Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Angielska prawdziwa kanapka

Tekst i foto ANULKA 04-06-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.bardzo bardzo wysoka

Składniki:

Bekon, jajka, bułka, olej (do smażenia), parówki, cebula, musztarda, keczup i ew. pieczarki.

Jak przyrządzić:

Cienkie plasterki bekonu kładziemy na rozgrzany mocno olej i zmniejszamy ogień pod patelnią (do minimum). Wrzucamy pokrojoną w półtalarki cabulę i ew. pieczarki pokrojone w plasterki, jeśli ktoś lubi. Pilnujemy, żeby bekon się nie przypalił (przewracamy go), i staramy się mieszać pieczarki i cebulę. Po chwili kroimy wzdłuż parówki i w poprzek i wrzucamy na patelnię. Kiedy bekon zmniejszy już dość znacznie objętość, ale nie będzie jeszcze zbytnio chrupiący, wbijamy jajka, tak jak na sadzone (1 na osobę). Przykrywamy i tak dusimy, aż jajka się zetną, ale pamietając, że żółtko musi być półpłynne (na miękko). Tak przygotowane danie kładziemy na bułkę przekrojoną na pół. Polewamy musztardą i keczupem.

Jak podawać?

Od razu po usmażeniu, koniecznie na ciepło, inaczej jest niedobra. Uwaga: taka buła to straszna bomba kaloryczna, ja nigdy nie byłam w stanie zjeść całej. Smacznego:)

Uwagi:

Uwaga, bekon musi być wędzony i raczej nie solimy niczego, bo bekon wędzony jest sam w sobie bardzo słony. Można popieprzyć, ale musztarda i tak doda troszkę ostrości.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.12.2007 Weronika

No to to dopiero kanapka ,nie to jak ta z czipsami (ochyda).

Ale ta to jest pycha!

Weronika xx

Zgłoś 03.04.2011 pycha

Ja pierwszy raz to danie spróbowałam, będąc na wakacjach w Irlandii i bardzo mi przypominało właśnie angielskie śniadania (tylko bez fasoli w sosie pomidorowym i ziemniaczanej grzanki). Wbrew ob... Pokaż więcej

Ja pierwszy raz to danie spróbowałam, będąc na wakacjach w Irlandii i bardzo mi przypominało właśnie angielskie śniadania (tylko bez fasoli w sosie pomidorowym i ziemniaczanej grzanki). Wbrew obiegowej opinii kuchnia brytyjska jest świetna. Bardzo urozmaicona, ale też nieprzyzwoicie kaloryczna. W dwa miesiące na takiej diecie utyłam prawie 7 kilogramów, pracując fizycznie po 8-10 godz. i chodząc wszędzie na piechotę (4-5 km) każdego dnia.