Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka zebra

Tekst i foto 100krotka 10-11-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
20? złprosty75 min.?

Składniki:

- 2,5 szklanki mąki,
- 2 szklanki cukru,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,v
- 0,5 szklanki oleju,
- 1 szklanka białej oranżady,
- kilka kropel aromatu cytrynowego,
- +2 łyżki mąki i 2 łyżki kakao.

Jak przyrządzić:

Oddzielić białka od żółtek.
Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać cukier.
Wymieszać z żółtkami, mąką, wymieszaną z proszkiem. Wlać oranżadę i olej, dodać aromat. Dokładnie wymieszać. Podzielić masę na pół(rozlać do dwóch garnków). Do jednego garnka dodać 2 łyżki mąki, do drugiego 2 łyżki kakao. Dobrze wymieszać. Przygotować dużą formę tortową (okrągłą) lub 2 formy keksowe. Nalewać łyżką wazową, na przemian białą i czarną masę. Piec 40-60 min. Sprawdzać wykałaczką, czy po środku ciasto jest upieczone...

Uwagi:

Smacznego!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.11.2004 Aneta

Czy zamiast oranzady mozna dodac wode mineralna gazowana

Zgłoś 15.11.2004 Ewka

Ja mam przepis na zebrę ze zwykłą woda, więc pewnie może być i mineralna.

Zgłoś 15.11.2004 madlen

Aby wyszła ładna "zebra" ciasto trzeba wylewać na środek poprzedniej warstwy.

Zgłoś 16.11.2004 foka

Czy aby na pewno 2 szklanki cukru?

Mam przepis gdzie jest tylko 1 szklanka cukru.

Zaparłam się i robiłam to ciasto już trzy razy i zawsze wychodzi mi zakalec /wg tego mojego przepi... Pokaż więcej

Czy aby na pewno 2 szklanki cukru?

Mam przepis gdzie jest tylko 1 szklanka cukru.

Zaparłam się i robiłam to ciasto już trzy razy i zawsze wychodzi mi zakalec /wg tego mojego przepisu z mniejszą il. cukru/

Czy ktoś wie jak to wyeliminować /może rzeczywiście u mnie cukru za mało?/?

Zgłoś 19.11.2004 bromba

Foko - ja mam przepis na zebrę z 1 szkl. cukru i nigdy nie wychodzi zakalec, czasem nawet wydaje mi się za słodka.

A zebra to pierwsze ciasto jakie upiekłam kiedy uczyłam się piec ciasta ... Pokaż więcej

Foko - ja mam przepis na zebrę z 1 szkl. cukru i nigdy nie wychodzi zakalec, czasem nawet wydaje mi się za słodka.

A zebra to pierwsze ciasto jakie upiekłam kiedy uczyłam się piec ciasta :))) Teraz to pestka, ale kiedyś... nie mogłam zrozumieć jak to się dzieje, że wychodzą takie paski :))))

Zgłoś 19.11.2004 Sylwia

Faktycznie ciasto proste i bardzo smaczne

Ja mam przepis gdzie jest 1 i 1/2 szklanki cukru i dodaję 1 szkl. wody oraz 1 szkl. oleju.

Zgłoś 21.11.2004 ja

sluchajcie,ile to ciasto ma kalorii?tak z ciekawosci bo robie je dosc czesto:)

Zgłoś 23.12.2004 ann

Mam pytanko: w jakiej temperaturze piecze sie to ciasto?

Zgłoś 07.02.2005 didiana

niesamowicie zalezy od ciepla piekarnika-ma byc dobrze nagrzany-ale i od samego piekarnika.w elektrycznym wychodzi gorsze!!

Zgłoś 23.07.2005 Klaudia

Ja myśle ,że z tą augustowianką to nie jes zbyt taki fajny pomysł

Zgłoś 23.09.2005 ela

robiłam tą babkę w czasie stanu wojennego w sklepie była tylko mąka krupczatka wyszła rewelacyjnie z normalnej mąki wychodzi suchsza wróciłam do krupczatki

Zgłoś 21.03.2006 gaja

Babka wyszła super.Zamiast oranżady dodałam szklankę wody mineralnej. Polecam ten przepis.

Zgłoś 14.06.2006 ila2

jedyna babka która zawsze mi wychodzi! jest smaczna i duza.

Zgłoś 29.06.2006 klaudia

czy smak orenzady moze byc owocowy????????????????????????

Zgłoś 11.10.2006 beatka

hej zapisałam sobie twój przepis i upieke to ciasto mam nadzieje ,że będzie pyszne! papa

Zgłoś 11.10.2006 beatka

a to mój przepis napączki ziemniaczane

3 jaja

3 średnie ziemniaki

1/2 kostki mangaryny

10 dag. drożdży

1/2 l. mleka

4 łyżki cukrui mąke

sprubuj ... Pokaż więcej

a to mój przepis napączki ziemniaczane

3 jaja

3 średnie ziemniaki

1/2 kostki mangaryny

10 dag. drożdży

1/2 l. mleka

4 łyżki cukrui mąke

sprubuj !!!

Zgłoś 19.12.2006 Natalia

No ja właśnie wsadziłam ciasto do piekarnika. W sumie jest to mój debiut jeżeli chodzi o pieczenie :D Zobaczymy co z tego wyjdzie:P

Zgłoś 20.12.2006 czternastolatka

a ja robilam zebre z 2 i 3/4 szklanki cukru.

zamiast wody dodaję oranżadę lub wodę mineralną gazowaną. wtedy ciasto jest bardziej puszyste.

mimo ze mam 14 lat to swoją "karie... Pokaż więcej

a ja robilam zebre z 2 i 3/4 szklanki cukru.

zamiast wody dodaję oranżadę lub wodę mineralną gazowaną. wtedy ciasto jest bardziej puszyste.

mimo ze mam 14 lat to swoją "karierę z kuchnią" rozpoczęłam dawno. piekłam na wigilie klasową i inne szkolne imprezy. zawsze wszystkim smakowało i prosili o dokładkę;)

jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec;)

Zgłoś 10.12.2008 Ola

1. ciasto można zrobić ze zwykła wodą gazowaną (ja robię i wychodzi pyszne)

2. można dać brzoskwinie z puszki lub truskawki i naprawdę jest dobre

3. smaczne jest również z polewą c... Pokaż więcej

1. ciasto można zrobić ze zwykła wodą gazowaną (ja robię i wychodzi pyszne)

2. można dać brzoskwinie z puszki lub truskawki i naprawdę jest dobre

3. smaczne jest również z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi

4. w jakiej temperaturze to piec? zastanawiam się, że może w 220 * lub w 240*. pomóżcie ;)

Pozdrawiam serdecznie! ;)

Zgłoś 16.03.2007 olaem

Ciastem opychalam sie za bajtla;P,a pozniej mama zgubila gdzies przepis. Zrobilam dzisiaj wg 100krotkowego i wyszedl rewelacyjnie! polecam!

Zgłoś 30.05.2007 aga

czy mozna dodać sprita

Zgłoś 30.05.2007 aga

Noo i masz ci los zakalec pięknie malowany i bardzo bardzo słodki ale zjadliwy

Zgłoś 27.03.2007 gibon

mam pytanko, czy mogę białka zmiksować z cukrem, a potem dodać żółtka i kolejno pozostałe składniki i już tylko wałkiem wymieszać? P.S. Polecam sernik Isaura z Wielkiego Żarcia, jesli ktoś nie p... Pokaż więcej

mam pytanko, czy mogę białka zmiksować z cukrem, a potem dodać żółtka i kolejno pozostałe składniki i już tylko wałkiem wymieszać? P.S. Polecam sernik Isaura z Wielkiego Żarcia, jesli ktoś nie próbował nie wie co traci.

Zgłoś 23.04.2007 Ania

Przykro mi, ale piekłam zebrę z tego prezpisu już dwa razy i za każdym razem wychodził mi zakalec. Chyba ten przepis nie jest trafiony.

Zgłoś 03.05.2007 Drelich

zrobiłem wg. tego przepisu i pomimo że mam dopiero 14 lat to babeczka jest po prostu pyszna kolorowa i wszystkim smakuje :) polecam gorąco

Zgłoś 22.02.2008 na zebrę

nalewać na blachę łyżką wazową, na przemian białą i czarną masę

Zgłoś 10.06.2008 Ola

Ja zamiast szkl. oranżady daje szkl. piwa-wychodzi wtedy pulchniejsze :)

Zgłoś 18.05.2009 Dorota

Przepis na zebrę wzięłam z portalu "Moje ciasto" i zawsze wychodzi jest super tylko troszkę zmodyfikowałam:

Składniki

4 jajka

2 szkl. cukru

2,5 szkl. mąki
<... Pokaż więcej

Przepis na zebrę wzięłam z portalu "Moje ciasto" i zawsze wychodzi jest super tylko troszkę zmodyfikowałam:

Składniki

4 jajka

2 szkl. cukru

2,5 szkl. mąki

3/4 szklanki oleju

3/4 szkanki zimnej wody

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki kakao

Zmiksować jaja z cukrem, dodać mąkę, olej i wodę oraz proszek do pieczenia. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao (i tu zmieniłam bo daję 2 łyżki kakao, ciasto robiło się za gęste), do drugiej 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać. Na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę wylewać partiami ciasto - 2 łyżki ciasta "ciemnego" potem 2 łyżki jasnego i tak na przemian (ja wylewam według uznania tylko tyle żeby wyszły mi paski). Piec w temperaturze 175 st. przez 40 minut. Zawsze się udaje:-) jak wystygnie można zrobić polewę czekoladową: 3 łyżki cukru, 1 łyżka Kasi, 1 łyżka kakao i 2 łyżki mleka - zagotować mieszając. Na gotową polewę posypać orzeszki lub wiórki kokosowe. Pychotka :)

Zgłoś 28.11.2009 Dorcia

Robiłam dziś po raz pierwszy raz zebre i niestety wyszedł mi zakalec chyba za kródko sie piek po tylko 30 min a szkoda bo wyglądał ładnie.

Zgłoś 19.02.2011

Dlaczego wychodzi zakalec skoro wszystko dane jest według przepisu, czy mąkę trzeba wymieszać łyżką , z masą czy wszystkie składniki zmiksować. Mam jeszcze jedno pytanie dlaczego pęka dość moc... Pokaż więcej

Dlaczego wychodzi zakalec skoro wszystko dane jest według przepisu, czy mąkę trzeba wymieszać łyżką , z masą czy wszystkie składniki zmiksować. Mam jeszcze jedno pytanie dlaczego pęka dość mocno na środku. PROSZĘ O PORADĘ!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 09.06.2010

ja zamiast orenzady dalam wode , wyszedl zakalec, pieklam godzine, i sporo wyrosl, zostawilam w piekarniku , a potem opadl,

czy ktos wie czemu zakalec?

Zgłoś 16.07.2010 Sylwia

Pierwszy raz robilam i wyszla idealnie. Sama jestem zaskoczona. Polecam!

Zgłoś 16.07.2010 Sylwia

Pierwszy raz robilam i wyszla idealnie. Sama jestem zaskoczona. Polecam!

Zgłoś 23.08.2010 Ol.

Czy zamiast normalnej mąki moge dodac tortową ?

Zgłoś 20.08.2010 lusiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

dodałam szklanke wody gazowanej i czekam aż się upiecze :P

Zgłoś 30.08.2010 lusiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Wtedy wyszła wyśmienita wszyscy się nią zajadali zrobiłam do tego polewę czekoladową z 3 łyżek masła 2 łyżek wody 3 łyżek kakao i pół szklanki cukru wszystko roztopić w rondelku potem troszkę pr... Pokaż więcej

Wtedy wyszła wyśmienita wszyscy się nią zajadali zrobiłam do tego polewę czekoladową z 3 łyżek masła 2 łyżek wody 3 łyżek kakao i pół szklanki cukru wszystko roztopić w rondelku potem troszkę przestudzic i polac ciasto ...na drugi dzień z lodówki noo poezja...:)

Teraz robie ja już 3 raz :):)