Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Aromatyczne ciasteczka z babciną konfiturą

Tekst i foto Karolina 19-01-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prostyok. 60 min.-

Składniki:

200 g mąki
1 żółtko
75 g cukru waniliowego
125 g masła
skórka z cytryny
ok. 5 łyżek domowej konfitury

Jak przyrządzić:

Mąkę, żółtko, cukier waniliowy, masło oraz skórkę z cytryny zagnieść na gładkie ciasto. W tej konsystencji pozostawić przykryte folią w lodówce na około pół godziny. Następnie rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i wyciąć (za pomocą szklanki) około 50 kółeczek o średnicy mniej więcej 5 cm. W połowie powstałych okrągłych kawałeczków powycinać (za pomocą małych foremek lub nożyka) różne kształty, np. serduszka. Ciasteczka ułożyć na osobnych blachach, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza (termo obieg: 150 stopni) przez 10-12 minut. W tym czasie delikatnie podgrzać konfiturę i posmarować nią wszystkie ciastka,następnie poskładać je tak, by każe miało cały (okrągły) spód oraz wierzch z wyciętym serduszkiem. Wypełnić ciasteczka resztą konfitury i ułożyć na półmisku, czekając aż ostygną. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Potrzebne przybory:

Papier do pieczenia (np. Paclan).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.02.2009 Ja,

mam pytanie: a nie trzeba do tego proszku do pieczenia?