, pęczek rzodkiewki, 3 jaja na twardo, 1 średni ogórek, 1 l kefiru, kilka łyżek śmietanki 36%, zupy cebulowa i pieczarkowa z torebek (lub gorące kubki o tych smakach), sól, pieprz, pieprz ziołowy.

Jak przyrządzić:

Pomidory kroimy w dużą kostkę, cebulę kroimy w ćwierćplastry, kroimy rzodkiewki i szczypior, wszystko razem przyprawiamy solą i pieprzem. Z zupy cebulowej i czosnkowej gotujemy 2 szklanki zupy mieszanej cebulowo-czosnkowej,
dość esencjonalnej, ale nie przesolonej (gotujemy na smak, dobierając sobie właściwe ilości zup w proszku). Po ugotowaniu zupę trochę schładzamy, wlewamy do niej kefir i śmietankę, a następnie zalewamy tym wcześniej przygotowane warzywa. Na koniec dodajemmy pokrojone jajka i ogórek. Schładzamy w lodówce.

Uwagi:

Ten pyszny chłodnik stanowi zmodyfikowaną wersję mojego wcześniejszego przepisu na sałatkę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.06.2007 Andrzej

Ps. kefiru lub jogurtu wlewamy tyle aby chłodnik był dość gęsty. 1l to pomyłka ,przepraszam.

Zgłoś 31.01.2010 andrzej

oczywisty błąd-gotujemy zupkę " cebulowo-pieczarkową"