Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka ziemniaczana (BUGAJ)

Tekst i foto RAPTOR 04-09-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-6 porcji10 złprosty60 min.dużo

Składniki:

- ziemniaki, 5-8 szt. (duże),
- mąka,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- wędlina,
- boczek wędzony,
- papryka konserwowa (mały słoik),
- cebula 3-4 duże,
- 1/2 kg pieczarek,
- jajko.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki obrać i utrzeć, posolić.
Starą wędlinę najlepiej wiele rodzajów pokroić w kostkę i z cebulą na goracy olej na patelni. Gdy cebula zarumieni się na złoto dodać posiekaną papryke konserwową i plasterki pieczarek. Powstałą mieszankę zmieszać ze startymi ziemniakami, wbić jajko, popieprzyć i zaciągnać mąką do półpłynnej masy, która równomernie rozprowadzamy na blachę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą. Na masę kładziemy plasterki boczku wędzonego.
Całość zapiekamy około 30-40 minut w piekarniku.

Uwagi:

Po wyjęciu jemy z keczupem, majonezem lub bez dodatków. Wskazane pivo;).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.09.2003 Mr.NIKT

Jadlem to ... Nie smakuje mi... A zapowiadalo sie smacznie... :(((

Zgłoś 06.09.2003 katia

podstawowy przepis na babę ziemniaczaną nie zawiera papryki aki pieczarek, tylko cebulę i boczek (do środka i na wierzch). Aby masa była pulchna można dodać odrobinę drożdży w proszku lub proszk... Pokaż więcej

podstawowy przepis na babę ziemniaczaną nie zawiera papryki aki pieczarek, tylko cebulę i boczek (do środka i na wierzch). Aby masa była pulchna można dodać odrobinę drożdży w proszku lub proszku do pieczenia. Jak ktoś lubi to pod koniec pieczenia można położyć starty żółty ser. Uwielbiam to danie jako dodatek do zupy ogórkowej!

Zgłoś 09.09.2003 raptor

Katiu, zgadza się . Zasadnicza babka ziemniaczana nie ma tych składników. Myslałem jednak ze dodajac regionalna nazwę i pomysłowość kuchcacych wyjaśnie wszystko. Wszak jest to dział " Przep... Pokaż więcej

Katiu, zgadza się . Zasadnicza babka ziemniaczana nie ma tych składników. Myslałem jednak ze dodajac regionalna nazwę i pomysłowość kuchcacych wyjaśnie wszystko. Wszak jest to dział " Przepisy internautów" a nie książka "kuchnia polska"

Zgłoś 12.09.2003 Małgorzata

Czy aby nie za mało tych ziemniaków ? Chyba zaryzykuje i zrobię.

Zgłoś 17.11.2003 555

dla mnie papryka konserwowa do tego "nie lezy", wiec z niej rezygnuje..

a co do litewskich dan.. oryginalne sa strasznie ciezkie i tluste.. wole je traktowac tylko jako inspirac... Pokaż więcej

dla mnie papryka konserwowa do tego "nie lezy", wiec z niej rezygnuje..

a co do litewskich dan.. oryginalne sa strasznie ciezkie i tluste.. wole je traktowac tylko jako inspiracje :))

Zgłoś 22.06.2005 Marysia

Do podstawowej wersji BUGAJA wykorzystuję starte ziemniaki, boczek, dużą ilość ceebuli, majeranek, pieprz, sól oraz wędlinę (im więcej rodzajów tym lepiej).

Nigdy nie dodaję jaj ani mąki ... Pokaż więcej

Do podstawowej wersji BUGAJA wykorzystuję starte ziemniaki, boczek, dużą ilość ceebuli, majeranek, pieprz, sól oraz wędlinę (im więcej rodzajów tym lepiej).

Nigdy nie dodaję jaj ani mąki gdyż owe składniki powodują, że BUGAJ jest poprostu zbyt ścisły.

Wykonuję go zawsze w wersji podsawowej i wszyscy się zajadają.

Ale jeśli ktoś lubi z innymi dodatkami to jak najbardziej.

Smacznego!

Zgłoś 24.11.2005 Gosia

wiesz za co che Ci podziękowac? za te nazwe!! Moja prababcia (mam 43 lata) robiła taką babe i nazywała ja bugajem. jednak rzeczywiście lepiej tradycyjnie...:) calusy dla wielbicieli BUGAJA

... Pokaż więcej

wiesz za co che Ci podziękowac? za te nazwe!! Moja prababcia (mam 43 lata) robiła taką babe i nazywała ja bugajem. jednak rzeczywiście lepiej tradycyjnie...:) calusy dla wielbicieli BUGAJA

Zgłoś 29.01.2006 gosia

hejka! bardzo smaczne danie :) jadlam kiedys i z checia zjadlabym jeszcze raz

Zgłoś 26.01.2011 bebed

zaryzykowalem i zrobile ciekawe co z tego wyjdzie piwko tez mam:))

Zgłoś 23.02.2007 Ania

robiam ten Przepis dzisiaj mojej rodzinie.

Nikomo to nie smakowalo.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:( :( :( :(

Zgłoś 12.09.2006 jetset

...byłoby super gdyby nie ta "stara wędlina"!

Hmmm! Ciekawe, co autor miał na myśli...

?:)

Zgłoś 06.06.2007 Asia

Ja robię bugaja bez pieczarek i bez papryki. Ale wszystkim i tak smakuje. Można tam dodawać różne dodatki. Co kto

lubi:).

Zgłoś 26.05.2007 darek

Wskazane piwo... dużo piwa... najlepiej ze dwa sześciopaki bo na trzeźwo to się tego zjeść nie da.

Zgłoś 11.11.2008 wiesław

bugaj.Zrobiłem dzisiaj - i odnalazłem Waszą stronę dzisiaj. Zajadają się wszyscy, nawet 2-letni wnuczek. Mama moja to Bugaj. smacznego.

Zgłoś 12.02.2008 kris

do Bugaja koniecznie wskazane jest lane z butelki zimne piwo. Babka ta wtedy tak niesamowicie smakuje.

Zgłoś 02.12.2009 Wasiciu

Do bugaja wybornie smakuje zimne mleko. Szczególnie dzieciom.

Zgłoś 15.08.2009 FAQŚ NIEBIESKI

smak bugaja znam od lat, pamietam że moja mama dodawała jeszcze cienkie wstążki słoniny, zamiast boczku. Czytałem komentarze i muszę dodać, iż odrobina maki musi byc wsrod składnikow bo inaczej ... Pokaż więcej

smak bugaja znam od lat, pamietam że moja mama dodawała jeszcze cienkie wstążki słoniny, zamiast boczku. Czytałem komentarze i muszę dodać, iż odrobina maki musi byc wsrod składnikow bo inaczej wszystko sie rozlatuje. Ostatnio na swoje ryzyko dodałem kostke wieprzowa i minimum wegety, to wszystko sprawiło ze czułem sie jak smakowitym grilu, polecam --smacznego FAQŚ

Zgłoś 21.06.2010 Dorka

witam ! Bugaja znam z dzieciństwa , ale takiego jak teraz robi sie na podlasia uwielbiam . Moi drodzy zamiast dodawać mąke radzę (sprawdzone)wsypać kaszę mamnną . Pychotka. Jeśli chodzi o wędlin... Pokaż więcej

witam ! Bugaja znam z dzieciństwa , ale takiego jak teraz robi sie na podlasia uwielbiam . Moi drodzy zamiast dodawać mąke radzę (sprawdzone)wsypać kaszę mamnną . Pychotka. Jeśli chodzi o wędliny , to kwestia smaku . Ja preferuję jednak podgardle i cebulke ucieram razem z ziemnakami . do smażenia można tez wkroić trochę cebuli i oczywiście dobry majeranek. pozdrawiam z podlasia

Zgłoś 04.10.2010 wanlos

Wlasnie jest podly dzien w Lombardii,a ja tu 30 lat.Wpadlam szukajac przepisu na ,,bugaja,,ktorego robilam wiele lat temu.Skorzystam z Waszych rad.Piwo juz otworzylam i biore sie za robote.....b... Pokaż więcej

Wlasnie jest podly dzien w Lombardii,a ja tu 30 lat.Wpadlam szukajac przepisu na ,,bugaja,,ktorego robilam wiele lat temu.Skorzystam z Waszych rad.Piwo juz otworzylam i biore sie za robote.....baci

Zgłoś 06.06.2014 kaz

-pychotka.mam 60 lat.tak gotowała moja babcia,można dodać tymianku suszonego i czosnku jak ktoś lubi.Ja popijałem mlekiem chłodzonym w studni