Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Aromat ziemniaków

Tekst i foto skulinkaa 23-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415 złśredni60 min.wysoka

Składniki:

1 kg dużych ziemniaków, 20 dag mięsa mielonego, 20 dag wędzonego boczku, 30 dag pieczarek, 1 cebula, papryczka chili, koncentrat pomidorowy, oregano, vegeta, przyprawa do grilla, olej.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki obrać i pokroić w talarki grubości ok. 0,5 cm, obsypać vegetą i odstawić. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażać na gorącym tłuszczu, dodać do niego mięso mielone i pokrojoną w kostkę cebulę, posypać przyprawą do grilla - podsmażać ok. 7 min. Pieczarki pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układać kolejno po jednej warstwie: ziemniaki, pieczarki, mięso. Każdą warstwę posypywać delikatnie oregano i rozprowadzać po pół łyżeczki koncentratu. Na dolną warstwę posiekać trochę papryczki chili. Dusić pod przykryciem ok. 10 min, następnie podlać pół szklanki wody. Gdyby ziemniaki zaczęły od spodu przywierać, podlewać wodą. Dusić na małym ogniu, aż górna warstwa ziemniaków będzie miękka.

Potrzebne przybory:

patelnia, naczynie żaroodporne (lub rondel, głęboka patelnia - wtedy uważać, żeby ziemniaki nie przywarły)

Jak podawać?

Z maślanką:-)

Uwagi:

Pyszne!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.03.2007 nata

moze i dobre ale pracochlonne... jestem jeszcze za malo doswiadczona w kuchni zeby tak kombinowac:P

Zgłoś 15.05.2007 isia

Ja nie uznaję wegety co można stosować w tym przepisie w zamian??

Zgłoś 26.02.2008 martaj

to musi być naprawdę pyyycha

Zgłoś 27.02.2008

pysznie

Zgłoś 07.03.2008 Ina

a ja warstwy przekładam dodatkowo żółtym serem,troszkę cebulki jajko gotowane na twardo,pokrojone,ogórek kiszony,ewent.papryka konserwowa........ale wszystko zalewam takim oto sosem: majonez+śmi... Pokaż więcej

a ja warstwy przekładam dodatkowo żółtym serem,troszkę cebulki jajko gotowane na twardo,pokrojone,ogórek kiszony,ewent.papryka konserwowa........ale wszystko zalewam takim oto sosem: majonez+śmietana,kwaśna+jajko+sól pieprz wszystko mieszam i wylewam na potrawę.....pyszne P.s duża ilość sera wskazana

Zgłoś 22.12.2011 kkkaa

za dużo tych przypraw - vegeta i gotowa przyprawa do grilla?? trochę tego za dużo, co prawda ziemniaki wchłoną sól, ale to może być strasznie pierne

ja bym też wylała na wierzch śmietanę,<... Pokaż więcej

za dużo tych przypraw - vegeta i gotowa przyprawa do grilla?? trochę tego za dużo, co prawda ziemniaki wchłoną sól, ale to może być strasznie pierne

ja bym też wylała na wierzch śmietanę,