Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Amerykańskie ciasto z jabłkami

Tekst i foto Kucharka 22-02-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni45 min.820 kcal / porcja

Składniki:

- 1 kg jabłek,
- cukier puder,
- 3 szklanki mąki,
- 3 jajka,
- 2 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki oleju,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- garść rodzynek,
- garść orzechów włoskich.

Jak przyrządzić:

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Jajka utrzeć z cukrem do białośći, ucierając powoli dolewać olej. Gotową masę połączyć z mąką, kakao i sodą. Wymieszać. Dodać rodzynki i orzechy. Starannie utrzeć, aby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masą. Na koniec dodać jabłka. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temperaturze 180 C.

Uwagi:

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.02.2004 katia

ciasto fajne, bardzo popularne i szybkie, ale jeśli chodzi o jego pochodzenie to są pewne wątpliwości. Ja je znam pod nazwą Włoska babka z jabłkami.

Zgłoś 24.02.2004 Andyk

Muszę poprosic o konsultację. Właśnie wykonałem wszystko zgodnie z przepisem i wsadziłem do piekarnika. Ciasto wyszło bardzo gęste i siedzi tam już godzinę i kwadrans, a mam wrażenie, że nadal j... Pokaż więcej

Muszę poprosic o konsultację. Właśnie wykonałem wszystko zgodnie z przepisem i wsadziłem do piekarnika. Ciasto wyszło bardzo gęste i siedzi tam już godzinę i kwadrans, a mam wrażenie, że nadal jest w połowie surowe.

Tak wiec czy do przygotowania należy uzyć całych jajek czy tylko żółtek? (ja uzyłem dwóch żółtek i jedno całe jajko). Ile czasu powinno siedzieć w piekarniku?

Poza tym wygląda i pachnie bardzo smakowicie i mam nadzieję, że będzie znakomite.

Będę wdzięczny za komentarz :)

Zgłoś 25.02.2004 Andyk

No więc po dwugodzinnym pobycie w piecu ciasto się upieklo i wyszło bardzo smaczne. Jest mocno wilgotne, ale upieczone. Niepokoi mnie tylko tak długi czas pieczenia.

Pozdrawiam :)

Zgłoś 25.02.2004 Kulinareczka

spoko ciacho i dobrze wychodzi

Zgłoś 02.03.2004 renia

ciasto zrobiłam zgodnie z przepisem, wstawiłam do nagrzanego do 180C pieca,

piekłam 1godz i 10 min

ciasto było pyszne, dobrze upieczone, tanie i szybko sie je robi

Same z... Pokaż więcej

ciasto zrobiłam zgodnie z przepisem, wstawiłam do nagrzanego do 180C pieca,

piekłam 1godz i 10 min

ciasto było pyszne, dobrze upieczone, tanie i szybko sie je robi

Same zalety, gratuluje dobrego przepisu!!!!

Jesli masz jeszcze tak dobre to prosze podaj, chetnie skorzystam

renia

Zgłoś 12.03.2004 Magda

Ja też robiłam to ciasto. Piekłam ok. 1 godz. i 15 min., ale myślę, że jak ciasto już urośnie, tak po ok. godzinie, można dać na chwilę na termoobieg, wtedy szybciej się upiecze, tylko radzę nie... Pokaż więcej

Ja też robiłam to ciasto. Piekłam ok. 1 godz. i 15 min., ale myślę, że jak ciasto już urośnie, tak po ok. godzinie, można dać na chwilę na termoobieg, wtedy szybciej się upiecze, tylko radzę nie przesadzić, bo się za bardzo wysuszy. Wyszło go bardzo dużo i myślałam z mężem, że go nie zjemy, ale po 3 dniach już nie było śladu po cieście, a mój mąż krzyczał: "jeszcze". Dzięki za przepis. Pozdrawiam wszystkich "OLIWKOWICZÓW".

Zgłoś 06.02.2005 mama Marty

Jak duża ma być ta kostka,w którą kroimy jabłka? Można zetrzeć na grubej tarce?

Zgłoś 18.02.2005 OLIŚ

TO CIASTO JEST PYSZNE chociaż nie dałam orzechów i kakao bo za tymi składnikami nie przepadam

Zgłoś 15.03.2005 Alis

Właśnie siedzę i jem to ciasto uumm pychota nie mogę sie nasycić.Bardzo polecam.Dzięki za szybki i dobry przepis.

Zgłoś 02.06.2005 groniu

a czy mozna zamiast jablek dodac inne owoce np.brzoskwienie z puszki lub ananasy?ktos robil inna wersje tego ciasto?bede wdzieczna z odpowiedz:)

Zgłoś 07.08.2005 kama

Upieklam to ciasto w piatek. w sobote juz nie bylo co jesc jest naprawde bardzo pyszne napewno bede piekla je czesto. Bardzo dziekuje

Zgłoś 26.09.2005 ewcia

ciasto bardzo dobrze polecam

Zgłoś 31.10.2005 adriana

moj "debiut" siedzi jeszcze w piekarniku, ale juz sie nie piecze. ciasto pieklo sie 45 min. tyle wystarczylo! ladnie pachnie, mam nadzieje, ze bedzie rownie dobrze smakowalo. dziekuje ... Pokaż więcej

moj "debiut" siedzi jeszcze w piekarniku, ale juz sie nie piecze. ciasto pieklo sie 45 min. tyle wystarczylo! ladnie pachnie, mam nadzieje, ze bedzie rownie dobrze smakowalo. dziekuje autorce, ze podzielila sie przepisem i zycze wszystkim smacznego!

Zgłoś 26.04.2006 Jola

Bardzo lubię i często piekę to ciasto.

Jednak w mojej wesji nie ma kakao, lecz dodaję łyżeczkę przyprawy piernikowej. Z mąką mieszam po łyżeczce :proszku do pieczenia, sody, cynamonu i wł... Pokaż więcej

Bardzo lubię i często piekę to ciasto.

Jednak w mojej wesji nie ma kakao, lecz dodaję łyżeczkę przyprawy piernikowej. Z mąką mieszam po łyżeczce :proszku do pieczenia, sody, cynamonu i właśnie przyprawy piernikowej.

Koniecznie dodaję posiekane orzechy włoskie i rodzynki.

A jabłka kroję w grubsze ćwiećplasterki.

Piekę ok.1,15 godz, ale najlepiej w prodiżu, bo nie wysycha.

Pozdrawiam wszystkich łasuchów.

Zgłoś 24.08.2006 Weronka

Co tu duzo pisac, PYSZNE !!polecam :)

Zgłoś 08.09.2006 aga

ile ma ciasto siedziedz w piecu?

Zgłoś 08.09.2006 nicolas

aż się upiecze

Zgłoś 08.09.2006 aga

dobrz że powiedziałeś bo bym czekała aż ciasto mnie poprosi o wyjście

Zgłoś 08.09.2006 aga

chyba wyszło

Zgłoś 08.09.2006 nicolas

żarty na bok jeżeli jedzenie bryka ci po kuchni to ciasto nie może ci wyjść może zapomniałaś dodać jabłka

Zgłoś 08.09.2006 aga

głowe sobie upiecz jestem bardzo dobrą kucharką

Zgłoś 08.09.2006 aga

facetom won od piekarnika

Zgłoś 08.09.2006 nicolas

przedstawiam się maciej kuroń

Zgłoś 08.09.2006 aga

a ja gryząca Nigella

Zgłoś 08.09.2006 nicolas

to się ze mna umów ocenie twe zdolnosci kulinarne jestem z 1980

Zgłoś 08.09.2006 nicolas

żaluj ide gotować wróce jeszcze

Zgłoś 26.02.2007 Ita

Lepsze na drugi dzien :)

i zrozumialam komentarze o kosnystencji:)

niam niam

Zgłoś 01.10.2006 Aga

ciasto bardzo dobre,ale strasznie się z nim namęczyłam, wyszło bardzooo gęste,że nie dało sie mieszać mikserem, ale efekt końcowy był zadawalający, polecam!!!!

Zgłoś 05.10.2006 Jagoda

Ciasto dobre i soczyste mysle ze zrobie je w czasie Swiat Bozego Narodzenia tylko dodam jeszcze troche tej przyprawy do piernika jak ktos podawal wczesniej .Tak mi sie to ciasto jakos skojarzylo... Pokaż więcej

Ciasto dobre i soczyste mysle ze zrobie je w czasie Swiat Bozego Narodzenia tylko dodam jeszcze troche tej przyprawy do piernika jak ktos podawal wczesniej .Tak mi sie to ciasto jakos skojarzylo ze swietami.ok pozdroweinia i koniec nawijania pa

Zgłoś 12.10.2006 Viki

własnie wsadziłam ciasto do piekarnika mam nadzieję że coś mi z tego wyjdzie, bardzo gęsta masa ja zamiast orzechów dodałam suszone jagody i cynamon, wygląda ciekawie tylko co z tego wyrosnie?Pokaż więcej

własnie wsadziłam ciasto do piekarnika mam nadzieję że coś mi z tego wyjdzie, bardzo gęsta masa ja zamiast orzechów dodałam suszone jagody i cynamon, wygląda ciekawie tylko co z tego wyrosnie?

Zgłoś 13.10.2006 Viki

Oj wyrosło i to bardzo pyszne ciacho bardzo fajny przepis szybki i niedrogi pozdrawiam

Zgłoś 20.12.2006 gosietta88

sluchajcie ciasto mi wyszlo pychoza psychoza..baaardzo fajne i dobre..moj brat to okreslil mainem "yyy...gocha..czemu wsadzilas jablka do..uhm..murzynka?" ale i tak zjadl polowe blachy... Pokaż więcej

sluchajcie ciasto mi wyszlo pychoza psychoza..baaardzo fajne i dobre..moj brat to okreslil mainem "yyy...gocha..czemu wsadzilas jablka do..uhm..murzynka?" ale i tak zjadl polowe blachy..mam tylko zastrzezenia co do konstystencji...wydaje sie dosc dziwna ale taka musi byc widocznie...To ciacho robie na swieta...mnniam.

Zgłoś 06.06.2007 Agnieszka

Ja znam to ciasto pod nazwą "salceson".Piekę je w prostokątnej blaszce aby szybciej sie upiekło (sprawdzam patyczkiem) i aby go było więcej.Jabłka kroję w duuużą kostkę bo ładnie to wy... Pokaż więcej

Ja znam to ciasto pod nazwą "salceson".Piekę je w prostokątnej blaszce aby szybciej sie upiekło (sprawdzam patyczkiem) i aby go było więcej.Jabłka kroję w duuużą kostkę bo ładnie to wygląda po przekrojeniu.

Zgłoś 26.03.2007 karolcia

rece mi odpadają!! surowe ciasto smakuje fajnie, zobaczymy co bedzie po upieczeniu

Zgłoś 27.03.2007 karolcia

No i wyszedl...totalny zakalec:( ciasto pieklam 2 godziny, bylo tak geste ze musialam mieszac reka i nic a nic nie wyrosło, moze i smaczne by bylo ale wiecej juz go nie zrobie

Zgłoś 21.04.2007 Aśka

ciasto wyszło strasznie gęste i kleiste, właśnie je wsadziłam do pieca zobaczymy jaki będzie efekt końcowy... ale boję się, że nie wyjdzie bo było bardzo kleiste i z trudem je dałam do formy... ... Pokaż więcej

ciasto wyszło strasznie gęste i kleiste, właśnie je wsadziłam do pieca zobaczymy jaki będzie efekt końcowy... ale boję się, że nie wyjdzie bo było bardzo kleiste i z trudem je dałam do formy...

pozdrawiam

Zgłoś 05.07.2007 An

rzadzi!!!! miliardy kalorii zamkniete w apetycznej i pysznej masie - dobre, dobre, dobre ! Godzina w piekarniku. ostroznie z cukrem - na moj smak, mozna troche mniej - rodzynki robia swoje

Zgłoś 03.10.2007 Lena

Ciasto super, ale piecze sie strasznie dlugoooooooooooo. Moje siedziało w piekarniku 2 godziny i wyszko idealnie :)

Zgłoś 10.11.2007 edyta

Przepis wypróbowany przeze mnie w troszkę innych proporcjach składników i jak do tej pory zamiast sody dodaje proszku do pieczenia.

Ja daję 5 jaj, 1,5 szkl cukru, 1,5 szkl oleju, 3 i 3/4... Pokaż więcej

Przepis wypróbowany przeze mnie w troszkę innych proporcjach składników i jak do tej pory zamiast sody dodaje proszku do pieczenia.

Ja daję 5 jaj, 1,5 szkl cukru, 1,5 szkl oleju, 3 i 3/4 szkl maki-reszta w zasadzie bez zmian.

I zawsze gdy trzeba utrzeć jaja z cukrem, najpierw ubijam pianę z białek, dodaję cukru-miksuję a później wlewam żółtka i dopiero ucieram masę.

Z jabłek najlepsza jest szara reneta, ale gdzie teraz takie jabłka rosna-chyba tylko u babci w sadzie ;-)

Zgłoś 14.12.2007 Kejt

Zrobiłam ciasto wg proporcji mojej poprzedniczki, upiekłam na dużej blasze, wyrosło wspaniale, piekłam w temp 190 st.C przez 50 minut. Zamiast posypywać pudrem oblałam polewą czekoladową ze wzgl... Pokaż więcej

Zrobiłam ciasto wg proporcji mojej poprzedniczki, upiekłam na dużej blasze, wyrosło wspaniale, piekłam w temp 190 st.C przez 50 minut. Zamiast posypywać pudrem oblałam polewą czekoladową ze względu na czekoladowych ciastożerców w domu, słodkie ale pyszne!

Zgłoś 11.10.2008 madeleine

Genialne. Proste w wykonaniu, tanie a do tego jets miejsce na inwencje :-) Salceson, nie salceson. Z Wloch czy z Ameryki. W mojej kuchni wlasnie gra pierwsze skrzypce (wlasnie wyjelam z piekarni... Pokaż więcej

Genialne. Proste w wykonaniu, tanie a do tego jets miejsce na inwencje :-) Salceson, nie salceson. Z Wloch czy z Ameryki. W mojej kuchni wlasnie gra pierwsze skrzypce (wlasnie wyjelam z piekarnika). Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Zgłoś 26.02.2008 aparatka81

Kurcze tak gęstego ciasta jak to jeszcze w życiu niepiekłam z ledwością wymieszałam rodzynki i orzechy jabłek w zasadzie już niedałam rady i powduszałam je łyżką jak już udało mi się wsadzić tą ... Pokaż więcej

Kurcze tak gęstego ciasta jak to jeszcze w życiu niepiekłam z ledwością wymieszałam rodzynki i orzechy jabłek w zasadzie już niedałam rady i powduszałam je łyżką jak już udało mi się wsadzić tą gęstą masę na blache...W smaku całkiem dobre choć na moje to można troszke mniej cukru dać wystarczająco słodkie...Pozdrawiam

Zgłoś 07.08.2008 Mili

ciasto jest bardzo gęste i takie musi być ja mam też ten przepis tylko daje 4 szklanki mąki.

A wiecie jak wcześniej ten placek był nazywany??? :)

po prostu "Salceson" :))... Pokaż więcej

ciasto jest bardzo gęste i takie musi być ja mam też ten przepis tylko daje 4 szklanki mąki.

A wiecie jak wcześniej ten placek był nazywany??? :)

po prostu "Salceson" :))

Zgłoś 28.10.2008 Ola

Moja wersja ciasta sie wlasnie piecze, 40 minuta i faktycznie dopiero wyrasta. Troche uduskonalilam przepis, dodalam wiecej cynamonu, mielonych gozdzikow, skorki pomaranczowej, 1 szklanke cukru ... Pokaż więcej

Moja wersja ciasta sie wlasnie piecze, 40 minuta i faktycznie dopiero wyrasta. Troche uduskonalilam przepis, dodalam wiecej cynamonu, mielonych gozdzikow, skorki pomaranczowej, 1 szklanke cukru + cukier wanilinowy (w przepisie sa 2 szklanki cukru) i aromatu rumowego (bez orzechow i kakao). Ciasto surowe jest slodkie, typowo swiateczne. Na pewno bedzie pyszne. Nie moge sie juz doczekac!

Zgłoś 10.09.2008 cayenne

Od wczoraj miałam ochote na ciasto z jabłkami, ale niekoniecznie szarlotkę. 20 min. temu wyjęłam ciasto z piecyka. Jeszcze ciepłe sprobowałam, jest super! Zrobiłam je z 2/3 porcji z malymi zmian... Pokaż więcej

Od wczoraj miałam ochote na ciasto z jabłkami, ale niekoniecznie szarlotkę. 20 min. temu wyjęłam ciasto z piecyka. Jeszcze ciepłe sprobowałam, jest super! Zrobiłam je z 2/3 porcji z malymi zmianami: zostawiłam 3 jajka, dałam tylko szklankę cukru oraz połowe ilości oleju zastąpiłam sosem jabłkowym (pordukcja własna: jabłka podduszone z małą ilością wody + troche cukru; jak juz jabłka były miękie, roztarłam je blenderem), czyli na 2/3 porcji użyłam 120 ml oleju i 120ml sosu jabłkowego. Konsystencja jak najbardziej w porządku, mikser sobie z nią poradził :-) Ciasto piekłam 45 min. Jest super wilgotne, jabłka nie opadły, zero zakalca. Zabieram je do pracy!

Zgłoś 12.09.2008 chiquita

Uwilebiam to ciasto....mmm wczesniej znałam je pod nazwa Amerykański piernik :) i zamiast rodzynek czekolada gorzka...mmm pycha ciacho faktycznie geste ale rosnie super...:)

Zgłoś 27.01.2009 PINKA93

J a czytam to co napisaliście i mam zamiar zrobić to ciasto mieszając wasze przepisy. Nie wiem co z tego będzie i czy będzie zjadliwe, ale mam nadzieję że tak;-)