Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka ziemniaczana

Tekst i foto ewa 28-11-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty120 min.?

Składniki:

- okolo 3 kg ziemniakow,
- pol kg cebuli,
- okolo 30 dag boczku,
- dwa jajka,
- olej.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki zetrzec na tarce, cebule i boczek pokroic w mala kostke i usmazyc. Polaczyc z ziemniakami, dodac jajka, mase wylac na blache wysmarowana olejem , piec w nagrzanym piekarniku okolo 2 godz, najlepiej smakuje na drugi dzien odsmazana.

Uwagi:

Mozna dodac pare lyzek kaszy krupnikowej albo gryczanej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.12.2003 Agnieszka Nowa Sól

Naprawde to jest bardzo dobre mozecie zaufac temu przepisowi sama robilam bardzo smaczne tanie i mona sie najesc

Zgłoś 10.03.2004 jaga23

tak sie zastanawiam na jakiej tarce tej na placki ziemniaczane a moze tej do jarzyn?

Zgłoś 31.03.2004 magda

Pyszna jest babka, ale jeszcze lepiej ten farsz zapakować do kiszeczek i parzyć przez ok. 1,5 godz. lub piec w piekarniku. U mnie w domu ta potrawa (we flaczkach) nazywa sie kiszka ziemniaczana ... Pokaż więcej

Pyszna jest babka, ale jeszcze lepiej ten farsz zapakować do kiszeczek i parzyć przez ok. 1,5 godz. lub piec w piekarniku. U mnie w domu ta potrawa (we flaczkach) nazywa sie kiszka ziemniaczana ;-D

Zgłoś 20.06.2004 Agaata

babka ziemniaczana MNIAM

kiszka BLEEEEEEEEEE

Zgłoś 06.07.2004 monika

chcialabym dokladniej wiedziec jak sie parzy ta kiszke,bo u mnie w domu jada sie ja upieczona ,a nigdy nie jadlam parzonej-chetnie bym sprobowala.

Zgłoś 17.09.2004 Ania

zgadzam się z Agaatą - babka super - kiszka - beee

Zgłoś 27.09.2004 edyta

a jadłyście kiszkę czy tylko nazwa Wam się nie podoba ( przepis na kiszkę ziemnaczaną jest z podlasia-kuchnia regionalna)

Zgłoś 27.09.2004 edyta

a jadłyście kiszkę czy tylko nazwa Wam się nie podoba ( przepis na kiszkę ziemnaczaną jest z podlasia-kuchnia regionalna)

Zgłoś 27.09.2004 edyta

a jadłyście kiszkę czy tylko nazwa Wam się nie podoba ( przepis na kiszkę ziemnaczaną jest z podlasia-kuchnia regionalna)

Zgłoś 12.11.2004 avril 1300

chowajcie się

Zgłoś 12.11.2004 avril 1300

to jest paskudne

Zgłoś 19.11.2004 Białostoczanin

Ci co krytykują kiszkę chyba jej nie jedli.Jest bardzo dobra a,że w kiszce ? Chodzi wam o opakowanie ? Jest jak najbardziej naturalne.A flaki,a kiełbasy nie te w plastik pakowane,tylko te prawdz... Pokaż więcej

Ci co krytykują kiszkę chyba jej nie jedli.Jest bardzo dobra a,że w kiszce ? Chodzi wam o opakowanie ? Jest jak najbardziej naturalne.A flaki,a kiełbasy nie te w plastik pakowane,tylko te prawdziwe też są pakowane w kiszkę i co ? Są przez to złe ?

Na babkę i kiszkę przepisy są różne w zależności od gospodyni (chodzi o dodatki i ich ilość),ale przepis pochodzi z Podlasia i tam jest ona najlepsza i najlepiej smakuje.

pozdrawiam całą Polskę i smakoszy naszej kuchni.

P.S. A ci co krytykują niech naprawdę zbadają sprawę dogłębnie w tym wypadku najlepiej językiem i wtedy krytykują.Tyczy się to każdej potrawy,bo nie można powiedzieć jak smakuje coś czego się nie jadło,bądz jadło się coś co tylko jest z nazwy daną potrawą.

Uf miało być krótko,a wyszło długo,ale taka jest kuchnia temat rzeka.

Zgłoś 03.12.2004 jowan

a gdzie pieprz i majeranek ???

Zgłoś 08.01.2005 jacuś

Zgadzam się z tym, że kiszka jest pyszna! Babka też jest pyszna, myślę sobie jednak, że flak nadaje jej specyficznego, niepowtarzalnego smaku. Zdecydowanie polecam!!!

Zgłoś 09.01.2005 Ewa

Kiszka najlepsza odzmazana krojna w plasterki "flak" sie super zarumiania i staje sie chrupiacy mniam mniam mniam

Zgłoś 23.02.2005 Monika

Pochodzę z Białegostoku i też wolę kiszkę, chociaż babką nie pogardzę. Jednak zrobienie kiszki jest bardziej pracochłonne. Zawsze przyrządza ją moja mama. Raz kupiłam kiszkę parzoną w sklepie i ... Pokaż więcej

Pochodzę z Białegostoku i też wolę kiszkę, chociaż babką nie pogardzę. Jednak zrobienie kiszki jest bardziej pracochłonne. Zawsze przyrządza ją moja mama. Raz kupiłam kiszkę parzoną w sklepie i nie była dobra- nie dość, że jak guma to nie dopatrzyłam się w niej ani boczku ani cebulki. Dziewczyny jeśli chcecie uszczęśliwić mężczyznę- gorąco polecam kiszkę. Kojarzy się Wam źle, ale to tylko nazwa. Czystą gotową kiszkę kupuje się w sklepie i po upieczeniu jest chrupią ca i pachnąca. Rodzina mojego męża nie pochodzi z Białegostoku i jego rodzice nie robią kiszki, ale jak ja przynoszę kiszkę od mamy to mój mąż kłóci się ze mną o każdy kawałek.Pozdrawiam

Zgłoś 25.02.2005 Dana

Kiszka ziemniaczana jest pyyyyyysznaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Zgłoś 05.05.2005 ewika

Popieram kiszka ziemniaczana jest pyszna, jeśli ktoś zna przepis to poproszę.

pozdrowionka

Zgłoś 24.07.2005 zoe

taaaa kiszka jest wywalona w kosmos!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! takie proste banalne danie a nieporownywalne w smaku z niczym:):) wlasnie dziadek szykuje ja na jutro :):) najlepsza jest goraca od razu z... Pokaż więcej

taaaa kiszka jest wywalona w kosmos!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! takie proste banalne danie a nieporownywalne w smaku z niczym:):) wlasnie dziadek szykuje ja na jutro :):) najlepsza jest goraca od razu z piekarnika ziemniaczki sie rozplywaja w ustach a ta cala kiszka jest brazowiutka i chrupiaca....wiec co wy mozecie powiedziec leszcze jak tego nie jedliscie....co kielbase obieracie ze skorki(a ta skorka to w dobrych kilebaskach tez oczywiscie kicha hhehe)??? PPPPPOOOOOOLLLLEEEECCCCCAAAMMMMMM

Zgłoś 15.11.2005 Adrian

Ten serwis jest wypozycjonowany na wysokim miejscu w Googlu, więc każdy kto szuka przepisu tu trafia. Napiszę parę drobnych uwag dla osób, które chciałyby zrobić babkę ziemniaczaną, ale z jakich... Pokaż więcej

Ten serwis jest wypozycjonowany na wysokim miejscu w Googlu, więc każdy kto szuka przepisu tu trafia. Napiszę parę drobnych uwag dla osób, które chciałyby zrobić babkę ziemniaczaną, ale z jakichś powodów się boją. A nie ma czego się bać, bo babka ziemniaczana to banalne i szybkie danie!

1. Ciasto na babkę jest prawie identyczne jak na placki ziemniaczane, więc jeśli ktoś umie robić placki, to uda mu się babka. Chyba, że ktoś ma 2 lewe ręce do gotowania...

2. Babka może być bezmięsna (często stosowana jako postne danie), ale najlepiej dodać jakieś tłuste mięso (np. boczek jak w tym przepisie).

3. Babka tak jak placki składa się z ziemniaków, cebuli i jajek, ale trzeba to zagęścić. Zagęszcza się zazwyczaj jednym z trzech składników: kaszą (raczej manną), bułką tartą lub gotowanymi ziemniakami. Jeśli będą to ziemniaki, to oczywiście koniecznie muszą być miażdżone po ostygnięciu, żeby były lepkie.

4. Ziemniaków nie trzeba trzeć na tarce!!!!! Oczywiście twardziele trą na drobnej tarce, ale można jakimkolwiek urządzeniem ziemniaki zamienić w papkę! Ciasto na placki jak i ciasto na babkę/kiszkę bez problemu można zrobić zarówno w maszynce do mięsa jak i w mikserze (malakserze/robocie czy jak to zwać – w każdym razie miska i nożami na dole). Jest jeszcze jeden plus takiego postępowania – można wrzucić tam wszystko, łącznie z jajkiem i cebulą (ale bez kawałków mięsa ;) ).

5. Oprócz omówionych składników trzeba oczywiście dodać przyprawy. Tradycyjnie jest to sól (lub jarzynka czy kostka rosołowa) i pieprz. Dla zdrowia można oczywiście dodać majeranek

Podsumowując – babka ziemniaczana jest banalną i błyskawiczną potrawą jeśli ktoś ma mikser. Smażymy cebulę i ewentualnie boczek, wrzucamy to do miksera, dorzucamy ziemniaki, jajka i np. kaszę, mielimy, wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pracy jest nieporównywalnie mniej niż przy plackach, bo placki trzeba niestety smażyć, smażyć i smażyć.

Pozdrawiam :)

Zgłoś 28.03.2006 Tina

Tak jak to opisał Adrian, można robić spokojnie zawsze wyjdzie i jest to dobra potrawa i wątpię że komuś może nie smakować, kiszkę czy placek ja jem zawsze z mlekiem pychota

Zgłoś 09.04.2006 sengo

przepis adriana jest b.dobry mozna dodac jeszcze troche kapusty kiszonej to zaostrza smak i kasza manna jest konieczna lepiej lepi całość

Zgłoś 15.04.2006 Edward

Moja Babcia robila to we flaku. Pycha. Natomiast moja Mama po wlaniu tej gotowej masy doformy ( naczynie zaroodporne ) zalewala ta gotowa mase 1/2 szklanki wrzacej wody, dodawala plasterki pods... Pokaż więcej

Moja Babcia robila to we flaku. Pycha. Natomiast moja Mama po wlaniu tej gotowej masy doformy ( naczynie zaroodporne ) zalewala ta gotowa mase 1/2 szklanki wrzacej wody, dodawala plasterki podsmarzonego boczku i wymieszala to wszystko poczym kladla pare plasterkow wedzonego boczku na powierzchni tej masy i piekla to w piekarniku okolo 1.5 godziny. Gotowa babke podawala ze szklanka zimnego mleka do popicia Pycha !!! Polecam ( Z prodiza jest jeszcze smaczniejsze )

Zgłoś 27.04.2006 Borys

kiedys niecierpialem kiszki a teraz wrecz przeciwnie, wole ja 100 razy od babki

Zgłoś 27.04.2006 Bialorus

fajny filmik, tez jestem z podlasia ale wole kiszke domowa, u nas sie ja robi w grubych jelitach i dodaje kasze, wtedy nie jest taka twarda jak sklepowa

Zgłoś 02.05.2006 Adamo

to jest KUCMOK a nie babka

Zgłoś 05.08.2006 Olka

Moim zdaniem zdecdowanie za dużo ziemniaków a tym bardziej cebuli!!!! Jestem ciekawa na ile porcji jest przygotowana ta babka...?

Zgłoś 12.08.2006 ira

Podstawowy farsz z tartych ziemniaków jak w podstawowym przepisie, czyli p. Ewy. Do tego jeszcze dodaję ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę. Ziemniaki surowe i gotowane w proporcji 4:... Pokaż więcej

Podstawowy farsz z tartych ziemniaków jak w podstawowym przepisie, czyli p. Ewy. Do tego jeszcze dodaję ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę. Ziemniaki surowe i gotowane w proporcji 4:1.

Masę ziemniaczaną zawijam w sparzone liście kapusty, czyli robię gołąbki ziemniaczane. Na dnie dużego garnka wykładam liście kapusty(zabezpieczenie przed przypaleniem) i na nich ściśle układam gołąbki, zalewam gorącym wywarem z kostki rosołowej i parzę pod przykryciem lub wkładam do gorącego piekarnika na około godzinę. Podaję ze smażonymi grzybkami lub polane skwarkami.

Wszystko pyszne, ale od czasu jak jestem na diecie nie pozwoliłam sobie na tą bombę koloryczną.

Zgłoś 12.08.2006 ira

Korekta do gołąbków ziemniaczanych!!!!!!!!!!!!!!!!

Masę z tarych ziemniaków należy wylać na sitko, potrząsając usunąć nadmiar wody. Koniecznie dodać mąki zwykłej i ziemniaczanej tyle, by ... Pokaż więcej

Korekta do gołąbków ziemniaczanych!!!!!!!!!!!!!!!!

Masę z tarych ziemniaków należy wylać na sitko, potrząsając usunąć nadmiar wody. Koniecznie dodać mąki zwykłej i ziemniaczanej tyle, by po połączeniu wszystkich składników otrzymać masę, która nie będzie się rozlewać na liściu kapusty.

Zgłoś 29.09.2006 Monika

Wariacji na temat babki jest bardzo dużo. Jej nazw też kilka. U mnie nazywa sie tę potrawę "blaszak" - od blaszki, wktórej się ja piecze (moze być jak najbardziej prodiż). I ja osobiśc... Pokaż więcej

Wariacji na temat babki jest bardzo dużo. Jej nazw też kilka. U mnie nazywa sie tę potrawę "blaszak" - od blaszki, wktórej się ja piecze (moze być jak najbardziej prodiż). I ja osobiście uważam, że jest to jedno z najwspanialszych w smaku i prostocie dań, zwłaszcza podsmażona w plastrach na patelni, podana z zimnym mlekiem. Ja ziemniaki trę na drobniejszej tarce jarzynowej, dodaję jajko, startą lub pokrojoną drobniutko cebulę, trochę śmietany i mąki pszennej, sól, dużo pieprzu, trochę oleju i czasem majeranek oraz kiełbasę/boczek. Ciasto faktycznie jak na placki ziemniaczane. A formę po posmarowaniu tłuszczem koniecznie wysypuję tartą bułką. Po wlaniu do formy jeszcze trochę na wierzch oleju lub smalcu w wiórki pokrojonego (dietetyczne danie to nie jest). :-) W wykonani jest to bardzo proste (choć raz mi nie wyszło, bo ciasto było za rzadkie), ale nie zgodzę się, że nie jest pracochłonne, jesli robi sie porcję z 3 kilogramów ziemniaków i trze na tarce. :-) Ale smak wart jest każdej pracy. Cudo!!! :-)

Zgłoś 20.10.2006 czarek

to jest przepis ekstra,tez tak robie od 25 lat,smacznego

Zgłoś 14.11.2006 CzarnaMewaGoniBialaMewe

Nigdy w życiu wcześniej nie słyszałam o babce ziemniaczanej, dopóki moja koleżanka nie ugotowała takowej swojemu chłopcu, który nie jest Polakiem, ale za to jest kucharzem ;) i on zaczał ja roz... Pokaż więcej

Nigdy w życiu wcześniej nie słyszałam o babce ziemniaczanej, dopóki moja koleżanka nie ugotowała takowej swojemu chłopcu, który nie jest Polakiem, ale za to jest kucharzem ;) i on zaczał ja rozpowszechniac na wyspach :). SWOJSKO! :) Pozdrawiam wszyskich ziemniakojadów. Danka

Zgłoś 08.02.2007 kapik

Dzisiej zrobiłem i wyszło pyszne. POLECAM

Zgłoś 02.02.2007 lilus27

nie zgadzam się z Adrianem ,kazda potrawa wymaga pracy i serca nie ma nic bardziej delikatnego jak placki tarte na tarce o małych oczkach.A do baby ziemniaczanej obowiązkowo przegotowane ciepłe ... Pokaż więcej

nie zgadzam się z Adrianem ,kazda potrawa wymaga pracy i serca nie ma nic bardziej delikatnego jak placki tarte na tarce o małych oczkach.A do baby ziemniaczanej obowiązkowo przegotowane ciepłe mleko ,uwaga aby nie zaparzyc ciasta.Taka baba smakuje trochę jak kiszka ale jej jednak do tego daleko.POZDRAWIAM

Zgłoś 02.02.2007 lilus27

nie zgadzam się z Adrianem ,kazda potrawa wymaga pracy i serca nie ma nic bardziej delikatnego jak placki tarte na tarce o małych oczkach.A do baby ziemniaczanej obowiązkowo przegotowane ciepłe ... Pokaż więcej

nie zgadzam się z Adrianem ,kazda potrawa wymaga pracy i serca nie ma nic bardziej delikatnego jak placki tarte na tarce o małych oczkach.A do baby ziemniaczanej obowiązkowo przegotowane ciepłe mleko ,uwaga aby nie zaparzyc ciasta.Taka baba smakuje trochę jak kiszka ale jej jednak do tego daleko.POZDRAWIAM

Zgłoś 02.02.2007 lilus27

Zgłoś 02.11.2008 anna

Zgłoś 02.11.2008 anna

taka babkę nalezy posypać skwareczkami ze słoniny lub boczku,

a do masy można dodac kawałki mięsa, kiełbasy, pieczarki i co to chce.

Z takiej masy ziemniaczanej można też zrobić ... Pokaż więcej

taka babkę nalezy posypać skwareczkami ze słoniny lub boczku,

a do masy można dodac kawałki mięsa, kiełbasy, pieczarki i co to chce.

Z takiej masy ziemniaczanej można też zrobić pyszne pierogi. Polecam

Zgłoś 20.01.2007 Rami

Moze to nie jest taki przepis jak moja mamuska robi ale naprawde niebo w gebie;p

Zgłoś 05.04.2007 Mała

A ja właśnie ją upiekłam i jest pycha ..palce lizać, nie mogłam się odsunąć od blachy :) Polecam

Zgłoś 29.05.2007 jac

Niech ognie piekielne pochłoną tych, którzy plują na kiszkę. Babka jest super, ale nie ma tego czegoś, co ma kiszka. Kuchnia podlaska górą.

Zgłoś 27.07.2009 Eugenia

Można dodać majeranku!

Zgłoś 22.10.2008 horacy

Kocham Kiszke

Zgłoś 16.11.2007 gwiazdka

Ja wlasnie zrobilam babke.Ale z innego przepisu.Zamiast jajek dodalam make i smietane.Ilosc skladnikow dodalam proporcjonalnie do ilosci ziemniakow.A ze blaszka,niestety malutka i ziemniakow mal... Pokaż więcej

Ja wlasnie zrobilam babke.Ale z innego przepisu.Zamiast jajek dodalam make i smietane.Ilosc skladnikow dodalam proporcjonalnie do ilosci ziemniakow.A ze blaszka,niestety malutka i ziemniakow malo to wyszlo ich po lyzce.Jest pycha ,nie jest twarda ani lejaca poprostu idealna.

Zgłoś 27.03.2008 króliczek

wlasnie szukalamprzepisu na babke,tak mi narobiliscie smaku,ze musze jutro zrobic:)pochodze z samego serca podlasia,babka ziemniaczana z tego przepisu jest identyczna jak ta,ktora robi moja mama... Pokaż więcej

wlasnie szukalamprzepisu na babke,tak mi narobiliscie smaku,ze musze jutro zrobic:)pochodze z samego serca podlasia,babka ziemniaczana z tego przepisu jest identyczna jak ta,ktora robi moja mama,moj mezczyzna pewnie umrze ze szczescia,ten smak to jak kawalek domu na obcej ziemi,dzieki za przepis:)polecam go wszystkim:P

Zgłoś 22.04.2008 lencia

jak ktos ma kuchenke z termoobiegiem to nie powinien w zaden sposob piec babki przez 2 godz. max 1godz w tem poczatkowo200 stopni a nastepnie zmiejszamy do ok.175 ... pozdrowienia

Zgłoś 10.05.2008 ania

jaka ma byc temperatura piekarnika?

Zgłoś 29.11.2008 paula

jak ja robie babke z 4 kg ziemnakow to jeszcze dolewm ok pol torej szklanki mleka wtedy ta babka jest taka ymmm... :D:D i nie polecam dodwac maki do babki bo wtedy jest jakas taka twarda. a KISZ... Pokaż więcej

jak ja robie babke z 4 kg ziemnakow to jeszcze dolewm ok pol torej szklanki mleka wtedy ta babka jest taka ymmm... :D:D i nie polecam dodwac maki do babki bo wtedy jest jakas taka twarda. a KISZKE TEZ WOLE :d heh bialystok ... :P

Zgłoś 10.02.2009 Marek

Witam.Babka jest pyszna ,ale kiszka pppppychotka.Nie wszedzie znaja i wiedza co to jest.W Rzeszowskim z pewnoscia nie jedli inie wiedza co to jest.Tak mysle.Kazdy byl zdziwiony jak bedac w USA m... Pokaż więcej

Witam.Babka jest pyszna ,ale kiszka pppppychotka.Nie wszedzie znaja i wiedza co to jest.W Rzeszowskim z pewnoscia nie jedli inie wiedza co to jest.Tak mysle.Kazdy byl zdziwiony jak bedac w USA mowilem o babce lub kiszce.Pozdrawiam

Zgłoś 25.05.2010 mimi

a gdzie kupić tę kiszkę do napełniania, o co prosić - jak ten flak nazwać - flak? i ile tego flaka (flaka?)