Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka ziemniaczana

Tekst i foto MariuszM 11-02-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
830 złśredni120 min.?

Składniki:

1,5 kg ziemniaków, 0,25 kg karczku, 0,15 kg boczku, 10 plastrów wędzonego boczku, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, smalec do smarowania formy.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki ścieramy na tarce (jak na placki),
mięsa (karczek i boczek) smażymy z cebulą i czosnkiem, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
Przestudzone mięso mieszamy z odciśniętymi ziemniakami, dodajemy przyprawy, jajko i mieszamy.
Formę smarujemy smalcem i układamy wędzony boczek, następnie wlewamy ziemniaki z mięsem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 1.5 godz. w temp. 180 stopni. Smacznego!

Jak podawać?

Podajemy z sosem pieczarkowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.02.2007 emilka

pyszne jadłam polecam

Zgłoś 17.02.2007 emilka

pyszne jadłam polecam

Zgłoś 05.07.2007 Bonanza

Powinna nazywać się babka mięsno-ziemniaczana.Czy te dodatki nie "zabiją"smaku kartofelków?

Zgłoś 30.12.2012 cedr

Pycha. Mężowi aż się uszy trzęsły.