Awokado faszerowane
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
? | ? zł | średni | 20 min. | ? |
Składniki:
2 awokado, 10 dag szynki, 1 mandarynka, sok cytrynowy, 6 łyżek majonezu, 2 łyżki drobno startego sera żółtego, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, szczypta chili.Jak przyrządzić:
Utrzeć w miseczce zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, chili i majonez. Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Natychmiast posmarować połówki sokiem cytrynowym. Szynkę pokroić w kosteczkę, mandarynkę na drobne kawałki. Wymieszać majonez, szynkę i ser. Troszkę majonezu zostawić. Napełnić nadzieniem połówki awokado i posmarować zostawionym majonezem.Potrzebne przybory:
Jak podawać?
Uwagi:
Można położyć połówki awokado na liściach sałaty i ozdobić cząstkami mandarynki.Czas przygotowania:

Ciasto mandarynowo – migdałowe
Od kilku lat ten przepis uchodzi za modny i wyjątkowy. Spotkałam wersje z pomarańczami, cytrynami, ale najsmaczniejsze jest ciasto z mandarynek. Wyjątkowość tego deseru polega nie tylko na wybitnym smaku ale na formule. Pieczemy ciasto, w którym funkcję mąki pełnią płatki migdałowe z domieszką proszku do pieczenia. Ciasto jest modne także wśród początkujących kucharzy, bo jego przygotowanie nie obciąża nas nadmiernym wysiłkiem. Ugotowane mandarynki miksuje się po prostu z resztą składników i wlewa do formy.

Komentarze
Zgłoś 07.12.2005 Dosia
Oczywiście pokrojoną mandarynkę należy wymieszać z pozostałymi składnikami farszu...