Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Aromaty lata

Tekst i foto Martana 23-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2? złprosty20 min.srednia

Składniki:

- szklanka jogurtu naturalnego (powinien byc gesty)
- czosnek (wedle uznania, ja lubie duuuuuzo)
- sol, pieprz
- pasta sambal oelek (tez ilosc wedle gustu)
- spora oberzyna
- oliwa z 1. tloczenia do smazenia

Jak przyrządzić:

Jogurt wlewamy do miseczki (bedzie latwiej mieszac), dodajemy przecisniety przez praske czosnek, przyprawy i paste. Wszystko mieszamy dokladnie. Powinno byc pikantne, troche kwasne, troche slone.
Oberzyne kroimy w plasterki 1 cm. Oproszamy sola z obu stron, czekamy ok 5 minut po czym kazdy plasterek pluczemy pod biezaca woda. Osuszamy, na patelni rozgrzewamy do wysokiej temperatury oliwe (niewiele, tylko tyle, by cieniutko zakryla powierzchnie naczynia)i wrzucamy plasterki oberzyny. Smazymy az stanie sie miekkawa ale jeszcze jedrna - ok. 2 minuty z kazdej strony. Usmazone plasterki kladziemy na 2 talerzach, sos podajemy albo w jednej miseczce albo w 2 osobnych (jesli biesiadnicy nie lubia jesc z jednej miski, Smacznego :)

Potrzebne przybory:

patelnia, miseczka, szpatulka do mieszania - najlepsze sa takie druciane, wynalazek wlochow

Jak podawać?

Tak jak w przepisie - na talerzykach z miseczkami sosu, kazdy sobie zamoczy jak w fondue i am am :)

Uwagi:

To jest swietna przystawka albo fajny dodatek do ryb czy mies. Oberzyne smazymy prawie bez tluszczu, bo wchlonie kazda jego krople jak gabka wiec im mniej - tym lepiej :)

Czas przygotowania:

Mam wrazenie, ze najwiecej czasu zajmuje czekanie, az sol z oproszonych plastrow wchlonie gorycz z oberzyny, reszta czasu to prawie nic :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.08.2005 pikuś

a gdzie dostać oberżynę i jak to dokładnie wygląda?

Zgłoś 27.08.2005 klaudia :)

Oberżyna to innaczej bakłażan :)