Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ale pyszne ciasto!

Tekst i foto Misia 25-09-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20 min.?

Składniki:

2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki mleka, 1,5 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki kakao, 5-6 kropli olejku rumowego, 5 średnich jabłek, garść rodzynek, kilka listków margaryny.

Jak przyrządzić:

Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olejek, kakao, znów miksujemy. Ciasto wylewamy na małą blaszkę. Jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach, wsypujemy na ciasto. Następnie wsypujemy sparzone wcześniej rodzynki. Górę posypujemy mąką wymieszaną z cukrem (ok. 5 łyżek mąki na 5 łyżek cukru) i za samym wierzchu układamy margarynę. Po rozpuszczeniu się w trakcie pieczenia z mąki, cukru i margaryny utworzy się kruszonka :)

Potrzebne przybory:

mała blaszka, miska, tarka, mikser

Uwagi:

Nie można zapomnieć o olejku rumowym (świetnie komponuje się z jabłkami i rodzynkami) i kruszonce - bo fajnie wygląda i poprawia smak. Bez nich to już nie jest to samo ciasto... :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.09.2006 YoAnna

Mam takie pytanko: czy zamiast olejku rumowego można dodać normalnego rumu? Czy jego rzadka konsystencja nie zepsuje ciasta?

Zgłoś 26.09.2006 hogollo

A do ciasta nie dajemy żadnego tłuszczu?

Zgłoś 26.09.2006 jolka

czy można je upiec w podiżu?

Zgłoś 27.09.2006 Misia

Hej dziewczyny! Juz odpowiadam na Wasze pytania :)

1) nie polecem dodawać rumu zamiast olejku rumowego.

czym innym jest aromatyczny alkohol - a czym innym aromat :) proponuje zaiw... Pokaż więcej

Hej dziewczyny! Juz odpowiadam na Wasze pytania :)

1) nie polecem dodawać rumu zamiast olejku rumowego.

czym innym jest aromatyczny alkohol - a czym innym aromat :) proponuje zaiwestowac we flakonik olejku delecty :) cale 1,2 zł - i to dopiero daje porządany efekt. można się obejść i bez olejku, albo zadowolić się rumem :) ale to (jak pisałam wcześniej) juz nie to samo ciasto....

2) do ciasta nie dodajemy tłuszczu - tylko na wierzch do kruszonki

3)od wieków nie piekłam w prodiżu, wiec nie wiem, jak by wyszło tak upieczone ciato :) ale na moje oko - nie widzę przeszkód :)

Pozdrawiam i udanych wypieków :)

Zgłoś 15.12.2006 Kola

wlasnie je wstawilam do piekarnika - ale robie je w kraju tropikalnym (Filipiny) wiec nie wiem jak wyjdzie. Czy koznsystencja miala byc "lejaca"czy "stala"? Czy to, ze marga... Pokaż więcej

wlasnie je wstawilam do piekarnika - ale robie je w kraju tropikalnym (Filipiny) wiec nie wiem jak wyjdzie. Czy koznsystencja miala byc "lejaca"czy "stala"? Czy to, ze margaryna rozpuscila mi sie przed (u nas 30 stopni) wlozeniem do piekarnika to zle, czy moze byc? nie rozpuscila sie calkowicie, ale rozmiekla...

Zgłoś 26.05.2007 inka

jak dlugo i w jakiej temp.pic to ciasto,nie potrzeba smarowac tluszczem blaszki?

Zgłoś 09.05.2010 ania

ja lubie ciasta i tak dalej no i a zwłaszcza z kremem

i lubie tom stronke z przepisami

Zgłoś 07.01.2012 cedr

Ciasto bardzo dobre, nie za słodkie, łatwe i szybko się robi