Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Amerykański murzynek

Tekst i foto motylek 30-11-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

1/2 szklanki masla
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 jajo
1/2 szklanki kakao
1 szklanka maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanka orzechow pokrojonych

Masa:
1/4 szklanki masla
1/4 szklanki mleka
3/4 szklanki czekolady w wiorkach (lub drobno pokrojonej) semi slodkiej
1 szklanka cukru pudru

Jak przyrządzić:

W duzej misce utrzec masla i cukier do bialosci. Dodac mleko, jajo, cukier. Wolno mieszac.(bedzie bardzo rzadkie). Dodac make przesypana z sola i proszkiem do pieczenia. Wylac do formy kwadratowej 20cmx20cm. Pieca 25-30 minut. Ciasto bedzie dosyc mokrawe i bardzo czekoladowe.
Masa przygotawac: rozpuscic masla, mleko i czekolade. Wymieszac dobrze. Dodac do tego cukier puder. Wylozyc mase na gore ciasta. Odstawic na 30 minut. Mozna a nawet lepiej trzymac ciasto w lodowce.

Potrzebne przybory:

Miska, mikser.

Uwagi:

Mokre, czekoladowe ciasto.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.12.2003 iza

a w jakiej temperaturze piec?

Zgłoś 09.12.2003 motylek

180 C

Zgłoś 09.02.2004 Kaś

Ciasto jest przepyszne! wspaniały przepis! zrobiłam je pierwszy raz i przyznam, że troche sie bałam, że zakalca zmontuję...i niepotrzebnie. REWELACJA

Zgłoś 02.11.2004 lotna-mucha

jak może być czekoladowe jak nie dodajemy czekolady ? i po co nam sól skoro też jej nie używamy ??? Chyba gdzieś jest jakaś pomyłka !!!

Zgłoś 02.11.2004 lotna-mucha

Zwracam honor jeżeli chodzi o sól !!!!

Zgłoś 14.01.2005 Olimpia

Jak pół szklanki masła???A kto mierzy masło szklankami?????

Zgłoś 30.01.2005 tosterka

Pyszne, mokre ciasto czekoladowe. Znika w mgnieniu oka.

Zgłoś 16.02.2005 Angi

czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy pół szklanki masła=pół kostki, bo rzeczywiście trochę dziwny pomiar

Zgłoś 25.05.2005 motylek

ja mierze maslo w szklankach... (cup) - 250ml. a ze przepis amerykanski to jest wszystko mierzone w "cups"

Zgłoś 10.07.2005 niunia

a co z orzechami??????

Zgłoś 16.08.2005 kachna

Ciasto wyszło mi cudne, ale tylko dlatego, że wcześniej robiłam podobne, amerykańskie Brownie's. Faktycznie, w przepisie można się pogubić: dwa razy cukier, brak miejsca na kakao. Jednak wp... Pokaż więcej

Ciasto wyszło mi cudne, ale tylko dlatego, że wcześniej robiłam podobne, amerykańskie Brownie's. Faktycznie, w przepisie można się pogubić: dwa razy cukier, brak miejsca na kakao. Jednak wprawna głowa da sobie radę (najczęściej sypkie składniki dodaje się razem). Ciasto rzeczywiście nie rośnie zbyt dużo, bo jest raczej ciężkie i mokre- w tym cały urok. Polecam do ciasta lody w ulubionym smaku.

Zgłoś 07.09.2005 :P

Polska język trudna język. Strasznie szybko się go zapomina po wyjeździe do stanów, nieprawdaż?

Zgłoś 27.02.2006 fabian

kto je mzynki ty sie staje

Zgłoś 03.05.2006 A:))

pol szklanki masla to okolo 11-12 dkg.

Zgłoś 05.03.2007 Monia

a kakao gorzkie (holenderskie), czy raczej słodkie (rozpuszczalne)

Zgłoś 19.09.2006 mysia

A kakao gorzkie?

Zgłoś 10.11.2006 k.

Przepyszne, wszyscy go ubóstwiają. Polecam serdecznie.

Zgłoś 24.11.2006 Kasia

Ciasto na prawdę pyszne:) Posypałam je dodatkowo wiórkami migdałowymi, mokrawe, czekoladowe, albo jak kto woli- kakaowe (przypominam, że czekoladę robi się z kakao jakby ktoś nie wiedział:]). Ży... Pokaż więcej

Ciasto na prawdę pyszne:) Posypałam je dodatkowo wiórkami migdałowymi, mokrawe, czekoladowe, albo jak kto woli- kakaowe (przypominam, że czekoladę robi się z kakao jakby ktoś nie wiedział:]). Życzę udanych wypieków i POLECAM GORĄCO!

PS. Polewa za bardzo się nie zsiada, można ją zastąpić inną jeśli ktoś woli, ale taka też jest pyszna. Ja jej nie zmieniam. (Teraz piekę to ciasto na każdą okazję:D)

Zgłoś 15.04.2007 slawka

to ciasto jest suuuuuper.

Zgłoś 08.01.2008 jula

wlasnie zrobilam. pycha, polecam wszystkim, naturalnie pod warunkiem, ze nie jest sie na diecie.

ja bylam.

do dzisiaj.

Zgłoś 27.01.2008 agnes79szczecin

ZABIERAM SIE DO ZROBIENIA CIASTA.....CALY CZAS SZUKAM CIASTA CZEKOLADOWEGO,ALE BARDZO MOKREGO....MAM NADZIEJE ZE TO BEDZIE TO!!!!!

Zgłoś 20.02.2008 kasiulka

nie smakowałomi to świństwo

Zgłoś 26.10.2008 Andzia

z tego co mówiła Anna Olson w programie to w amerykańskim murzynku ciasto jest bardo gęste a po upieczeniu ma być zbite ale wilgotne:)

Zgłoś 16.06.2008 natalcia

jakie KAKAO

Zgłoś 19.06.2008 olcia

PYSZNE!!!!!! Palce lizać, jak deser z restauracji Fridays, mniam mniam

Zgłoś 02.10.2009 magda

te ciasto to jakieś dziwne zrobilam i wyszedł mi zakalec

Zgłoś 20.07.2012 mariola

Bardzo ciekawi mnie to ciasto a bardzo lubię eksperymentować więc potrzebne produkty już kupiłam w Lidl i wypróbuję tego nowego przepisu.