Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka czekoladowa

Tekst i foto kocimiętka :) 20-10-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty--

Składniki:

5 jajek, kostka margaryny, 1 szklanka mąki, pół szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki cukru, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia, czubata łyżka kakao, garść posiekanych orzechów włoskich lub migdałów.

Jak przyrządzić:

Całe jajka wraz z cukrami ubić na pianę (można użyć miksera). Wciąż ubijając dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać gorącą, roztopioną margarynę oraz kakao i orzechy . Wszystko dokładnie wymieszać, wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzoną babkę wyjąć z formy, polać gorącą polewą i posypać orzechami.

PRZYGOTOWANIE POLEWY:
2 łyżki śmietany, 3 łyżki cukru, 5 dkg margaryny, 2 łyżki kakao gotować razem cały czas mieszając.

Jak podawać?

Ja osobiście bardzo lubię jeść babkę przestudzoną, popijając do niej zimne mleko.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.11.2008 luckass,

to daj mniej :)

Zgłoś 21.10.2008 ,

za dużo cukru