Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka

Tekst i foto gina 15-06-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty40-45 min.?

Składniki:

- 4 jajka,
- 2 szklanki cukru,
- 2,5 szkl. mąki,
- 1 szkl. oleju,
- 1 szkl. wody mineralnej gazowanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao.

Jak przyrządzić:

Ubic bialka, potem dodac do tego zóltka i cukier, ubijac mikserem. Do tego dodawac po malu wode, make, olej i proszek do pieczenia ubijac mjkserem. Podzielic ciasto na 2 czesci, do jednej dodac 3 lyzki kakao, a do drugiej dodac 3 lyzki maki, ubic mikserem i piec 40-45 minut w wysmarowanej tluszczem blaszce. doskonale nadaje sie na ciasto pod truskawki, ale wtedy nie dodajemy kakao.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.06.2004 julka

pycha

Zgłoś 09.08.2004 kamilias

a mi nie wyszło...nie wyrosło...w smaku nawet dobre ale cienkie:( i piekło się prawie dwie godziny !!

Zgłoś 03.09.2004 gina

niesamowite.Napewno nie było robione dokładnie według przepisu akurat to ciasto zawsze i kazdemu wychodzi,radze sprobować jeszcze raz ale tym razem ściśle według przepisu .

Zgłoś 12.10.2004 Kate

Super!!! Babka pyszna i do tego banalnie prosta. Mam tylko pytanie do autorki przepisu , gdyz nie moge za duzo kakao jesc...jak bym chciała dodac 12 łyżke kakao , to do drugiej czesci dodaje 1 ł... Pokaż więcej

Super!!! Babka pyszna i do tego banalnie prosta. Mam tylko pytanie do autorki przepisu , gdyz nie moge za duzo kakao jesc...jak bym chciała dodac 12 łyżke kakao , to do drugiej czesci dodaje 1 łyzke mąki??

Zgłoś 12.10.2004 Kate

pomyliłam sie ma byc a zapytaniu na 1 łyżke kakao, 1 łyżka mąki?

Zgłoś 17.11.2004 gina

tak na 1 łyżke kakao 1 łyżka mąki

Zgłoś 10.04.2005 gosia

zrobiłam babke!!!!!! super dobra...juz jej prawie nie ma

Zgłoś 16.02.2006 Asia

pyszne, bardzo puszyste, wyszłytakie duze dziury powietrz:) zrobiłam specjalnie na walentynki

Zgłoś 27.05.2005 kaisek

przepisik wydał mi sie super, mam tylko problemik: w jakiej temp. należy piec i w jakiej formie??:-(

Zgłoś 27.05.2005 kaisek

to znowu ja ;). babeczka palce lizać, troszke słodka, postanowiłam więc zrobić kwaśnawą;) i gorzkawą;)polewe. Piekłam w temp. 180 C, trwało to dośc długo 1 godz i 10 minut,, ale babeczka nie je... Pokaż więcej

to znowu ja ;). babeczka palce lizać, troszke słodka, postanowiłam więc zrobić kwaśnawą;) i gorzkawą;)polewe. Piekłam w temp. 180 C, trwało to dośc długo 1 godz i 10 minut,, ale babeczka nie jest sucha(na szczęście). Plecam gorąco wszystkim internautkom i dziekuje autorce przepisu.

Zgłoś 14.07.2005 Kamyk

Nie rozumiem tego przepisu:( Jak ciasto podzieli sie na 2 cześci i jak sie je dobrze wymiesza to później jak je łączyć??Obie na raz wlać czy jak??

Zgłoś 15.07.2005 zosia

Z podanych skladnikow wychodzi bardzo duzo ciasta. Moja standardowa, prostokatna forma do babki okazala sie za mala. W ostatniej chwili ratowalam sie forma do plackow. Tez nie wiedzialam co zrob... Pokaż więcej

Z podanych skladnikow wychodzi bardzo duzo ciasta. Moja standardowa, prostokatna forma do babki okazala sie za mala. W ostatniej chwili ratowalam sie forma do plackow. Tez nie wiedzialam co zrobic z dwiema porcjami ciasta, wymyslilam cos na styl "zebry", co wyjdzie zobaczymy - wlasnie sie piecze.

Zgłoś 16.07.2005 zosia

ciasto wyszlo z zakalcem...

Zgłoś 03.12.2005 sasia3

Babka wyrosła ,jest bardzo smaczna .tania i prosta w przygotowaniu .Świetny przepis dla Tych którzy raczkują w kuchni.

Chca się przypodobać teściowym Polecam!!!!!!!!!

Ja dodałam 1 ... Pokaż więcej

Babka wyrosła ,jest bardzo smaczna .tania i prosta w przygotowaniu .Świetny przepis dla Tych którzy raczkują w kuchni.

Chca się przypodobać teściowym Polecam!!!!!!!!!

Ja dodałam 1 fiolkę aromatu pomaranczowego. Pycha

Zgłoś 30.01.2006 lunasalwawle

zbyt późno znalazłam ten przepis bo inna baba już w piekarniku, ale jutro (albo jeszcze dziś) zrobię według Twojego. Trzymajcie kciuki!!!

Zgłoś 05.03.2006 babka

jestem odwieczna wielbicialka takowego ciasta babka jest dla mnie opoprostu mmmm............. chcialabym dodac jeszcze ze sama potrafie upiec murzynka i zjesc go w calosci!

Zgłoś 10.04.2006 margoska

badzo szybkie i tanie ciasto pychotka

Zgłoś 11.04.2006 Dagmara

Mam pytanie do autorki: w jakiej temperaturze piec to ciasto, żeby nie było surowe po 40-45 minutach?

Zgłoś 15.04.2006 ewka_17

Ajjj REWELACYJNY przepis! KAŻDA babka jaką zrobiła wcześniej miała zakalec, a ta NIE :D Zaimponowałam babci, a to nie jest łatwe :P pozdrawiam!

Zgłoś 26.07.2006 Kasia

bardzo dobra babeczka, polecam :)

Zgłoś 28.07.2006 Moni

bardzo lubie gotowac i piec ale w jakiej tem piecze sie ta boska babkę cio kto mi powie:)

Zgłoś 06.08.2006 $y$i@

Jeszcze nieprubowalam ale chyba ja zrobie jak wszystcy muwia ze jest pychalicze na wass

Zgłoś 24.08.2006 Wiola

Baba naprawde wychodzi super:) troche zasłodka jak dla mnie ale ogólnie extra!Piekła sie dokłądnie 40 minut.Brawo za przepis(:

Zgłoś 23.10.2008 MARTA

Ide wlasnie piec babkę. Mam nadzieje ze wyjdzie dobrze. Dam 1 szkl cukru. Trzymajcie kciuki :)

Zgłoś 08.10.2006 adam.s

babka pierwsza klasa polecam wszystkim pychotka

Zgłoś 22.11.2006

piekłem ją pierwszy raz i wyzsła przepyszna bardzo polecam ten przepis

Zgłoś 03.12.2006 Kasia_:)

jeszcze nie próbowałam według tego przepisu ale wg. komentarzy jest pyszna:) biore sie za robotkę:):)

Zgłoś 31.01.2007 pati_bu3

Te ciacho jest dobre, ale 3 razy zrobiłam zakalca:(:)

Zgłoś 18.01.2007 rozmee

ciasto jest fantastyczne i do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu :) smacznego wszystkim. Najlepiej piec w 200 stop. wtedy wyrasta naprawdę ładnie :)

Zgłoś 27.01.2007 Birdyy

ciasto jest przpyszne, rewelacja, jako laik jestem zachwycona. dodam tylko ze trzeba bardzo ale to bardzo dokladnie wymieszac ciach :) cudeńko.

Zgłoś 05.04.2007 gosik

chciałabym zapytac czy zamiast kakao moge dodac kisiel??

Zgłoś 05.04.2007 gosiek

Mmm, długo szukałam przepisu na babkę i skorzystałam z dobrodziejstwa internetu, ale tu też powiało pustką. Już myślała, że będę musiała kupić babkę, aż natrafiłam na ten przepis. Jest bardzo pr... Pokaż więcej

Mmm, długo szukałam przepisu na babkę i skorzystałam z dobrodziejstwa internetu, ale tu też powiało pustką. Już myślała, że będę musiała kupić babkę, aż natrafiłam na ten przepis. Jest bardzo prosty a komentarze przekonały mnie by właśnie ten przepis wypróbować. Mam nadzieję, że uda mi się upiec taką, o jakiej piszą inni. Gorąco pozdrawiam i dziękuję za przepis. Uff, śiąteczna tradycja podtrzymama:) dziękuję, jutro będę piec i okaże się...;>

Zgłoś 24.04.2007

w jakiej temperatuże piec to ciasto

Zgłoś 14.05.2007 tera

Zgłoś 14.05.2007 terka

uważam że 1 szklanka cukru jest wystarczająca do tej babki

Zgłoś 24.06.2007 ja

jest naprawde prosta i szybka a o to mi chodziło,a czy smaczna sprawdze za poł godzinki jak wyciagne z piekarnika.narazie po 15 min,200 stopni ,piekarnik wlaczony na grzanie od spodu -rosnie el... Pokaż więcej

jest naprawde prosta i szybka a o to mi chodziło,a czy smaczna sprawdze za poł godzinki jak wyciagne z piekarnika.narazie po 15 min,200 stopni ,piekarnik wlaczony na grzanie od spodu -rosnie elegancko

Zgłoś 29.09.2007 bozka

super babka polecam 1 raz udala mi sie babka

Zgłoś 23.10.2007

nie pisze w iluch stopniach piec

Zgłoś 18.02.2008 zakalista

niestety wyszedł zakalec- albo półzakalec, bo część kakaowa wcale się nie upiekła tylko pozostała w stanie przypominającym kisiel...

Zgłoś 14.01.2008 Marta

Własnie sie piecze.... dam znac jak sie upiecze...

tylko nie jestem pewna czy wyjdzie bo zamiast wody gazowanej dalam niegazowaną poniewaz gazowanej nie moge

Zgłoś 07.02.2008 pekapista

co znaczy podzielić ciasto na pół i do jednej wsypać mąkę a do drugej kakao nie wiem co teraz i czy to połaczyć

Zgłoś 14.04.2008 Ania

Ciasto pyszne, wyrosło wspaniale. Piekłam równo 40 min w 180 stopniach. Nie ma smaku tradycyjnej babki marmurkowej (jest lżejsze) ale równie smaczne. Porcja ciasta wyszła dość duża, na taką sol... Pokaż więcej

Ciasto pyszne, wyrosło wspaniale. Piekłam równo 40 min w 180 stopniach. Nie ma smaku tradycyjnej babki marmurkowej (jest lżejsze) ale równie smaczne. Porcja ciasta wyszła dość duża, na taką solidną foremkę.

Zgłoś 05.06.2008 Agussss13

Przepis super , polecam palce lizac , babka zawsze wychodzi i szybko znika.Nawet jak dodam zyklej wody nie gazowanej jest pyszna , zatem polecam,

Zgłoś 22.05.2008 Ada

A czy mozna dodac nie gazowanej wody ???

Zgłoś 03.07.2008 dorota

wyszla rewelacyjna, na poczatku nie za bardzo rosla, ale potem juz tak. ja zrobilam z tego ciasto dla dzieci, polalam sosem czekoladowym i ozdobilam zelkami i smarties, dzieciaki byly zachwycone... Pokaż więcej

wyszla rewelacyjna, na poczatku nie za bardzo rosla, ale potem juz tak. ja zrobilam z tego ciasto dla dzieci, polalam sosem czekoladowym i ozdobilam zelkami i smarties, dzieciaki byly zachwycone!!

dzieki za przepis

Zgłoś 06.08.2008 moni

Pychotka...

Zgłoś 14.09.2008 goshe

Babka pyszna, a w dodatku wyszło jej na prawdzę duuużo:) nie wiem jak mogła komuś nie wyjść...jest dziecinnie prosta:)

Polecam:)

Zgłoś 15.12.2009 Dawid

Witam. wlasnie pieke ta babke. no w piekarniku wyglada spoko ciekawe jak smakuje. Gdy robilem ta mase to przypomiala mi sie masa na babki ktora robilem w cukierni gdzie mialem praktyke (jestem p... Pokaż więcej

Witam. wlasnie pieke ta babke. no w piekarniku wyglada spoko ciekawe jak smakuje. Gdy robilem ta mase to przypomiala mi sie masa na babki ktora robilem w cukierni gdzie mialem praktyke (jestem piekarzem) mam nadzieje ze smakuje tak jak tamte. pozdro

Zgłoś 03.10.2009 marzenie

powiem tak ... nie jest zła ale przesada ze pyszna.... ja dalam 1,5 szklanki cukru i byla bardzo slodka nie wyobrazam sobie jaka jest gdy da sie 2 szklanki..

Zgłoś 16.01.2010 cie3lik

babka wyszla rewelacja, co prawda ja nie dalam kakao ale pychotka......

Zgłoś 03.03.2010 Natalka

Mmm babeczka paluszki lizać... Polecam :)

Zgłoś 06.03.2010 joasia

zamiast wody gazowanej mozna dodac zolty napoj gazowany i wtedy tylko 1 szkl. cukru

Zgłoś 06.03.2010 joasia

zamiast wody gazowanej mozna dodac zolty napoj gazowany i wtedy tylko 1 szkl. cukru

Zgłoś 07.03.2010 Family Man

Zrobiłem już sporo ciast, a babki to mój konik. Jutro zrobię ten przepis na gazowanej wodzie mineralnej. Nie chcę się tutaj stawiać w roli profesora. Jednak trzeba pamiętać, iż przeważnie najlep... Pokaż więcej

Zrobiłem już sporo ciast, a babki to mój konik. Jutro zrobię ten przepis na gazowanej wodzie mineralnej. Nie chcę się tutaj stawiać w roli profesora. Jednak trzeba pamiętać, iż przeważnie najlepsze- zdaniem wielu - proporcje, aby ciasto (tym bardziej babka) nie było za słodkie to: dajemy połowę cukru z gramatury mąki tzn. np.: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru.

Pozdrawiam

Zgłoś 04.07.2010 kobieta

Mi tez nie wyszla,nie urosla jasna czesc???

Czemu???

Zgłoś 02.04.2011 tomek13

ciekawe czy to jest pyszne

Zgłoś 03.03.2011 ada

babka wyszła przepyszna, faktycznie lekko mokrawa, taka jakiej się spodziewałam i świetnie nadaje się jako ciasto do owoców. Bardzo ładnie wyrosła, aż popękała:D Piekłam w piekarniku elektryczny... Pokaż więcej

babka wyszła przepyszna, faktycznie lekko mokrawa, taka jakiej się spodziewałam i świetnie nadaje się jako ciasto do owoców. Bardzo ładnie wyrosła, aż popękała:D Piekłam w piekarniku elektrycznym 45min na 200st. na grzaniu od dołu:d Polecam i gratuluje przepisu autorce:D

Zgłoś 30.10.2010 anka

Super przepis:) Piekłam 45 minut, ciasto pięknie wyrosło. Dodałam tylko mniej cukru. Polecam!