Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ananasowiec

Tekst i foto Natasza Z. 27-12-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1212 złprosty60 min.mało

Składniki:

Biszkopt:
- 8 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki cukru kryształu
- 2 szklanki mąki tortowej

Masa:
- 2 opakowamia galaretki cytrynowej
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 puszka ananasów
- 1 kostka masła
- 1 szklanka wody

Jak przyrządzić:

1. Oddzielamy żółtka od białek. W wysokim naczyniu ubijamy białka na puszystą pianę. Następnie po trochu dosypujemy cukier. Gdy piana jest już należycie ubita, przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto jest gotowe smarujemy prostokątną blachę masłem, ale tylko samo dno!
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez około 30-45 minut.
Biszkopt ma być rumiany. Po wyjęciu z piekarnika nie wolno wyjmować go od razu, gdyż może opaść.

2. Do średniej wielkości garnka wlewamy szklankę soku ananasowego z puszki i dopełniamy drugą szklanką, tyle że wody, i gotujemy.
Gdy woda zacznie delikatnie wrzeć wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Gdy trochę się podgotują wlewamy budyń rozpuszczony w 1/2 szklanki wody i dalej mieszamy.
Wyłączamy ogień i wrzucamy kostkę masła.Mieszamy aż do rozpuszczenia.Ananasy kroimy w niewielką kostkę i wrzucamy do masy.
3. Biszkopt kroimy na pół i przekładamy masą ananasową.
Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!

Potrzebne przybory:

Mikser, prostokątna blacha, wysoki garnek.

Jak podawać?

Placek kroimy na małe kawałki posypane cukrem pudrem.

Uwagi:

Placek jest niezwykle łatwy do wykonania i nigdy nie robił mi niespodzianek. (Chyba że smakowych-za każdym razem był coraz lepszy!!!)
Gorąco polecam!!!
Piszcie do mnie z komentarzami!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.01.2010 elka

galaretki można gotować

spróbujcie zrobić to ciasto z galaretkami truskawkowymi i świeżymi truskawkami pycha!!!

Zgłoś 02.01.2004 Tes

Zapomniałaś chyba o żółtkach.

Mam jeszcze inne pytania: czy ty na pewno smarujesz tylko dno tortownicy?, czy nie przywiera do boków?, nigdy tak nie próbowałam

A ta masa, trochę dzi... Pokaż więcej

Zapomniałaś chyba o żółtkach.

Mam jeszcze inne pytania: czy ty na pewno smarujesz tylko dno tortownicy?, czy nie przywiera do boków?, nigdy tak nie próbowałam

A ta masa, trochę dziwna, przecież galaretek się nie gotuje...

Zgłoś 04.01.2004 Natasza Z.

Rzeczywiście zapomniałam o żółtkach!

Tak,gdzy piekę biszkopt smaruję tylko dno tortownicy,bo w innym wypadku biszkopt odchodziłby od brzegów już w trakcie pieczenia i po prostu by nie ur... Pokaż więcej

Rzeczywiście zapomniałam o żółtkach!

Tak,gdzy piekę biszkopt smaruję tylko dno tortownicy,bo w innym wypadku biszkopt odchodziłby od brzegów już w trakcie pieczenia i po prostu by nie urósł.A co do masy to niech nie budzi Twoich obaw,bo jest całkowicie wiarygodna,zawsze się udaje i jest naprawdę przepyszna!!! (oczywiście galaretka ma się tylko podgotować,nie wrzeć!!!) Powodzenia!

Zgłoś 06.01.2004 beata

po co to masło, do tego kremu nie może być niego,nie słyszałam,żeby do galaretki dodawać masło.

Zgłoś 06.01.2004 Nata Z.

Jak nie wierzysz to spróbuj!!!Jak dla mnie to bez masła się nie obejdzie...

Zgłoś 09.01.2004 oskarynka

Przecież galaretki i tak po ostygnięciu stężeją a masło nada masie kremową konsystencję aby nie była to sama żelatyna-tak jak galatera ,a przecież do masy do wafli też się gotuje galatetki a z k... Pokaż więcej

Przecież galaretki i tak po ostygnięciu stężeją a masło nada masie kremową konsystencję aby nie była to sama żelatyna-tak jak galatera ,a przecież do masy do wafli też się gotuje galatetki a z kolei do masy do Hetmana również po zdjęciu masy z ognia dodaje się masło -masa ta napewno wyjdzie i jest godna polecenia pozdrawiam niedoświadczone i niewierne ;)))

Zgłoś 18.01.2004 Noellen

Właśnie spałaszowałyśmy z kumpelą po kawałku ananasowca, więc stwierdziłam że się podzielę wrażeniami. Wyszedł bardzo pyszniutki i wszystkim polecam :), choć jak na nasz gust ciut przysłodki. St... Pokaż więcej

Właśnie spałaszowałyśmy z kumpelą po kawałku ananasowca, więc stwierdziłam że się podzielę wrażeniami. Wyszedł bardzo pyszniutki i wszystkim polecam :), choć jak na nasz gust ciut przysłodki. Stwierdziłam więc że następnym razem po półtora galaretki i budyniu żeby słodycz ciut złagodzić :). Dodałam też brzoskwinki i posmarowałam ciut masą na górze a na to kolejne owocki (bananki i mandarynki). Ciasto jest świetne i bardzo efektowne również w formie tortu (ja takie właśnie zrobiłam) i wogóle daje dużo mozliwości do różnych kombinacji. Dzięki za przepis i gorąco wszystkim polecam. AHA ! I masy się tak od razu nie dało na biszkopt wylać bo za rzadka. Najpierw potraktowałam ją lodóweczką a potem juz tylko palce lizać :)

Zgłoś 02.02.2004 Noellen

Andy a do czego Ty dodałeś mniej cukru bo do masy nir trzeba było wogóle ;) Ale cieszę się że ci mój komentarz nieco dopomógł i zachęcił. Natasza jeszcze raz wielkie dzięki :) opracowałam nową w... Pokaż więcej

Andy a do czego Ty dodałeś mniej cukru bo do masy nir trzeba było wogóle ;) Ale cieszę się że ci mój komentarz nieco dopomógł i zachęcił. Natasza jeszcze raz wielkie dzięki :) opracowałam nową wersję tego ciasta z truskaweczkami a w lato to i o malinową albo jagodową się pokuszę. Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz gorąco polecam.

Zgłoś 06.02.2004 Andyk

Noellen, po prostu dałem tylko półtorej szkl. cukru do ciasta. Zgadzam się, że do masy nie trzeba bylo bo i po co?.

Pa,pa :)

Zgłoś 06.02.2004 Andyk

To jeszcze raz ja. Andy i Andyk to ta sama osoba. W międzyczasie zmieniłem nick. Pozdrawiam :-)

Zgłoś 13.03.2004 monia

ja tez upieke to ciasto,typowy ananasowiec juz mi sie znudził/ten z kokosem na górze/.a wam polecam jeszcze przepyszny cytynowiec,chyba Gosi..Przepis tez tu znjadziecie,nie pozałujecie!!

Zgłoś 14.03.2004 tes

Pychaaaaaaaaaa. Zanim wyłoży się na biszkopt trzeba trochę poczekać, można wstawić do lodówki i na koniec porządnie wymieszać, wtedy masa zrobi się jaśniejsza i taka kremowa. POLECAM

... Pokaż więcej

Pychaaaaaaaaaa. Zanim wyłoży się na biszkopt trzeba trochę poczekać, można wstawić do lodówki i na koniec porządnie wymieszać, wtedy masa zrobi się jaśniejsza i taka kremowa. POLECAM

Zgłoś 18.04.2004 ellacz

Wszystko świetnie i na oko widać, że ciasto rzeczywiście pyszne, tylko posypywanie cukrem pudrem wydaje mi się mało efektowne. Może ma ktoś pomysł na ładne wykończenie?

Natasza, dzięki za... Pokaż więcej

Wszystko świetnie i na oko widać, że ciasto rzeczywiście pyszne, tylko posypywanie cukrem pudrem wydaje mi się mało efektowne. Może ma ktoś pomysł na ładne wykończenie?

Natasza, dzięki za przepis.

Zgłoś 24.04.2004 Noellen

Rzeczywiście do mnie ten cukier puder też nie przemówił :) ... ja na wierzch równiez daje cienką warstwę masy i układam owoce. Na to można albo galaretke jeszcze albo polewę. Najładniej wyglądaj... Pokaż więcej

Rzeczywiście do mnie ten cukier puder też nie przemówił :) ... ja na wierzch równiez daje cienką warstwę masy i układam owoce. Na to można albo galaretke jeszcze albo polewę. Najładniej wyglądają przecięte na pół truskawki i biało-czarna polewa czekoladowa. Pozdrawiam

Zgłoś 19.07.2004 m

w sobotę miałam imprezkę i upiekłam - wyszło świetne, zwłaszcza , że ja nie umiem piec ciast a tym bardziej robić masę, mówię wam rewelacja , wszyscy chcieli przepis - wielkie dzięki!

jes... Pokaż więcej

w sobotę miałam imprezkę i upiekłam - wyszło świetne, zwłaszcza , że ja nie umiem piec ciast a tym bardziej robić masę, mówię wam rewelacja , wszyscy chcieli przepis - wielkie dzięki!

jest proste i szybko sie je robi.Pozdrawim

Zgłoś 01.01.2005 Myszka

oskarynko moglabys podac przepis na hetmana? bylabym bardzo wdzieczna.

Zgłoś 20.01.2005 BETSETSE

JESTEM STASZNIE ZESTRESOWANA. Własnie robie ananasowca i ta masa jest rzadka wyglada jak zupa z ananasem. Mam nadzieje ze sie zastygnie bo ma byc to ciasto do przedszkola i juz nie mam czasu na... Pokaż więcej

JESTEM STASZNIE ZESTRESOWANA. Własnie robie ananasowca i ta masa jest rzadka wyglada jak zupa z ananasem. Mam nadzieje ze sie zastygnie bo ma byc to ciasto do przedszkola i juz nie mam czasu na robienie innego ;(

Zgłoś 20.01.2005 betsetse

masa zastygla wiec kamien spadl mi z serca. sprobowalam nawet i niestety nie smakuje mi. Ogolnie czegos temu ciastu brakuje czuc tylko słodycz, biszkpot totalnie przsłodzony 1 szkl. cukru no ma... Pokaż więcej

masa zastygla wiec kamien spadl mi z serca. sprobowalam nawet i niestety nie smakuje mi. Ogolnie czegos temu ciastu brakuje czuc tylko słodycz, biszkpot totalnie przsłodzony 1 szkl. cukru no maximum co nalezy dac, Ciasta nie polecam szkoda czasu i skladnikow ale kazdy ma inne ulubione smaki.

Zgłoś 22.01.2005 Dorota

Właśnie skonczyłam jeść ciasto i jest PYSZNE!!!!!!

Co prawda biszkopta zrobiłam z mojego przepisy,al emas mniam mniam!!!!!!!

Zgłoś 12.02.2005 KLONIK

...MATKO NAROBILIŚCIE MI TAKIEGO SMAKA TYM CIACHEM ,,,ŻE IDE PIEC,,,,PODZIELE SIE "SMAKIEM"JAK ZJEMY Z CAŁA RODZINKĄ...

KLONIK

Zgłoś 18.02.2005 oliwja

miałam imieniny i zrobiłam z tego ciasta tort tyle, że biszkoptu nie piekłam i kupiłam, nasączyłam go jedną szklanką wody z sokiem z cytryny pycha :)

Zgłoś 22.02.2005 Independent

Macie rację! To było moje pierwsze w życiu ciasto i udało się za pierwszym razem! Naprawdę pycha! Polecam dla 'niezaprawionych w boju'. Jednak w moim przepadku czas się trochę wydłużył... Pokaż więcej

Macie rację! To było moje pierwsze w życiu ciasto i udało się za pierwszym razem! Naprawdę pycha! Polecam dla 'niezaprawionych w boju'. Jednak w moim przepadku czas się trochę wydłużył (zwłaszcza ze względu na mój odwieczny problem z rozdzielaniem jajek), ale ogólnie wszystko było cacy i mimo ledwie ubitej piany z białek biszkopt ładnie urósł. Do masy proponuję zamiast ananasów wrzucić brzoskwinie, też powinno być dobre.

Zgłoś 10.04.2005 kpina

bałam się,że masa nie zastygnie,bo stygla i stygla, ale ocztwiscie wszystko super

ciasto zrobilam na urodziny kolezanki jako torcik, odobilam bita smietana i wszystkim smakowalo :P

Pokaż więcej

bałam się,że masa nie zastygnie,bo stygla i stygla, ale ocztwiscie wszystko super

ciasto zrobilam na urodziny kolezanki jako torcik, odobilam bita smietana i wszystkim smakowalo :P

a pozniej sama sie nim zajadalam :P:P heheh, masa jest pyyycha, chociaz za ananasem nigdy nie przepadalam

mysle,ze nastepnym razem zrobie z puszki brzoskwin,a nie ananasa :))

Zgłoś 06.06.2005 Maniek

kiedys robilem ananasowiec na imieniny mamy i troche nie wyszedl ale i tak wszystkim bardzo smakował :] mam z leksza inny przepis

Zgłoś 16.08.2005 lucy-6

a co z żółtkami?!

Zgłoś 17.09.2005 Asia

Ciasto jest super! POLECAM!!!!!!!!

Zgłoś 04.10.2005 EWA

Zamiast dziwnej masy "gotowanej" polecam taką ze śmietany. Mianowicie: 2 śmietany 18%(400ml każda) ubijamy z cukrem . Ilość cukru zależy od gustu. Ja używam cukru pudru, bo lepiej i sz... Pokaż więcej

Zamiast dziwnej masy "gotowanej" polecam taką ze śmietany. Mianowicie: 2 śmietany 18%(400ml każda) ubijamy z cukrem . Ilość cukru zależy od gustu. Ja używam cukru pudru, bo lepiej i szybciej ubija się śmietana, następnie dodajemy "śmietan fix" lub inny "polepszacz" do smietany - i galaretkę cytrynową (w proszku). Wszystko razem ubijamy jeszcze przez chwilę. Taka masa jest lżejsza dla żołądka, no i nie każdy przecież lubi "margarynowate" przekładańce. Pazdrawiam !!!

Zgłoś 29.10.2005 kpinka

wlasnie zrobilam po raz 3ci ! tylko tym razem z podwojnej porcji mase-mam duza tortownice. i z soku z brzoskwin w puszce. stoi juz w lodowce i dzis imprezka :P

Zgłoś 09.11.2005 lena

zoltka nalezy dodac do piany po cukrze a potem reszte ciasto mi smakowalo

Zgłoś 14.11.2005 Justyna

tez sie skusialam :) rzeczywiscie ciasto pycha troszke slodkie ale to w koncu ciasto :) pozdrawiam

Zgłoś 14.11.2005 kasis

Ciasto super zrobiłam na imprezkę każdy się tym zachwycał ale zamiast ananasa dodałam brzoskwinie

Zgłoś 18.03.2006 Zosia

Ciasto jest super polecam wszystkim

Zgłoś 27.01.2006 Keira27

Witam... pewnego piątkowego wieczoru zrobiłam Twoje ciasto i...

ogólnie jest ciekawe, szczególnie masa. Ale...;) biszkopt był stanowczo za słodki aż lepki:) tak myslałam czytajac przepis ... Pokaż więcej

Witam... pewnego piątkowego wieczoru zrobiłam Twoje ciasto i...

ogólnie jest ciekawe, szczególnie masa. Ale...;) biszkopt był stanowczo za słodki aż lepki:) tak myslałam czytajac przepis ale zaryzykowałam.

Zgłoś 04.03.2006 mruczka

ale pych najlepsze mmmmmmmmmmm

Zgłoś 28.03.2006 Ewka

Czy masę wylewa się zimną na biszkopta?

proszę odpowiedzcie nigdy nie piekłam ananasowca

Zgłoś 07.08.2006 ANITA

Upikłam ciasto dokładnie według przepisu, no za wyjątkiem cukru. Nie przepadam za zbyt słodkim ciastem, więc zamiast 2 szklanek dodałam półtora szklanki i było, jak da mnie, w sam raz.

Ci... Pokaż więcej

Upikłam ciasto dokładnie według przepisu, no za wyjątkiem cukru. Nie przepadam za zbyt słodkim ciastem, więc zamiast 2 szklanek dodałam półtora szklanki i było, jak da mnie, w sam raz.

Ciasto pyszne. Masa bardzo ciekawa, choć zamiast smaku ananasowego przeważał smak cytrynowy.

Zgłoś 30.11.2006 ewcia23

Hej bede jutro robic te ciasto. A co do kalorycznosci to jest ono bardzo kaloryczne namoj gust ale to niewazne jezeli ciasto jest takie smaczne jak pisza inni:)

Zgłoś 10.12.2006 sylvia

ciasto mam nadzieje ze wyjdzie. bo jeszcze nie skonczylam. ale mam pytanie czy do tej masy musi byc galaretka,bo ja jej nie mam( płacz). prosze o odpowiedz.

Zgłoś 18.04.2007 helula2007

nie robiłam jeszcze tego ciasta ale myslę, że zamiast galaretek cytrynowych lepiej uzyć galaretek ananasowych bo jest to przecież ananasowiec.

Zgłoś 21.04.2007 iwa

dobra jest też masa w wersji galaretki wiśniowe i brzoskwinie biszkopt;8jajek, 1,5szkl.cukru, 1,5szkl.mąki, 1,5łyżeczki proszku do pieczenia -masa ciepła do przełożenia na100%wychodzi .

... Pokaż więcej

dobra jest też masa w wersji galaretki wiśniowe i brzoskwinie biszkopt;8jajek, 1,5szkl.cukru, 1,5szkl.mąki, 1,5łyżeczki proszku do pieczenia -masa ciepła do przełożenia na100%wychodzi .

Zgłoś 15.05.2007 wilku000

czyli co poprostu ,przekrojć biszkopt na poł ,i ciacsto bedzie wygladać spód biszkopt,środek masa,wierzch biszkopt? i znowu to do formy i do lodówki ?

Zgłoś 24.11.2008 mery

zamiast galaretki -budynie