Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Afrykańskie banany

Tekst i foto Emilka 23-02-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
610 złprosty? min.?

Składniki:

- 6 bananów
- 12,5 dag mąki pszennej
- 12,5 dag płatków ryżowych
- 2 jaja
- 2 szklanki mleka
- olej do smażenia
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli

Jak przyrządzić:

Płatki ryżowe zemleć na mąkę w młynku do kawy i połączyć z mąką pszenną. Wbić jaja, wsypać cynamon, szczyptę soli i wlewając stopniowo mleko utrzeć na jednolitą masę. Najlepiej mikserem. Odstawić ciasto na godzinę w chłodne miejsce. Banany obrane przepołowić wzdłuż. Każdą połówkę zanurzać w cieście i smażyć tak jak pączki w głębokim dobrze rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zarumienią wyjąć i odsączyć.

Jak podawać?

Podawać gorące i posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.04.2005 Adela

mmmmmmm pyszne bananki

Zgłoś 20.06.2005 Zenek

Pyszotka. Podobnie ja te po wietnamsku, tylko że tam zamiast płatków ryżówych daje się makę ziemniaczaną, trochę oleju i alkoholu. No a po usmażeniu cukier puder albo bita śmietanę.

Zgłoś 05.12.2005 shakira

dobre bananki

Zgłoś 13.12.2005 piter

Banany napewno pyszne!!! robię to na święta!!!

Zgłoś 16.01.2006 gosciu

takie cos podaja w Surynamach w celu oslabienia smaku ostrych potraw zaiwerajacych sambal

Zgłoś 09.03.2006 ptifur

rada: DO MLEKA WSYPUJEMY make i inne (SYPKIE), NIGDY NA ODWROT< BO LATWIEJ O GRUDKI. kto nigdy nie rozrabial gipsu-- nie zrozumie

Zgłoś 13.04.2006 apple

mniam!!:P pychota ,nie próbowałam ,ale myślę ,że aż rozpływa się w ustach!Spróbuję taki zrobić na święta wielkanocne!Miłego dnia!

Zgłoś 13.04.2006 bamboucha

jami!:P

Zgłoś 13.10.2007 AsiaK

czy zamiast bananów mozna dodać ananasa??? kocham ananaska:)P

Zgłoś 24.08.2006 Anies

jestem fanka bananowa, a to jest najlepszy przepis jaki kiedys jadlam! naprawde polecam!

Zgłoś 23.10.2006 rewe

ochyda jakłbym jadł podeszfy

Zgłoś 23.01.2008 MAGDA

JEST POPROSTU IDEALNE !!

Zgłoś 11.05.2011 doniajulia

nie lubię jak piszą afrykańskie banany. po pierwsze bananów się nie smaży. odmianą są plantany (plantain), które wyglądają jak banany, ale można je jeść zielone, smażyć, gotować, grillować, jeść... Pokaż więcej

nie lubię jak piszą afrykańskie banany. po pierwsze bananów się nie smaży. odmianą są plantany (plantain), które wyglądają jak banany, ale można je jeść zielone, smażyć, gotować, grillować, jeść na ostro. skąd wiem. mój mąż jest nigeryjczykiem. i tyle na ten temat. pozdrawiam wszystkich