Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babeczki z masa bajaderkową

Tekst i foto emkakafe 21-09-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
jakieś 20 babeczek (zależy ile pokruszycie na masę)ok. 15 złśredni60 min.chyba wysoka

Składniki:

Ciasto - 3 szklanki mąki pszennej,
1 kostka masła,
1 całe jajko + 1 żółtko,
1 szklanka cukru,
1 proszek do pieczenia (taka mała saszetka),
dowolny aromat bądź cukier waniliowy,
2 łyżki śmietany 18%.
Masa - babeczki, które się pokruszyły,
łyżka kakao,
mleko,
opcjonalnie - bakalie orzechy itp.

Jak przyrządzić:

Masło posiekać z mąką, dodać resztę składników na ciasto, szybko wyrobić i schłodzić ciasto w lodówce przez około 20 minut. Następnie podsypując sobie mąką rozwałkować dość cienko ciasto. Wysmarować foremki masłem i "wyklejać" w środku ciastem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (ja daję na 200 stopni) około 5 do 8 minut (wszystko zależy od grubości ciasta i piekarnika - trzeba po prostu pilnować). Wyjąć z foremek (będzie ciężko) te które się pokruszą do miski (ale trzeba je całkiem rozkruszyć), dodać kakao, bakalie i inne rzeczy. Miksować dodając po trochu mleka tak, żeby była to gładka gęst masa. I tą masą napełniamy babeczki.

Potrzebne przybory:


mikser, foremki, wałek, miska

Jak podawać?


Uwagi:

Można dodać bitej śmietany i galaretki. Ciasto bardzo rośnie, więc radzę dać cienkie ciasto. Przepis na to ciasto nadaje się też pod szarlotkę czy mazurki. Zawsze wychodzi!

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.11.2005 lena

ciasto jest smaccne ale bardzo kruche