Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka śmietankowa

Tekst i foto miliuda 28-12-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

- 3 jajka,
- szklanka cukru,
- szklanka kwasnej smietany,
- 2 szklanki maki,
- 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia,
- 1 lyzka masla,
- bakalie.

Jak przyrządzić:

Cale jaja utrzec z cukrem i maslem, wlac smietane, wsypac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i dodac bakalie. Piec 30 min. w mocno nagrzanym piekarniku.

Jak podawać?

Najlepiej posypac cukrem pudrem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.12.2003 ja

zobaczymy , skomentujemy

Zgłoś 18.01.2004 miliuda

po pierwsze to ja mieszkam za granica a po drugie to trzabylo od razu napisac ze mieszkasz tesz tam a nie zakrecac w kilogramy pozdrawiam

Zgłoś 04.02.2004 asia

Dlaczego jest tyle złośliwości wśród kobiet, to ze dziewczyna podaje podaje ilość w szklankach?? Co w tym złego jestem z Polski i tez mierze na szklanki pomimo że mam WAGĘ w domu, wstydź sie dzi... Pokaż więcej

Dlaczego jest tyle złośliwości wśród kobiet, to ze dziewczyna podaje podaje ilość w szklankach?? Co w tym złego jestem z Polski i tez mierze na szklanki pomimo że mam WAGĘ w domu, wstydź sie dziewczyno poprostu ukazujesz w sobie złośliwość i może zazdrość - bo twoje uwagi nie mają sensu. Brawo za przepis robiłam ŚWIETNY!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 06.02.2004 Ennie

A ja się cieszę, że podano w szklankach. Nie każdy ma wagę. Jak spróbuję to podzielę się uwgami :)

Zgłoś 01.03.2004 anula

Dzisiaj bedę próbować piec to cudo. Mam nowy piekarnik i liczę na to że jest to fajne proste ciacho do próby generalnej. Co będzie zobaczymy...Wiecej takich przepisów...

Zgłoś 02.03.2004 Monia

Piekłam,Pracy bardzo mało,tanie ,a efekt koncowy...PYCHOTA.Ja polałam czekolada i posypałam wiórkami kolorowymi.Mniam,mniam.

Zgłoś 12.09.2004 Marta

Pieklam dzis ciasto jest po prostu super polecam kazdej gospodyni,jest szybkie i w smaku cudowne

Zgłoś 11.03.2005 Ulka

ta babeczka śmietankowa ekstra:D upieklam raz, i teraz rodzinka tylko się domaga:D

Zgłoś 11.03.2005 Ulka

jeszcze jedno... Dodaje do niej jeszcze pare kropelek olejku smietankowego:) Ma przyjemny slodki zapach:)

Zgłoś 25.03.2005 Ala

Ciasto naprawdę cudownie pyszne :)

Zgłoś 24.05.2005 paulina

bardzo dobrze,że przepis podany jest na szklanki a nie kilogramy:)!!!!!!!!nie mam wagi w domu i tak będzie znacznie łatwiej upiec mi tę babeczkę;)dziś spróbuję,mam nadzieję,że bedzie pyszna tak ... Pokaż więcej

bardzo dobrze,że przepis podany jest na szklanki a nie kilogramy:)!!!!!!!!nie mam wagi w domu i tak będzie znacznie łatwiej upiec mi tę babeczkę;)dziś spróbuję,mam nadzieję,że bedzie pyszna tak jak wszyscy zachwalają:)!

Zgłoś 07.08.2005 Vika

To ciasto jest przepyszne i bardzo proste do zrobienia, ladnie rosnie, nie opada i z polewa czekoladowa jest super!! dzis zrobilam i nie wiem czy cos zostanie do jutra

Zgłoś 12.09.2005 ala

dzis upieke, zobaczymy

Zgłoś 17.09.2005 martol22

Przepis bardzo prosty a efekt?Po prostu nie dobra ale.........PRZEPYSZNA:-).Ja dałam rodzynki na wierzch babki-palce lizać!

Zgłoś 22.09.2005 Anetta

Pomocy!!! co znaczy w mocno nagrzanym piekarniku??? ile konkretnie stopni ma mieć piekarnik i czy ciasto wkładamy do zimnego czy do nagrzanego piekarnika? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Zgłoś 06.11.2005 Synthia

No cóż. Babka jest pyszna aczkolwiek nalezy do tych przeciętnych, w smaku naprawde bardzo dobra, ale wyszła mi jakas taka zbita i niezbyt pulchna. Miałam gości owszem wsuneli dość szybko, ale za... Pokaż więcej

No cóż. Babka jest pyszna aczkolwiek nalezy do tych przeciętnych, w smaku naprawde bardzo dobra, ale wyszła mi jakas taka zbita i niezbyt pulchna. Miałam gości owszem wsuneli dość szybko, ale zachwytu nie było.

Zgłoś 30.11.2005 Poczatkujaca

Jako poczatkujacy kucharz twierdze ze ciasto jest pyszne. Tylko jeden malutki feler, jak nastepnego dnia rano wstalam juz go nie bylo.... ciekawa sprawa:)

Zgłoś 16.12.2005 lencia

N I E N A P I S A Ł A Ś W J A K I E J T E M P E R A T U R Z E

M A B Y Ć N A G R Z A N Y P I E K A R N I K !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 19.12.2005 Iza

Ja sie niezmiernie ciesze, ze przepis podany jest w szklankach. Mieszkam za granica i nie mialabym czasu na przeliczanie kg na uncje albo funty. Przepis wyglada latwy i smaczny. Bede piekla na s... Pokaż więcej

Ja sie niezmiernie ciesze, ze przepis podany jest w szklankach. Mieszkam za granica i nie mialabym czasu na przeliczanie kg na uncje albo funty. Przepis wyglada latwy i smaczny. Bede piekla na swieta.

Zgłoś 03.02.2006 radota

zrobilam ta babke i niestety sie rozczarowalam:(wyszla zbita w srodku i jakas tlusta jak zakalec.W smaku moze byc

Zgłoś 26.03.2006 Mia1990

w jakiej temperaturze piec to ciasto? Bardzo bym chcila je zrobic ale wole nie ryzykowac dlatego pytam..

Zgłoś 14.04.2006 nostradamus

Jak widze dopiski w jakiej temperaturze sie piecze lub dlaczego podaje sie w szklanka a nie kilogramach az mi sie scyzoryk w kieszeni otwiera jak slyszer takie glupoty. jeszcze nie widzialem ku... Pokaż więcej

Jak widze dopiski w jakiej temperaturze sie piecze lub dlaczego podaje sie w szklanka a nie kilogramach az mi sie scyzoryk w kieszeni otwiera jak slyszer takie glupoty. jeszcze nie widzialem kucharza ktory cokolwiek w kuchni mierzylby lub wazył. A jak juz z takimisie spotkala o litosci nic smacznego spod ich raczek nigdy nie wyszło. A tak prawde mowiac jak ja facet wiem o co chodzi w tym przepisie to moze ta od przepisów w kilogramach na szkolenie do klasztoru ojca Rydzyka sie uda !!!

Bo nie wyobrazam sobie meza takowej co nawet w kuchni wagi uzywa. Ciekawe czy tak samo dba o linie o zgrozo !!!!!!

Zgłoś 14.05.2006 jbeti

Nie dodawajcie owocow,ja dodalam brzoskwinie i wyszedl zakalec,ale dobry:)

Zgłoś 09.08.2006 sylwia

gdy zawsze pieke babke (blacha z ta dziurką) to wychodzi mi zakalec i nie wiem gdzie jest błąd, moze za duzo ciast a za mała ta blacha zawsze nie wyrosnie.

Zgłoś 21.08.2006 asia

smakowo dobra i tani przepis, ale wyszedł mi mały zakalec może piekarnik za mało rozgrzany?

Zgłoś 14.01.2007 eLBi

Za pierwszym razem zakalec (bo i piekarnik nie dość rozgrzany i jogurt naturalny miast śmietany), z którego ucieszyły się łabędzie. Za drugim podejściem babka jak się patrzy: dorodna, piękna i d... Pokaż więcej

Za pierwszym razem zakalec (bo i piekarnik nie dość rozgrzany i jogurt naturalny miast śmietany), z którego ucieszyły się łabędzie. Za drugim podejściem babka jak się patrzy: dorodna, piękna i do żżarcie.

Zgłoś 24.03.2007 smyrek13

Hmmm pycha ciasto:] polecam mniam mniam

Zgłoś 10.06.2008 wojtek

bardzo dobre:)

Zgłoś 30.05.2010 Justynka87

Dodałam do babeczki rabarbar:) Za 30minutek zobaczymy jak wyszła i jaki ma smaczek:)