Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Awangardowy bezowiec

Tekst i foto krówka jałówka 10-07-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
mało, bo szybko znikają:)? złprosty35 min.?

Składniki:

Na ciasto - w ilościach absolutnie na oko:
masło roślinne (takie w kubeczku),
mąka pszenna,
cukru troszkę,
żółtka (np. 2),
cynamon.
Oprócz tego:
dżem (żurawinowy, z róży - w zasadzie dowolny),
serek homogenizowany (naturalny lub waniliowy),
cukier waniliowy,
aromat śmietankowy,
wiórki kokosowe,
białka (2-3),
szczypta soli,
cukier puder,
kisiel (najlepiej czerwony - wiśniowy, truskawkowy),
owoce (w zasadzie dowolne, miękkie - nektarynka, gruszka, maliny, jagody).

Jak przyrządzić:

To będzie trochę obrazoburczy przepis, ale im bardziej niestarannie i mimochodem się ciasto robi, tym lepiej wychodzi. Naprawdę.
W misce mieszamy żółtka, mąkę, cukier, masło roślinne, cynamon na w miarę ścisłe, jednolite kruche ciasto.
Wkładamy do zamrażarki (z całą miską najłatwiej).
W tym czasie mieszamy serek z żółtkiem, wiórkami, cukrem waniliowym, ew. cukrem i aromatem śmietankowym.
Ubijamy białka z solą, cukrem i kisielem na różową bezę.
Schłodzonym ciastem wylepiamy okrągłą formę wysmarowaną tłuszczem.
Podpiekamy w dość gorącym piekarniku (ok. 180 stopni) jakieś 10 minut.
Smarujemy spód dżemem, na to masa serowa, na to równomiernie rozłożona beza.
Pieczemy jakieś 20-30 minut, na nieco mniejszym ogniu.
I tyle:)
Pałaszujemy, jak tylko ostygnie.

Jak podawać?

Tym, których kochamy:)

Uwagi:

Proste, mało bałaganowe, oryginalne, słodko-kwaskowe.
Znika bardzo szybko.
Przepis autorski:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.07.2006 krówka jałówka

a, i oczywiscie owoce kładziemy pod masąbezową. smacznego;)