Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ananasowa pychotka

Tekst i foto Synthia 09-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:


Biszkopt:
4 jaja, 10 dag cukru, 12 dag mąki, łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa ananasowa: 3 galaretki cytrynowe, 1,5 szklanki wody, kostka margaryny, puszka ananasów, budyń cytrynowy, dowolne bakalie.

Jak przyrządzić:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy cukier, a później żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy biszkopt na złoty kolor w dużej prostokątnej blasze przez 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Ananasy osączyć z syropu. Szklankę syropu z ananasów zagotować z jedną szklanką wody. Zestawić z ognia i wsypać galaretki cytrynowe, rozpuścić i zagotować. Budyń cytrynowy (ewentualnie inny w żółtym kolorze) rozrobić w pół szklanki wody i wlać do roztworu (syrop, woda i galaretki) - zagotować. Zestawić z ognia i wkładac do masy po trochu kawałki margaryny i dokładnie wymieszać. Do nieco wystudzonego kremu wrzucić kawałki ananasów i różne bakalie. Krem wylać na biszkopt lekko nasączony dowolnym ponczem. Na krem ułożyć delicje (chodzi o delicje np. wedlowskie) i zalać dowolną galaretką. Delicje powciskać lekko w masę, żeby po zalaniu galaretką delicje nie zaczęły pływać a co najwyżej spoczywały na masie.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?

Kroić na niewielkie porcyjki i do tego smaczna kawusia lub herbatka. Smacznego.

Uwagi:

Pyszota, pyszota, pyszota i jeszcze raz pyszota. Robiłam to ciacho raz na imieniny i słuchajcie zrobiło ogromną furorę wśród gości. Naprawdę polecam.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.11.2005 Eris

Potwierdzam, całkiem zjadliwe. Czy to nie jest przypadkiem zmodyfikowany przepis z książki kucharskiej siostry Anastazji? Tak czy siak ten powyższy jest lepszy. Polecam

Zgłoś 15.11.2005 Synthia

Dziękuje Eris za miłe słowa, a dla wyjaśnienia ten przepis nie ma nic wspólnego z książką kucharską siostry Anastazji ja po prostu dostałam go od koleżanki, która zresztą i tak go po swojemu zmo... Pokaż więcej

Dziękuje Eris za miłe słowa, a dla wyjaśnienia ten przepis nie ma nic wspólnego z książką kucharską siostry Anastazji ja po prostu dostałam go od koleżanki, która zresztą i tak go po swojemu zmodyfikowała.

Zgłoś 20.03.2006 Mycha

Hej!moze ktoś mi napisać, ile to jest na szklanki 10 dag cukru i 12 dag mąki???? z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

Zgłoś 01.12.2005 Synthia

Dla sprostowania do kremu dodajemy 3 galaretki tak jak podane jest w przepisie, a na wierzch dajemy 1 lub 2 galaretki wedle upodobania i wielkości blaszki w innym kolorze. Pozdrawiam Pa.

Zgłoś 03.01.2006 Ewa

Czy ktos mi moze powiedziec jak zrobic poncz?

Zgłoś 10.01.2006 Synthia

Poncz przygotowuje się bardzo prosto, a mianowicie jeżeli chodzi o to ciasto szklankę przegotowanej ostudzonej wody mieszamy z łyżką cukru i dodajemy soku z cytryny do smaku i już jest gotowy po... Pokaż więcej

Poncz przygotowuje się bardzo prosto, a mianowicie jeżeli chodzi o to ciasto szklankę przegotowanej ostudzonej wody mieszamy z łyżką cukru i dodajemy soku z cytryny do smaku i już jest gotowy poncz, a następnie nasączamy nim wcześniej wystudzony biszkopt.Pozdrawiam Pa Pa.

Zgłoś 23.01.2006 kasia

Całkiem dobre....ale nie aż taka pychotka,pychotka,pychotka...

Ale ta kwestia to rzecz smaku.

Pozdrawiam.

Zgłoś 26.04.2006 aska

ciastko moze być,ale moglas uprzedzić ze masa jest bardzo rzadka-byłam gotowa ją wyrzucic:)

Zgłoś 31.08.2008 Kasia

Znam ten przepis, ale w trochę innej wersji:

sok z ananasa + woda = 1 litr (z tego litra część odlać na rozmieszanie budyniu)

1 galaretka

3 budynie śmietanowe

masło... Pokaż więcej

Znam ten przepis, ale w trochę innej wersji:

sok z ananasa + woda = 1 litr (z tego litra część odlać na rozmieszanie budyniu)

1 galaretka

3 budynie śmietanowe

masło

1 szkl cukru

sok z wodą ugotować, rozpuścic w tym cukier i masło. Do tego wlać budyń, potem rozpuścic w tym galaretke. Na przekrojomy biszkopt ułożyć kawalki ananasa, wylac mase. na wierzch zostawic troche masy.

Zgłoś 23.03.2010 Natalia

"Szklankę syropu z ananasów zagotować z jedną szklanką wody. Zestawić z ognia i wsypać galaretki cytrynowe, rozpuścić i zagotować. Budyń cytrynowy (ewentualnie inny w żółtym kolorze) rozrob... Pokaż więcej

"Szklankę syropu z ananasów zagotować z jedną szklanką wody. Zestawić z ognia i wsypać galaretki cytrynowe, rozpuścić i zagotować. Budyń cytrynowy (ewentualnie inny w żółtym kolorze) rozrobić w pół szklanki wody i wlać do roztworu (syrop, woda i galaretki) - zagotować. "

Czy masa się nie zważy? Nigdy w podobnych przypadkach nie gotowałam galaretek, ale sypałam je na samym końcu, gdy masa była już gotowa.