Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Amerykańskie ciasto dyniowe

Tekst i foto Smakosz 21-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
10 porcji? złśredni90 min.dużo

Składniki:

Kruche ciasto jak na szrlotkę.
Farsz dyniowy : 1 i 1/4 szklanki dyni, 2 całe jajka, pół szklanki cukru (kto woli słodsze to trochę więcej), szklanka mleka skondensowanego, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków,pół łyżeczki soli.

Jak przyrządzić:

Ciasto wyłożyć w formie, wygniatając brzeg ok. 1 centymetra.
Wszystkie składniki farszu oprócz mleka ubić mikserem do puszystości. Na końcu wlać mleko i jeszcze ubijać trochę.
Farsz wylać na przygotowane ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor. Wystudzić aż farsz będzie miał konsystencję gęstego budyniu.

Potrzebne przybory:

Forma okrągła do ciasta.

Jak podawać?

Można podawać z bitą śmietaną. Doskonałe do czarnej kawy.

Uwagi:

Ciasto tradycyjnie przygotowywane przez Amerykanów na Dzień Dziękczynienia (Pumpkinpie). Smak piernikowy. Dobre na Boże Narodzenie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.04.2003 smakosz

Dynia jest ugotowana i przetarta

Zgłoś 20.02.2003 Taroti

w jakiej postaci ta dynia? surowa, utarta na tarce?

Zgłoś 08.10.2005 lukazs

.. dyni 1 i 1/4 szklanki - to znaczy potartej dyni?? jak nie wyjdzię bedę zły !!!

Zgłoś 18.10.2005 serissa

hej, a możesz podac ten przepis szczegółowo? nie wiem, jakie ma byc ciasto, co to znaczy jak na szarlotke, ja znam kilka przepisow na szarlotke...to bez sensu takie ogolne informacje i kazdy sie... Pokaż więcej

hej, a możesz podac ten przepis szczegółowo? nie wiem, jakie ma byc ciasto, co to znaczy jak na szarlotke, ja znam kilka przepisow na szarlotke...to bez sensu takie ogolne informacje i kazdy sie musi dopytywac. napisz jeszcze raz, ale porzadmnie - jaka dyhnia, jak przyrzadzona, step by step

Zgłoś 22.10.2005 Juras

Ludze , nie zadawajcie dziwnych pytań!

Jak powszecznie wiadomo dynie rosną w szklankach, a ciasto kruche pozyskujemy usuwając wieżchnią część szarlotki.

Wszystko jasne?... :)

... Pokaż więcej

Ludze , nie zadawajcie dziwnych pytań!

Jak powszecznie wiadomo dynie rosną w szklankach, a ciasto kruche pozyskujemy usuwając wieżchnią część szarlotki.

Wszystko jasne?... :)

Zgłoś 23.10.2005 Maryśka

zgadza się Juras :D

Zgłoś 03.11.2005 Piotrus15lat

Moja babcia bedzie to robic. jak jej sie uda to moze dam komentarz. Mam nadzieje ze bedzie pyszne :D

Zgłoś 18.11.2005 alka

Mam pytanie:

Mleko skondensowane słodzone czy niesłodzone?

Pozdrawiam :-)

Zgłoś 31.10.2006 jules

a ciasto kruche to: 30dag mąki, 3/4 szkl. cukru pudru, 25 gag masła, 3 żółtka (bez nich tez wyjdzie). Mąkę posiekac razem z masłem, potem dodać żółtka i cukier. wszystko zagnieśc i wsadzic do lo... Pokaż więcej

a ciasto kruche to: 30dag mąki, 3/4 szkl. cukru pudru, 25 gag masła, 3 żółtka (bez nich tez wyjdzie). Mąkę posiekac razem z masłem, potem dodać żółtka i cukier. wszystko zagnieśc i wsadzic do lodówki na 1 godzinę.

dynia ma być ugotowana i zmiksowana

Zgłoś 03.11.2006 mada

wszystko ładnie i pięknie tylko w ilu stopniach piecze sie to ciasto?

Zgłoś 05.10.2007 Joanna

Hello

z dyni bardzo dobra jest zupka na mleku.

Trochę dyni pokrojonej w kostkę ugotuj w mało wody(na dnie), ale nie rozgotuj.

Jeszcze twardawą dynię poduś duszlakiem do ziem... Pokaż więcej

Hello

z dyni bardzo dobra jest zupka na mleku.

Trochę dyni pokrojonej w kostkę ugotuj w mało wody(na dnie), ale nie rozgotuj.

Jeszcze twardawą dynię poduś duszlakiem do ziemniaków, dodaj trochę soli cukru i mleka (na 1l mleka około 1/4 małej dyni). gotuj chwilę na małym ogniu i wlewaj kluseczki lane.

Smakuje wyśmienicie, POLECAM.

A placek z dynią już mam w planie

Zgłoś 30.09.2007 benia

Ja robiłam to ciasto z surowej dyni kiedy jeszcze nie było informacji ,że dynię należy ugotować i przetrzeć. Wyszło ale bylo bardzo rzadkie więc za drugim razem dodałam 6 łyżek mąki kukurydziane... Pokaż więcej

Ja robiłam to ciasto z surowej dyni kiedy jeszcze nie było informacji ,że dynię należy ugotować i przetrzeć. Wyszło ale bylo bardzo rzadkie więc za drugim razem dodałam 6 łyżek mąki kukurydzianej do farszu i było ok. Mleko dałam niesłodzone. Piekłam w 180 'C aż zdobiło się rumiane.

Zgłoś 15.11.2007 Kasieńka

Również jestem ciekawa jak te ciasto smakuje i zgadzam się, że troche ten przepis jest niesprecyzowany. Proszę więc o szczegółowy przepis na podany adres, ponieważ mam dwie duże dynie i nie mam ... Pokaż więcej

Również jestem ciekawa jak te ciasto smakuje i zgadzam się, że troche ten przepis jest niesprecyzowany. Proszę więc o szczegółowy przepis na podany adres, ponieważ mam dwie duże dynie i nie mam co z nimi zrobić. DZIĘKI... !

Zgłoś 26.10.2008 lola123

ludzie ten przepis jest .... Z PUSZKI GOTOWEJ DYNI... w stanach mozna kupic dynie w puszcze gotowa do zmieszania z jajkiem i mlekiem i przyprawami i do piekarnika na godzine i cycus glancus, pal... Pokaż więcej

ludzie ten przepis jest .... Z PUSZKI GOTOWEJ DYNI... w stanach mozna kupic dynie w puszcze gotowa do zmieszania z jajkiem i mlekiem i przyprawami i do piekarnika na godzine i cycus glancus, palce lizac. jaka to dynia i CZY TO DYNIA tylko producent wie!!!

Zgłoś 28.10.2009 Ana

Ja dałam ugotowaną zmiksowaną dynię (bardzo mało wody - tak ledwie na dnie, żeby nie było za wodniste). Mleko niesłodzone. Już ta ilosć cukru powoduje że jest dość słodkie. Ja dodałam po łyżce s... Pokaż więcej

Ja dałam ugotowaną zmiksowaną dynię (bardzo mało wody - tak ledwie na dnie, żeby nie było za wodniste). Mleko niesłodzone. Już ta ilosć cukru powoduje że jest dość słodkie. Ja dodałam po łyżce stołowej mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. W konsystencji po ostudzeniu wyszło takie akurat. Nie wiem czy bez tej mąki nie płynęło by za bardzo.