Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

A to jest proste ciasto z jabłkami

Tekst i foto mjwypych 23-12-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1920 złprosty90 min.475

Składniki:

3 jajka, 3 szklanki mąki, 1 kostka margaryny, 3 łyżki kwaśnej śmietany albo kefiru bądź naturalnego jogurtu, 1 szklanka cukru do ciasta, 1 szklanka do jabłek, 1 szklanka cukru pudru do białek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kg jabłek, 2-3 łyżki cynamonu, odrobinę gałki muszkatołowej do smaku.

Jak przyrządzić:

Przepis składa się z 4 faz: Faza I - zarobienie ciasta. Wymieszaj wszystkie składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia). Dodaj poszatkowaną margarynę i szybciutko zagnieć ciasto. Dodaj żółtka i jogurt (teraz możesz użyć miksera na najwyższych obrotach), białek użyjesz w Fazie II. Po zagnieceniu ciasta włóż je do zamrażarki na 30 minut. Faza II: Weź 4 jabłka.
Obierz je ze skórki, pokrój na 4 kawałki, pozbądź się gniazda i pokrój na małe plasterki. Wszystkie jabłka wymieszaj z jedną szklanką cukru (najlepiej brązowego}, cynamonem i 2 łyżkami ekstraktu waniliowego, odstaw tę mieszankę do lodówki. Faza III: 10 minut przed wyjęciem ciasta z zamrażalnika zacznij ubijać białka. Gdy białka są już sztywne, dodaj 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego i szklankę cukru pudru. Faza IV: Wyjmij ciasto z zamrażalnika i podziel na 2 kawałki. Rozwałkuj je na dwa placki wielkości blachy do pieczenia. Pierwszą warstwę wyłóż na wysypaną bułką tartą blachę. Nałóż warstwę jabłek (pamiętaj, by odsączyć i zachować sok na dnie naczynia, w którym przechowujesz jabłka). Na warstwę jabłek nałóż ubite białka i wygładź. Na końcu porwij na małe kawałki ciasto i nałóż je na wierzch, by równomiernie przykryło ciasto. Teraz, używając soku z jabłek wraz z cukrem i cynamonem, polej wierzchnią warstwę ciasta. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. To ciasto udaje się każdemu, więc nie powinniście mieć problemów. Powodzenia i smacznego!

Jak podawać?

Najlepiej podawać na gorąco, z bitą śmietaną i łyżką lodów śmietankowych bądź owocowych (najepiej z kwaśnych owoców: truskawek, wiśni itp.).

Uwagi:

Chętnie usłyszę, jak można ulepszyć tę recepturę.

Czas przygotowania:

Piec 40 minut, do zbrązowienia.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.03.2007 goska

smaczne ciasto, łatwo sie robi, polecam:)

Zgłoś 08.10.2008 sylwia33

ja to ciasto robiłam 2 razy-jest rewelacyjne i proste

Ale za pierwszym razem wyszło za słodkie więc;

-dałam jabłka niesłodkie(szara reneta) i więcej o 2 sztuki

-olejek wanil... Pokaż więcej

ja to ciasto robiłam 2 razy-jest rewelacyjne i proste

Ale za pierwszym razem wyszło za słodkie więc;

-dałam jabłka niesłodkie(szara reneta) i więcej o 2 sztuki

-olejek waniliowy dałam tylko do jabłek,z migdalowego zrezygnowalam

-jabłka pokroiłam w kostkę ok. 0,5 na 0,5cm i posypałam max.1/3 szklanki brązowego cukru przed wlożeniem do lodówki

-do ciasta 2/3 szklanki cukru

-do białek 2/3 szklanki cukru

nie zmieniło to smaku ciasta-polecam

Zgłoś 03.11.2007 kaska

A nie za duzo w tym przepisie jest cukru????

Zgłoś 04.11.2008 anusiak

proponuje do białek dodac mąkę ziemniaczaną podczas ubijania...na pewno nie opadnie i piana bedzie bardziej stabilna

Zgłoś 22.02.2008 Edi

dodałam trochę mniej cukru, ale wyszło i było pyszne, polecam!

Zgłoś 09.03.2008 marta

Przepis fajny, ale przy tej ilości cukru ciasto nie nadaje się do zjedzenia

Zgłoś 07.04.2008 Kasia

Dlaczego dodaje komentrze osoba ktora przepisu nie praktykowała, po komentarzach innych osób widać że przepis jest ok i nic nie jest z nim nie w porządku jak widac duzo osób poprafi jedynie gada... Pokaż więcej

Dlaczego dodaje komentrze osoba ktora przepisu nie praktykowała, po komentarzach innych osób widać że przepis jest ok i nic nie jest z nim nie w porządku jak widac duzo osób poprafi jedynie gadac oceniac oczerniać a od siebie nic nie dac

Zgłoś 08.07.2008 pracuś bakuś

dokładnie!!ciasto jest pyszne:D kto sam nie sprobowal niech sie nie wypowiada:)mniam ....heh

Zgłoś 09.08.2008 sweety

Ja robię szarlotkę z tych składników lecz:

spód ciasta podpiekam i wykładam na niego starte jabłka (jak mam czas to je podduszę wcześniej) a potem pianka i druga warstwa ciasta, którą ści... Pokaż więcej

Ja robię szarlotkę z tych składników lecz:

spód ciasta podpiekam i wykładam na niego starte jabłka (jak mam czas to je podduszę wcześniej) a potem pianka i druga warstwa ciasta, którą ścieram na tarce o dużych oczkach (im zimniejsze ciasto tym lepiej). Piekę do zbrązowienia- krócej bo spód musi tylko dojsć.

Polecam, bo zawsze mi się udaje.

Ale spróbuję Twojego sposobu- patent z sokiem mi się podoba:)

Pozdrawiam!

Zgłoś 08.01.2010 asica

Ciasto super!!!!! Ja dodalam do bialek kisiel wisniowy-pycha