Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ajerkoniak

Tekst i foto markus33 13-12-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
ok. 1,5? złprosty? min.bardzo wysoka niestety

Składniki:


6 żółtek z dużych jaj, laska wanilii, 1/2 l mleka, 1 opakowanie śmietanki np. kremówka, 1/4 l spirytusu, rodzynki, 6-8 łyżek cukru

Jak przyrządzić:

1. Utrzeć żółtka z 2 łyżkami cukru
2. Ugotować ok. 1/2 do 3/4 l mleka (w zależności od zakładanej mocy trunku) nie dopuszczając do zagotowania i dodając uprzednio 4 (lub więcej wg smaku) łyżek cukru oraz miąższ z wanilii (po uprzednim nacięciu wyskrobać go z laseczki wanilii) i to, co pozostało z wanilii.
3. Po ugotowaniu wystudzić.
4. Do misy z roztartymi żółtkami dodawać powoli śmietankę (ok. 1/2 małego opakowania) mieszając dokładnie, a następnie ostudzone mleko waniliowe(bez resztek wanilii czyli dolewać przez sitko).
5. Dodać ok. 1/4 l spirytusu - wlewać powoli dokładnie mieszając.
6. Po wymieszaniu wlać do butelek przez lejek i drobne sitko.
7. Na koniec dodać do butelek kilka do kilkunastu rodzynek.

Potrzebne przybory:



Jak podawać?



Uwagi:


Gotowe do spożycia właściwie od razu, ale już po tygodniu spirytus się dobrze przegryzie. Zachęcam do modyfikacji przepisu "pod siebie". Może być więcej żółtek, śmietanka mniej gęsta, mniej lub więcej cukru i rodzynek. No i oczywiście mniej lub więcej spirytusu wg uznania.
Ale wanilia jest niezbędna - cukier wanilinowy psuje trochę efekt.
Uwaga: przed dolaniem spirytusu można spróbować miksturę i dosłodzić ją wg smaku - nie należy jednak przesadzać z tym cukrem bo w nadmiarze psuje on smak wanilii. Na zdrowie.

Czas przygotowania:



Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.03.2007 asia

atiku...a kto kaze Tobie dodawać? nie dodawaj.....ten przepis jest super, ze wszystkich innych wlasnie ten wybralam...nie zaluje

Zgłoś 15.09.2006 atik

Do porzadnego ajerkoniaku nie powinno dodawac się mleka-zobacz klasyczne przepisy w ksiązżce Cieslaka!