Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ananasowe kostki

Tekst i foto Anetta-Horwacja 23-10-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

CIASTO:
- 5 jajek,
- 14 dkg cukru,
- 1 mały cukier waniliowy,
- 10 dkg maki,
- 1 mały proszek do pieczenia.

KREM:
- 1 puszka ananasa w konserwie (ok. 750 ml),
- 4 łyžki maczki ziemiaczanej,
- 3 łyžki cukru,
- 2 sniežki - jedna do kremu a druga do dekoracji.

Jak przyrządzić:

CIASTO:
Białka ubić na sztywna piane powoli dodajac cukier i cukier waniliowy,nastepnie žułtka i make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Upiec. Odstawić, aby wystygło.

KREM: Maczke ziemiaczana i cukier rozmieszać z kilkoma łyžkami soku ananasowego, reszte soku zagotować - wlać rozmieszane produkty, gotować až zgestnieje. Ostudzić i dodać drobno pokrojone ananasy oraz 1 ubita sniežke wg przepisu na opakowaniu.

Potrzebne przybory:

Mikser, garnuszek, blaszka do pieczenia.

Uwagi:

Ostudzone ciasto przekroić poziomo, na jedna czesć ciasta wyłožyć cały krem - połožyć druga czesć ciasta. Ubić sniežke, ktora nam została(wg przepisu na opakowaniu) i rozsmarować po placku. SMACZNEGO!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.01.2005 moja misja

po mojemu to do tych dwóch śnieżek powinno być 14 krasnali :))))

Zgłoś 09.11.2005 lolo

a krolewicze gdzie ciasto calkiem calkiem fajne

Zgłoś 09.12.2005 ala

wypróbowałam krem:) naprawdę całkiem fajny - leciutki, nie rozlewa się, dobrze się kroi, no i smaczny. proponuję najpierw kisiel ananasowy połączyć ze śnieżkami, a dopiero na końcu dodać ananasy... Pokaż więcej

wypróbowałam krem:) naprawdę całkiem fajny - leciutki, nie rozlewa się, dobrze się kroi, no i smaczny. proponuję najpierw kisiel ananasowy połączyć ze śnieżkami, a dopiero na końcu dodać ananasy - wtedy łatwiej będzie wymieszać. jeśli kisiel wyszedłby zbyt ciągnący i za gęsty to można dodać wody.