Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Absynt - zielona czarodziejka

Tekst i foto Nana 10-07-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1080 złwymagający-średnia

Składniki:

30 g liści piołunu,
8,5 g liści hyzopu lekarskiego,
1,8 g kłącza tataraku zwyczajnego,
6 g liści melisy,
30 g owocu anyżu (biedrzeńca),
25 g owocu kopru włoskiego,
10 g anyżu gwiazdkowanego (badian),
3,2 g owocu kolendry siewnej,
800 ml spirytusu 85-95%

Jak przyrządzić:

Umieść suche zioła w dużym słoju. Zwilż lekko. Dodaj 800 ml 85-95-procentowego alkoholu.
Spirytusy winne dają lepszy produkt niż zwykły spirytus rektyfikowany.
Pozwól im poleżeć przez parę dni - najlepiej tydzień - wstrząsając od czasu do czasu.
Później dodaj 600 ml wody i pozwól całości macerować jeszcze przez dzień.
Zdekantuj (zlej znad osadu) płyn, wyciskając z ziół tyle, ile się da. Zmocz zioła odrobiną wódki i wyciśnij ponownie. Przepis powinien dać trochę ponad półtora litra zielonej nalewki, która musi zostać teraz przedestylowana.
Niektóre przepisy pomijają ten krok, ale to, co z nich powstaje, nie jest godne nazwy absynt.

W czasie destylacji zmień naczynie odbierające, gdy destylat zmieni kolor na żółty: to są odpady. Możesz zachować odpady i dodać je do późniejszych destylacji, ale zepsują smak, jeśli zostaną dodane bezpośrednio do produktu. Użyj tylko dobrego destylatu. Następny krok to zabarwienie i wykończenie likieru przez kolejną macerację.
Zabarw destylat, dodając:
4,2 g liści mięty,
1,1 g liści melisy,
3 g liści piołunu,
1 g skórki cytryny,
4,2 g korzenia lukrecji.
Pozwól ziołom macerować przez kolejne trzy lub cztery dni. Zdekantuj, przefiltruj, zabutelkuj. Jeśli chcesz, możesz ostrożnie dodać trochę skoncentrowanego syropu cukrowego dla smaku. Otrzymamy w ten sposób szwajcarski absynt o objętości około jednego litra.

Potrzebne przybory:

butelka, naczynia szklane

Jak podawać?

Chlup prosto w dziób.

Czas przygotowania:

Trudne, ale warto. Aby był naprawdę dobry, trzeba być cierpliwym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.07.2006 AnAsTaZjA

wszystko pięknie ale nie czarodziejka a wróżka ;p

Zgłoś 11.07.2006 nuka

Sądze, że różnica w nazwie nie wpłynie na smak.

Zgłoś 11.07.2006 Wojtek

Jak można tak po prostu sprofanowa absynt: chlup?Myslę ,że autor nie pił ani nie robił tego, bo by wiedział,że przepuszczenie przez kostke cukru a następnie (po ewentualnym jej skarmelizowaniu) ... Pokaż więcej

Jak można tak po prostu sprofanowa absynt: chlup?Myslę ,że autor nie pił ani nie robił tego, bo by wiedział,że przepuszczenie przez kostke cukru a następnie (po ewentualnym jej skarmelizowaniu) wymieszanie z treścią alkoholową jest po prostu konieczne , aby przełkną gorycz piołunu.

Zgłoś 11.08.2006 Sparrow

kostka cukru jest nieodzowna. przepuscić absynt przez nia, potem dodać wszystko do odpowiedniej ilości wody.

Zgłoś 02.03.2007 Absynt

Odżywki

Zgłoś 11.09.2006 smakosz

cukier nie jest konieczny, ja piję absynt tylko i wyłacznie z zimną wodą i kostami lodu. Gorycz zależy od rodzaju absyntu. Wcale nie musi być gorzki. Owszem po pierwszej maceracji jest przeraźli... Pokaż więcej

cukier nie jest konieczny, ja piję absynt tylko i wyłacznie z zimną wodą i kostami lodu. Gorycz zależy od rodzaju absyntu. Wcale nie musi być gorzki. Owszem po pierwszej maceracji jest przeraźliwie gorzki i nie da się tego normalnie wypić. Jednak po destylacji jest to napój wręcz słodkawy dzięki olejkom z anyżu i lukrecji. Ponowną lekką nutę goryczy nadaje się podczas drugiej maceracji-barwieniu. Powtarzam lekką.

Prawdą jednak jest że większośc sposobów picja absyntu jest z cukrem, ale nie jest on niezbędny. Zależy od gustu.

Zgłoś 18.10.2006 kyziu

Czy autor-lub inna orientująca się osoba-może napisać jaka jest dostępność składników,tj. gdzie i za ile można je zdobyć?Niektóre znam ze sklepowych pułek,natomiast nie wiem gdzie pytać o kolejn... Pokaż więcej

Czy autor-lub inna orientująca się osoba-może napisać jaka jest dostępność składników,tj. gdzie i za ile można je zdobyć?Niektóre znam ze sklepowych pułek,natomiast nie wiem gdzie pytać o kolejne-aptece?Sklepy zielarskie?

Zgłoś 11.11.2006 Autorka

1. Sklepy ojców Bonifratów

2. Sklepy zielarskie

3. Stoiska ze zdrową żywnością

4. "Pod ladą" u dystrybutorów

Zgłoś 25.11.2006 Autorka

Kamil- widzę, żeś prawdziwy koneser. Ja absynt robiłam tylko raz!

Ech.. dużo pieprzenia, ale lepszy niż ze sklepu wyszedł.

Nie wiem czy to co zrobiłam to był dokładnie ABSYNT, ale ... Pokaż więcej

Kamil- widzę, żeś prawdziwy koneser. Ja absynt robiłam tylko raz!

Ech.. dużo pieprzenia, ale lepszy niż ze sklepu wyszedł.

Nie wiem czy to co zrobiłam to był dokładnie ABSYNT, ale sprawdzałam przepis z książką kucharską ojca (technologia alkoholi) i się w sumie zgadzało.

Zgłoś 02.12.2006 Weteran

od tego przepisu zaczęła sie moja przygoda z absynthem. Jest to naprawdę zniewalające uczucie gdy po całej ceremoni,,nalewania" przychodzi czas na wypicie jedengo kieliszka.Przepis jest rew... Pokaż więcej

od tego przepisu zaczęła sie moja przygoda z absynthem. Jest to naprawdę zniewalające uczucie gdy po całej ceremoni,,nalewania" przychodzi czas na wypicie jedengo kieliszka.Przepis jest rewelacyjny i polecam go wszystkim,Ja z niego korzystam już dlugi czas i naprawdę nie narzekam

Zgłoś 11.12.2006 smakosz

@Kamil

opowiadasz bzdury. ziele piołunu oczywiście zawiera alkaloid thiołun. A prawdziwy absynt właśnie robi się z nalewu ziela piołunu.

Zgłoś 09.01.2007 Sara

Kupilam absynt na www.absynt24.pl, bardzo polecam ten sklep.

Polska

Zgłoś 05.06.2007 jahh

oi koleżko, d-tujon to nie żaden alkaloid a terpen, ale racje masz że występuje w zielu Bylicy piołun czyli Arthemisa absynthium i to właśnie z niej robi się Absynt ten prawdziwy najprawdziwszy.... Pokaż więcej

oi koleżko, d-tujon to nie żaden alkaloid a terpen, ale racje masz że występuje w zielu Bylicy piołun czyli Arthemisa absynthium i to właśnie z niej robi się Absynt ten prawdziwy najprawdziwszy. Różnica może byc jedynie w zawartości tujonu w zależności od rejonu uprawy bądź podgatunku.

A przepis swoją drogą dość dobry, zwykle robię podobny, tyle że daję więcej bylicy w pierwszym etapie.

pozdro

Zgłoś 03.11.2008 Tina

Piłam kiedyś Absynt, ale ten oryginalny. Nigdy więcej! Wrażenie robi ogromne, szczególnie jak się go pije tak jak trzeba (z kostką cukru i zapalając), ale my niestety piliśmy "po polsku&quo... Pokaż więcej

Piłam kiedyś Absynt, ale ten oryginalny. Nigdy więcej! Wrażenie robi ogromne, szczególnie jak się go pije tak jak trzeba (z kostką cukru i zapalając), ale my niestety piliśmy "po polsku". Spróbować warto, ale zdecydowanie dla silnych głów. Moc tego trunku i ziółka z jakich jest produkowany szybko zwalają z nóg i dają niezłego kopa. Coś w tym musi być skoro w niektórych krajach jego spożycie jest zakazane ;-)

Zgłoś 13.09.2008 oldlestat

Witam wszytkich.

Zapraszam do sklepu w Warszawie.

Posiadamy duży wybór Absyntu, łyżeczek i innych akcesorii absyntowych.

Posiadamy w swojej ofercie Absynt z Francji i Hiszp... Pokaż więcej

Witam wszytkich.

Zapraszam do sklepu w Warszawie.

Posiadamy duży wybór Absyntu, łyżeczek i innych akcesorii absyntowych.

Posiadamy w swojej ofercie Absynt z Francji i Hiszpani włącznie z Absyntami które zawierają 35 mg tujonu!!!

Zapraszam.

Absynt Alkohole

ul.Meander 16

Warszawa.

(zaraz przy wyjściu ze stacji metro Natolin)

Zgłoś 09.11.2009 oldlestat

Witam.

Zapraszam do naszego sklepu Absynt Alkohole na degustację:

Soixante Cinq 65 (Francja)

Eichelberger 68 (Niemcy)

Obsello (hiszpania)

Degustacja odbędzie s... Pokaż więcej

Witam.

Zapraszam do naszego sklepu Absynt Alkohole na degustację:

Soixante Cinq 65 (Francja)

Eichelberger 68 (Niemcy)

Obsello (hiszpania)

Degustacja odbędzie się w Sobotę 14.11.2009 w godzinach 14.00 - 20.00 w naszym sklepie

Absynt Alkohole ul. Meander 16 (przy stacji Metro Natolin wyjście na ul. Płaskowickiej) w Warszawie.

W tym dniu będziemy sprzedawać te Absynty w specjalnych promocyjnych cenach.

Oprócz Absyntów będzie też można kupić oryginalne 100 letnie łyżeczki do Absyntu.

Serdecznie zapraszamy

Zgłoś 14.03.2009 Miśka

Ostatnio znalazłam na allegro właśnie zioła do tego Absyntu chyba pod aukcją "oryginalne zioła do absyntu". Zamówiłam je, bo nie były aż tak drogie. Zabawy dużo z tym prawda prawda, al... Pokaż więcej

Ostatnio znalazłam na allegro właśnie zioła do tego Absyntu chyba pod aukcją "oryginalne zioła do absyntu". Zamówiłam je, bo nie były aż tak drogie. Zabawy dużo z tym prawda prawda, ale efekt! Rewelacja ;D Nie dość że smak dość nietypowy to daje mocno w głowe! i To nie jak zwykła wódka ;>

Zgłoś 10.09.2009 predator

Opium? wtf? Kto ci takiego kału nawciskał?

Zgłoś 30.08.2009 MARGO

Jak się destyluje ten specyfik?