Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Argentyńska caipirinha

Tekst i foto olka 02-02-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty--

Składniki:

Limonki, cukier trzcinowy, pokruszony lód, rum, sprite.

Jak przyrządzić:

W wysokiej szklance 3/4 limonki zasypać łyżeczką cukru trzcinowego, ugnieść jak w moździerzu, żeby limonka puściła sok. Wrzucić pokruszony lód, zalać rumem do wysokości lodu (ok. 100 ml), dolać trochę sprite'a, pozostałą część limonki.

Jak podawać?

Ze słomką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.10.2007 miqowhy

generalnie cairpirinha to brazylijski bimber o bardzo wyrazistym smaku, pije sie go tak: napelniamy szklanke kruszonym lodem, dodajemy pol limonki pokrojonej w male polksiezyce, dwie lyzeczki cu... Pokaż więcej

generalnie cairpirinha to brazylijski bimber o bardzo wyrazistym smaku, pije sie go tak: napelniamy szklanke kruszonym lodem, dodajemy pol limonki pokrojonej w male polksiezyce, dwie lyzeczki cukru trzcinowego i wlewamy do tego 50ml cairpirinhi. Mieszamy mieszadelkiem, lekko wycickamy sok z kawalkow limonki i saczymy... przepyszne. Nie wiem, czy ten alkohol mozna nabyc w polsce w sklepie, ja kupilem w Andorze - bardzo tanio, bo to strefa wolnoclowa :) wersja z rumem rowniez moze byc dobra, nie probowalem

Zgłoś 28.10.2007 barman

przepis ten jest na mohito a nie na capirinie. Capirinie robi sie z brazilijskiej wódki o nazwie cacacha

Zgłoś 20.07.2008 robak413

To nawet na mojito nie jest przepis bo mojito uzupełnia się wodą gazowaną!

Zgłoś 21.09.2009 g

mojito uzupełnia sie wodą gazowaną, ale tez wznym skladnikiem sa liscie swiezej miety. A caipirihnia- z cachaca oczywiscie.