Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Adwokatka

Tekst i foto Goga.W 27-09-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty90 min.?

Składniki:

Biszkopt:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu.


Krem:
- 1/2 litra śmietany kremówki,
- 1 biała czekolada roztopiona na parze,
- 10 dag orzechów lub migdałów drobno posiekanych,
- 1/4 l adwokata,
- 2 "śnieżki" do zagęszczenia śmietany.

Jak przyrządzić:

Biszkopt:
Jaja i cukier ubić na masę, dodać mąkę (przesianą) z proszkiem do pieczenia i ocet.
Piec w średnio gorącym piekarniku (160-180 st.C) przez 30-45 min. Zawsze się udaje, chyba że mąka jest gorszej jakości.
Biszkopt podzielić na 2 części.

Krem:
Śmietanę ubić, dodać śnieżkę, czekoladę, orzechy lub migdały (osobiście polecam z orzechami) i powoli wlewać adwokata.
Masę podzielić na dwie części, do jednej pokruszyć 1 część biszkopta i dodać orzechy.

Przełożenie:
BISZKOPT
MASA Z BISZKOPTEM I ORZECHAMI
DRUGA CZĘŚĆ MASY
CAŁOŚĆ POSYPAĆ KOKOSEM
Wstawić do lodówki.

Potrzebne przybory:

Mikser.

Jak podawać?

Podawać najlepiej na drugi dzień ewentualnie jak ktoś nie może się doczekać po kilku godzinach leżakowania w lodówce.

Uwagi:

Rewelacja. Jadłam go w kawiarni i jest przepyszne, lekkie (nie pod względem kaloryczności, niestety!).

Ilość śmietany na małą tortownicę. W przypadku dużej porcji - 1 l śmietany kremówki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.09.2003 agajab

czekolada ma byc starta czy rozpuszczona?

Zgłoś 30.09.2003 blue_delfin

Jejkuu, aż mi ślinka cieknie, na pewno zaraz zrobię :)

Zgłoś 03.10.2003 Dorota

Rozumiem,ze orzechy dodajemy do dwoch czesci masy, po polowie?

Zgłoś 07.10.2003 blue_delfin

Zrobiłam,spróbowałam i mogę powiedzieć tylko ... NIEBO W GĘBIE! Rewelacja. Dzięki, Goga, za doznania :)

Zgłoś 24.10.2003 asia-74

Żeby ciasto nie było za drogie to ja osobiście polecam przepis na adwokata : 6 żółtek ucierać z 1 łyżką cukru na puch, potem wlewac powoli mleko skondensowane słodzone ( 1 cała puszka ) dalej uc... Pokaż więcej

Żeby ciasto nie było za drogie to ja osobiście polecam przepis na adwokata : 6 żółtek ucierać z 1 łyżką cukru na puch, potem wlewac powoli mleko skondensowane słodzone ( 1 cała puszka ) dalej ucierając a na koniec dodawać cały czas ucierając około 2 setki śliwowicy albo zwykłej wódki (wg uznania ).

Zgłoś 26.12.2003 Alisia

Nie lubię wpadać w zachwyt nad byle jakim ciastem,ale w tym przypadku chylę czoło-jest naprawdę rewelacyjne!!!! Łasuchy całego Świata wypróbujcie ten przepis-nie pożałujecie.

Zgłoś 09.01.2004 rybka

Właśnie dzisiaj zamierzam upiec to ciasto, ale mam wątpliwości czy należy użyć bitą śmietanę w proszku "Śnieżkę" czy po prostu zagęszczacz (usztywniacz ) do śmietany. Ten ostatni wy... Pokaż więcej

Właśnie dzisiaj zamierzam upiec to ciasto, ale mam wątpliwości czy należy użyć bitą śmietanę w proszku "Śnieżkę" czy po prostu zagęszczacz (usztywniacz ) do śmietany. Ten ostatni wydaje mi się bardziej prawdopodobny, ale nie znalazłam takiego o nazwie "Śnieżka". Proszę pomóżcie.

Zgłoś 19.07.2004 maria

zrobilam adwokatke,byla wysmienita.Robilam wg.przepisu.Warto bylo.Podbilam serca sasiadow.

Zgłoś 09.01.2005 nutelka

Wlasnie ja jem i jest naprawde fantastyczna!

Zgłoś 26.01.2005 Magda

Robialm to ciasto wiele razy i jest super!!!

Zgłoś 27.01.2005 Alis

SZCZERA, AŻ DO BÓLU czy próbowałaś swojej mieszanki....????

Zgłoś 17.02.2005 Lonely

Zrobilam

z tym ze zamiast sniezki nie dodalam nic troszke blad ale po dobie i tak sie zbilo

zrobilam za to ze smietany 36% takiej do tortow o bardzo gestej konsystencji

wysz... Pokaż więcej

Zrobilam

z tym ze zamiast sniezki nie dodalam nic troszke blad ale po dobie i tak sie zbilo

zrobilam za to ze smietany 36% takiej do tortow o bardzo gestej konsystencji

wyszlo super POLECAM!!

w smaku jak torcik hiszpanksi z tym ze zamiast bezy jest biszkopt a calosc czuc alkoholem

jak dla mnie BOMBA!

Zgłoś 05.03.2005 karmelina

wszystko cacy tylko czy te orzechy maja być włoskie czy laskowe???

Zgłoś 30.05.2005 Beata

Wspaniałe ciasto na jakąś uroczystość - robi wrażenie na gościach. Zrobiłam je na Dzień Matki pierwszy raz wyszło pyszne i wspaniałe.

Zgłoś 10.06.2005 kaja

ciasto jest przepyszne!!!!!

Zgłoś 07.08.2005 stokrotka

Ciasto jest poprostu pyszne wszystkim smakowało.

Dziękuje za przepis.

Zgłoś 15.08.2005 Dominika

Najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam

Zgłoś 11.09.2005 julia

wszystkie tak zachwalacie to ciasto , i wlasnie sprobowalam zrobic to pyszne ciasto i gdy ubilam smietane i dodalam ten zageszczacz poprostu masa mi sie zwarzyla !!!!!! zrobilam to drugi raz i t... Pokaż więcej

wszystkie tak zachwalacie to ciasto , i wlasnie sprobowalam zrobic to pyszne ciasto i gdy ubilam smietane i dodalam ten zageszczacz poprostu masa mi sie zwarzyla !!!!!! zrobilam to drugi raz i to samo , mam ochote sprobowac jeszcze raz ale boje sie ze znowu tak mi ie stanie ..... moze cos robie zle , albo kupuje zly produkt ????????

Zgłoś 24.10.2005 Wiola

Do Julii!! Miałam ten sam problem gdy używałam śmietany np Łowickiej,robiło się masło, ale teraz do wszystkich deserów używam śmietany Łaciatej i jest super. A ciasto zamierzam wypróbować. POlec... Pokaż więcej

Do Julii!! Miałam ten sam problem gdy używałam śmietany np Łowickiej,robiło się masło, ale teraz do wszystkich deserów używam śmietany Łaciatej i jest super. A ciasto zamierzam wypróbować. POlecam mój wypiek Biszkopt z pianką serową właśnie ze śmiwtanką łaciatą jest super!

Zgłoś 24.10.2005 Wiola

Do Julii!! Miałam ten sam problem gdy używałam śmietany np Łowickiej,robiło się masło, ale teraz do wszystkich deserów używam śmietany Łaciatej i jest super. A ciasto zamierzam wypróbować. POlec... Pokaż więcej

Do Julii!! Miałam ten sam problem gdy używałam śmietany np Łowickiej,robiło się masło, ale teraz do wszystkich deserów używam śmietany Łaciatej i jest super. A ciasto zamierzam wypróbować. POlecam mój wypiek Biszkopt z pianką serową właśnie ze śmietanką łaciatą jest super!

Zgłoś 12.11.2005 MarzenkaŻ.

Dziewczyny ... absolutnie nie polecam tego ciasta!!!! Nie róbcie go!!! Zamierzam pozwać Gogę do sądu za podanie owego przepisu na tej stronie. Oczywiście wypróbowałam go natychmiast 0 upiekła... Pokaż więcej

Dziewczyny ... absolutnie nie polecam tego ciasta!!!! Nie róbcie go!!! Zamierzam pozwać Gogę do sądu za podanie owego przepisu na tej stronie. Oczywiście wypróbowałam go natychmiast 0 upiekłam ciasto i ... no właśnie :( ... i nie mogę przestać jeść. Przepyszne to mało powiedziane. Po prostu niebo w gębie. Czuję, że zaraz pęknę. Goga musi ponieść tego konsekwencje - pozwę ją o narażenie mnie na rozstrój żołądka, bo niwątpliwe moje łakomstwo tak się skończy. ;) :D

Cudo! Lepszego ciasta w swoim trzydziestoletnim życiu nie jadłam.

Zgłoś 13.11.2005 kate501

W smaku bardzo dobre, ale nie dało się kroić. Masa uciekała no i nie zrobiłam wrażenia na gościach. Zrobilam wszystko jak w przepisie. A może gdyby dodać troche żelatyny? Używalam śmietanki 30% ... Pokaż więcej

W smaku bardzo dobre, ale nie dało się kroić. Masa uciekała no i nie zrobiłam wrażenia na gościach. Zrobilam wszystko jak w przepisie. A może gdyby dodać troche żelatyny? Używalam śmietanki 30% w woreczkach.

Zgłoś 13.11.2005 martol22

Ciasto rzeczywiście rewelacyjne choć nie polecam dzieciom:-) chyba że bez adwokata.Ja dałam troszkę za dużo tego specyfiku ale wszyscy dorośli się zachwycali.

P.S.Synek szamał sam biszkop... Pokaż więcej

Ciasto rzeczywiście rewelacyjne choć nie polecam dzieciom:-) chyba że bez adwokata.Ja dałam troszkę za dużo tego specyfiku ale wszyscy dorośli się zachwycali.

P.S.Synek szamał sam biszkopt z odrobiną tego kremu:-)

Zgłoś 14.12.2005 Tusia

Ciasto napewno rewelacja.ja znam je bez adwokata z wiórkami migdałowymi w środku,posypane prażonymi wiórkami kokosowymi i nazywa się Rafaello.A i co ważne biszkopt stanowczo z połowy porcji ,nas... Pokaż więcej

Ciasto napewno rewelacja.ja znam je bez adwokata z wiórkami migdałowymi w środku,posypane prażonymi wiórkami kokosowymi i nazywa się Rafaello.A i co ważne biszkopt stanowczo z połowy porcji ,nasączony ponczem i masa na wierzch kroi sie idealnie i smakuuuujjjjjeeeee.......poezja!

Zgłoś 21.12.2005 Iga

Ciasto jest rewelacyjne, moj syn je uwielbia. Robilam je wiele razy i nieco je zmodyfikowalam. Dodaje do ciasta troche mniej cukru, czekolade ścieram na terce z drobnymi oczkami a nie rozpuszcza... Pokaż więcej

Ciasto jest rewelacyjne, moj syn je uwielbia. Robilam je wiele razy i nieco je zmodyfikowalam. Dodaje do ciasta troche mniej cukru, czekolade ścieram na terce z drobnymi oczkami a nie rozpuszczam, a biszkopt (podstawe ciasta) smaruje nieskoslodzonym dzemem morelowym.

Zgłoś 10.01.2006 nana

No to jakie te orzechy mają w końcu być?

Zgłoś 21.02.2006 margarita

ciasto ppyyycha ,pyyyycha [kwiatek] ,a śmietana do ubijania musi być zimna,wtedy każda 30% ubije się bez problemu ,ale potwierdzam, że łaciata jest lepsza od tej w woreczku

Zgłoś 01.04.2006 Ania

Ciasto w smaku pychotka, ale koniecznie trzeba dodać żelatyny bo jest "troszeczkę" niestabilne...

Zgłoś 10.07.2006 Karolina

Do Ani: aby masa była bardziej stabilna i nie rozpływała sie polecam dodać do niej wiórki kokosowe :) Baaardzo smaczny placuszek a do tego nie ma przy nim prawie zadnej roboty :)

Zgłoś 07.08.2006 ewajasz

Ciasto pych,Ja nie robiłam ale próbowałam i przepis już ściągnełam:)))

Zgłoś 29.08.2006 astra36

czy jesli chce to ciasto zrobic na duza blache to wszystkich składnikow musze wziasc podwojna porcje??prosze o szybka odpowiedz bo bardzo mi sie ten przepis podoba i chce szybciutko to ciasto zr... Pokaż więcej

czy jesli chce to ciasto zrobic na duza blache to wszystkich składnikow musze wziasc podwojna porcje??prosze o szybka odpowiedz bo bardzo mi sie ten przepis podoba i chce szybciutko to ciasto zrobic!! pozdrawiam:)

Zgłoś 29.09.2006 Madzia :)

zachwycała się nad nim cała rodzina i mój chłopak - jest poprostu przepyszne :)).a gdyby tak posypać je podłużnymi dużymi wiórkami czekoladowymi ;>?

Zgłoś 09.11.2006 wiolka

Zrobiłam i wyszło nie tak jak powinno. Choc ci którzy to jedli niby im smakowała , ale mnie tak sobie Nic specjalnego.

Zgłoś 02.11.2006 dorota

poezja nie ciasto

Zgłoś 02.11.2006 asia

moja mamusia upiekła bardzo mi smakowało chciałabym aby mama upiekła mi takie na urodziny poprostu.........

rewelacja... Pokaż więcej

moja mamusia upiekła bardzo mi smakowało chciałabym aby mama upiekła mi takie na urodziny poprostu.........

rewelacja!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 24.11.2006 Beata

nie rozumiem przeciez juz raz dodalas orzechy wiec jakie orzechy i ile dodajemy do masy z biszkoptem

Zgłoś 25.05.2007 madziorek

placek wysmienity normalnie mozna go jesc i wciaz malo choc placek z adwokatem to najbardziej smakowal moim dzieciakom polecam zrobic warto

Zgłoś 04.07.2007 Zaneta

BOSKIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

REWELACJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Musze robic je teraz na kazda impreze

Zgłoś 14.11.2008 ania

jaką śnieżke? podaj mi dokładnie sniezka z firmy sniezka do ubijania smietany?

Zgłoś 05.02.2008 Nina

Moja Droga, ciasto jest po prostu fantastyczne, wprost nie moge uwierzyc!!! Po przeczytaniu komentarzy natychmiast chcialam je upiec, dodalam zamiast bialej - mleczna czekolade, wspaniale ciacho... Pokaż więcej

Moja Droga, ciasto jest po prostu fantastyczne, wprost nie moge uwierzyc!!! Po przeczytaniu komentarzy natychmiast chcialam je upiec, dodalam zamiast bialej - mleczna czekolade, wspaniale ciacho!!!

Zgłoś 11.08.2008 Kasiorek

A mi sie masa zważyła po dodaniu ok 100 ml adwokata mimo ze dodawałam go bardzo powoli, dodałam do całej masy biszkopta i orzechy i też mimo to bardzo mi smakowało. Zrobie jeszcze jedno podejści... Pokaż więcej

A mi sie masa zważyła po dodaniu ok 100 ml adwokata mimo ze dodawałam go bardzo powoli, dodałam do całej masy biszkopta i orzechy i też mimo to bardzo mi smakowało. Zrobie jeszcze jedno podejście może za drugim razem sie uda.

Zgłoś 19.11.2009 karoola_89

mmmm, wydaje się ze fajniutkie ciacho ;D

Zgłoś 20.03.2011 kasia1600

Pychotka-niebo w gębie:)Robiłam ciacho z półtora porcji na dużą blaszkę,do masy dodałam dwa kieliszki wódki oprócz adwokata i nasączylam biszkopt wódeczką;)na wszelki wypadek dodałam do masy łże... Pokaż więcej

Pychotka-niebo w gębie:)Robiłam ciacho z półtora porcji na dużą blaszkę,do masy dodałam dwa kieliszki wódki oprócz adwokata i nasączylam biszkopt wódeczką;)na wszelki wypadek dodałam do masy łżeczkę żeletyny rozpuszczoną w mleku i smietan-fix-masa jest w sma raz!