Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka kokosowa

Tekst i foto Gosiiaczek 03-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
127 złprosty30 min.?

Składniki:

- jajka, 4 sztuki,
- cukier, 1 szklanka,
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka,
- margaryna, 1 kostka,
- mąka ziemniaczana, 0,5 szklanki,
- mąka pszenna, 1 szklanka,
- wiórki kokosowe, 100 gramów.

Jak przyrządzić:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka i dalej ubijamy. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Roztopioną (wrzącą) margarynę dodajemy do ciasta i mieszamy, na końcu dodajemy wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy. Pieczemy w temp. 200 st. C około 1 godziny.

Jak podawać?

Polać lukrem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.05.2004 Kristiana

Czy dodawanie wrzącej margaryny do ciasta gdzie jest dodana piana z białek nie zniszczy puszystości?

Zgłoś 05.02.2005 anita

niestety nie udało się. Ciasto wogóle nie wyrosło. Co zrobiłam nie tak?

Zgłoś 05.05.2005 baska

ludzie dajcie mi numery strony (róznych)na których sa fajne prZepisy z zdieciami

Zgłoś 16.10.2005 Krynio 30

tu cos jest nie tak najpierw zółtka uciera się z cukrem dodaje się chłodne roztopione masło, obie maki plus proszek do pieczenia i kręcić ciasto w jedna strone-wazne! na koncu dodajemy ubita n... Pokaż więcej

tu cos jest nie tak najpierw zółtka uciera się z cukrem dodaje się chłodne roztopione masło, obie maki plus proszek do pieczenia i kręcić ciasto w jedna strone-wazne! na koncu dodajemy ubita na sztywno piane:) nagrzac piekarnik do 180* a piec w 150* przez około godziny i 20 min!!!

Zgłoś 21.01.2006 Kamila

Proponuję dodać także odrobinę zapachu kokosowego.

Zgłoś 25.04.2006 ulisia

pieklam babke z tego przepisu i jestem zadowolona.Bardzo ladnie wyrosla i dziekuje za przepis.Uwazam,ze nawet jak ten przepis jest sciagniety,to i tak wazne,ze jest dla nas udostepniony,nie nale... Pokaż więcej

pieklam babke z tego przepisu i jestem zadowolona.Bardzo ladnie wyrosla i dziekuje za przepis.Uwazam,ze nawet jak ten przepis jest sciagniety,to i tak wazne,ze jest dla nas udostepniony,nie nalezy zaraz kogos krytykowac.Ja sama tez udostepniam przepisy znajomym.

Zgłoś 25.04.2006 ulisia

jeszcze jedno nalezy piec dokladnie wedlug przepisu.Jezeli pisze mieszac powoli,to dokladnie nalezy tak robic itd

Zgłoś 23.11.2008 magi

Ciasto super pyszne i puszyste! Świeżutkie caly czas!

Zgłoś 20.03.2008 babacia

kochani ta babka jest pyszna znam ten przepis od bardzo dawna.Tak napewno należy wlać goracą margarynę,a wszystko robić dokładnie jak w przepisie i mkusi się udać jest puszysta i wilgotna -pycha... Pokaż więcej

kochani ta babka jest pyszna znam ten przepis od bardzo dawna.Tak napewno należy wlać goracą margarynę,a wszystko robić dokładnie jak w przepisie i mkusi się udać jest puszysta i wilgotna -pycha !

Zgłoś 12.04.2008 Dorota

Baaaaaaaaaaaardzo dobre. Polecam!!!

Zgłoś 04.02.2010 Monika

własnie upiekłam babkę,ale zamiast lukru,polałam czekoladą.ciasto ładnie mi wyrosło,a w smaku jest bardzo dobre.wszystko zgodnie z przepisem,zadnych zmian.tylko piekłam ok 30 min w 180 stopniach... Pokaż więcej

własnie upiekłam babkę,ale zamiast lukru,polałam czekoladą.ciasto ładnie mi wyrosło,a w smaku jest bardzo dobre.wszystko zgodnie z przepisem,zadnych zmian.tylko piekłam ok 30 min w 180 stopniach w piekarniku elektrycznym,jednak darowałam sobie termoobieg.naprawdę szybka babka.