Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Amerykańskie la pasionate (palce lizać!!):*

Tekst i foto Gabrysia 16-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty90 min.średnia

Składniki:

2 szklanki mąki,
pół torebki proszku do pieczenia,
budyń w proszku,
szklanka cukru,
półtorej szklanki mleka,
2 łyżki kakao,
3 jajka,
olej do smażenia,
garść wiórków kokosowych (im więcej, tym lepiej),
3 łyżki śmietany,
łyżeczka dżemu.

Jak przyrządzić:

Najpierw na głębokiej patelni podsmażamy cukier, aż lekko się zrumieni, i szybko dodajemy kakao, mieszamy około 2 minut, dodając po trochu mleka z wiórkami. Czekamy, aż mleko się zagotuje, i odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy karmelowej dodajemy żółtka, śmietanę i łyżeczkę dżemu, mieszamy. Następnie dodajemy zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem z torebki. Wszystko miksujemy, a na koniec dodajemy pianę z białek. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy 45 minut.

Jak podawać?

Najlepiej podawać na talerzykach :)

Uwagi:

Ciasto można posypać cynamonem lub polewą orzechową. Pychotka:) Robię to ciasto moim domownikom i za każdym razem są zadowoleni ;)

Czas przygotowania:

Białka należy ubić i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. przed dodaniem do ciasta.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.02.2006 Gabrysia

w ostateczności może być ;)

Zgłoś 18.02.2006 ewelina

ciasto mysle, ze bedzie super!!!

mam tylko jedno pyt jaka smietane?

nie mieszkam w Polsce, a tu nie ma zadnej gestej smietany, a najmniej procentowa tzw light ma 22%(konsystencja b... Pokaż więcej

ciasto mysle, ze bedzie super!!!

mam tylko jedno pyt jaka smietane?

nie mieszkam w Polsce, a tu nie ma zadnej gestej smietany, a najmniej procentowa tzw light ma 22%(konsystencja b. wodnista)

dzieki i pozdrawiam

Zgłoś 18.02.2006 siwa29

Zrobilam to ciasto ale mi nie smakowalo.Jezeli ktos lubi ciasta ala piernik to mozna to zrobic.Ja do zwolennikow nie naleze.

Zgłoś 16.02.2006 ewka

przepis ciekawy,warto spróbować,a co z tego wyjdzie przekonam sie jutro,bo mam zamiar go wypróbować

Zgłoś 17.02.2006 kassia

pychota!! zrobiłam i zjadłam prawie połowę :)

Zgłoś 17.02.2006 kassia

dodam że SAMA zjadłam połowę

Zgłoś 19.02.2006 ewelina

dzieki, jak zrobie to dam znac jak wyszlo!

Zgłoś 14.05.2006 xxx

w ilu stopniach należy to piec??

Zgłoś 17.06.2006 ?

Przepraszam bardzo , a ten olej to do smazenia czego ?...

Zgłoś 21.06.2006 Gabrysia

należy piec w 180 stopniach a olej jest do smażenia cukru, inaczej wszystko się przypali ;)

Zgłoś 21.06.2006 xxx

bardzo dobre ciasto ;)

Zgłoś 25.11.2006 anya

pychota- dzieki za przepis

Zgłoś 24.01.2007 izka

To dosyć ciężkawe ciasto , gdyby nie to ,że lubię czekoladowe ciasta to nie zjadłabym za wiele. No i prazenie cukru -zrobił mi się lizak karmelowy, który nie chciał się rozpuścić w mleku-może co... Pokaż więcej

To dosyć ciężkawe ciasto , gdyby nie to ,że lubię czekoladowe ciasta to nie zjadłabym za wiele. No i prazenie cukru -zrobił mi się lizak karmelowy, który nie chciał się rozpuścić w mleku-może coś pokręciłam? A kokos mi tu nie pasuje. Raczej nie zrobię drugi raz, ale ciekawe to było doswiadczenie.

Zgłoś 17.05.2007 Anulka

Nawet niezły przepis napewno go zrobie. przydałoby sie wiecej takich przepisow.:->