Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Alabana

Tekst i foto Emilka 23-02-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-412 złprosty20 min.średnia

Składniki:

- 2 duże jabłka
- gruszka (może być z puszki)
- marchew
- pomarańcza
- cytryna
- kilka suszonych śliwek węgierek
- 5 dag migdałów
- 5 dag sera ementalera
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- ćwierć łyżeczki sosu tabasco
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
- kilka listków mięty

Jak przyrządzić:

Jabłka i gruszkę umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Marchew umyć, oskrobać, pokroić w cienkie kawałki długości około 3 cm.
Śliwki przekroić na pół.
Pomarańczę umyć, zetrzeć na tarce skórkę. Pół owocu podzielić na cząstki, z drugiej połówki wycisnąć sok.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na pół.
Ser pokroić w kostkę.
Wymieszać jogurt z sokiem z pomarańczy, oliwą i sosem tabasco. Dodać do całości skórkę pomarańczową, przyprawić solą i pieprzem.

Jak podawać?

W salaterce ułożyć owoce, marchew, ser, posypać migdałami i zalać przygotowanym sosem. Przybrać listkami z mięty. Życzę smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.06.2006 e-vitka

mmmm... brzmi ciekawie. Myśle, że warto wypróbować:)