Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka ziemniaczana

Tekst i foto Iwona 16-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

- 2 kg ziemniaków,
- 20 dkg słoniny surowej,
- 4 duże cebule,
- 3 jajka,
- 6 łyżek mąki,
- majeranek,
- sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce jak na placki. Słoninę i cebulę pokroić w kostkę. Słoninę z topić na patelni lekko na szklisty kolor, nie
zarumienić. Dodać cebulę pieprz i przykryć pokrywą. Dusić wszystko razem, tak, by cebulę nie zarumienić a była szklista. Do utartych ziemniaków dodać całe jajka, mąkę, sól, majeranek, przetopiony tłuszcz z cebulą. Wszystko razem dobrze wymieszać, ubić trochę. W razie potrzeby dodać mąkę. Gotowe ciasto, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wszystko wlać, włożyć, do naczynia żaroodpornego lub do brytfanny lub do blachy wyłożonej folią aluminiową. Piec w piekarniku w temp. 200/C, w czasie ~60 min. Zależy to od głębokości formy. Sprawdzić stan upieczenia. Pobrać próbkę do jedzenia. Podawać najlepiej z surówką z kiszonej kapusty z marchwią, cebulą, jabłkiem, cukrem, kminkiem i oliwą.
Można polewać sosem ze śmietany z pieprzem, solą i czosnkiem z praski.
Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.11.2002 monika

Do ciasta ziemniaczanego można również dodać podsmażoną kiełbase, mięso, można również zalać gotową masę ziemniaczaną ( przed pieczeniem) wrzącą wodą lub mlekiem - babka będzie bardziej wówczas... Pokaż więcej

Do ciasta ziemniaczanego można również dodać podsmażoną kiełbase, mięso, można również zalać gotową masę ziemniaczaną ( przed pieczeniem) wrzącą wodą lub mlekiem - babka będzie bardziej wówczas bardziej puszysta i napewno nie stwardnieje gdy ostygnie ( więc na zimno będzie równie pyszna )

Życze smacznego !

Zgłoś 19.11.2002 Niczek

Naprawde super. Mimo tego, ze nienawidze trzec ziemniaków (od czego sa panowie...) potrawa bedzie czesto goscic na moim stole. Zmodyfilowana odrobine, ze wzgledu na to, ze jestem wegetarianka i ... Pokaż więcej

Naprawde super. Mimo tego, ze nienawidze trzec ziemniaków (od czego sa panowie...) potrawa bedzie czesto goscic na moim stole. Zmodyfilowana odrobine, ze wzgledu na to, ze jestem wegetarianka i sloninka nie jest brana pod uwage. Ale naprawde bomba: tanie i pozywne.

Zgłoś 20.09.2003 babuszka

można, zamiast trzeć, zemleć ziemniaki w maszynce do mielenia. Palce będą całe, a i trwa to krócej

Zgłoś 24.08.2004 tola

ile tej wody

Zgłoś 07.09.2004 wody???

???

Zgłoś 07.09.2004 wreszcie jakis kompletny przepis

ziemniaki wrzucam do "robota" - (mikser taki jak do robienia koktajli ;) ) idzie błyskawicznie i od razu do masy która sie miksuje dodaje jajka , mąke i przyprawy - wszystko jest dobrz... Pokaż więcej

ziemniaki wrzucam do "robota" - (mikser taki jak do robienia koktajli ;) ) idzie błyskawicznie i od razu do masy która sie miksuje dodaje jajka , mąke i przyprawy - wszystko jest dobrze wymieszane!

rewelka przepis!

Zgłoś 27.09.2004 edyta

tarkowane są leprze niż z robota czy maszynki

Zgłoś 27.09.2004 edyta

tarkowane są leprze niż z robota czy maszynki

Zgłoś 27.09.2004 edyta

tarkowane są leprze niż z robota czy maszynki

Zgłoś 28.10.2004 edekMasz wprawna raczke od tego tarcia na tarc

masz wprawna raczke od tego tarcia na tarce ( i ze jeszcze cala?

Zgłoś 14.03.2005 Nikola

Sorki że sie wtrącam ale ja bym dodała zamiast słoniny :/ jakieś chudej kiełabaski w było by SUPER :)

Zgłoś 17.02.2006 Aga

Ja dodaje boczek zamiast sloniny i koniecznie zgnieciony zabek czosnku ,super.

Zgłoś 24.05.2005 tina

polecam dodac jeszcze listek laurowy/ pokruszony/, podnosi smak potrawy, bez niego sie nie obejdzie. odsmazana i chrupiaca z zimnym mlekiem to jest to. nawet moja corka/ 12 lat/ urodzona juz p... Pokaż więcej

polecam dodac jeszcze listek laurowy/ pokruszony/, podnosi smak potrawy, bez niego sie nie obejdzie. odsmazana i chrupiaca z zimnym mlekiem to jest to. nawet moja corka/ 12 lat/ urodzona juz poza krajem uwielbia i bardzo poprawnie potrafi nazwac te babke.

Zgłoś 24.05.2005 tina

zapomnialam dodac, ze my nazywamy ja tez kartoflakiem

Zgłoś 01.06.2005 Olik

Co to znaczy zalać wrzacą wodą lub mlekiem?, widziałam to w wielu przepisach i nie wiem jak to wykonać.

Zgłoś 03.11.2005 zxc

Lepsza niż słonina jest podgardle,tak robiła moja mama i babcia.Pycha!!

Zgłoś 08.12.2005 moncia

robiłam i jest przepyszna

Zgłoś 14.12.2005 komar

super

polecam polac jeszcze przed podaniem przesmazonym boczkiem ze slonika.

kaloryczne ale ssssssssuuuuuuppppeeerrrrr

Zgłoś 21.03.2006 Picia

Radzę dodać do babki kaszę jęczmienną. Pochłania ona zbędną wilgoć. Do środka koniecznie skwarki nie kiełbasa-dieta cud:)). Co do dodatków to w moim domu nie stosuje się surówek tylko kwaśną śmi... Pokaż więcej

Radzę dodać do babki kaszę jęczmienną. Pochłania ona zbędną wilgoć. Do środka koniecznie skwarki nie kiełbasa-dieta cud:)). Co do dodatków to w moim domu nie stosuje się surówek tylko kwaśną śmietanę-Pycha

Zgłoś 17.03.2006 Ktos

Słoninę? Czemu n.p. nie żyrafininę? :-D

Zgłoś 24.03.2006 bozena

mozna tez zmniejszyc porcje maki, dodajac tarta bulke i platki owsiane, ewentualnie bulke namoczona w wodzie lub mleku, nie polecam jednak miesa pod rzadna postacia, bo to juz nie bedzie babka z... Pokaż więcej

mozna tez zmniejszyc porcje maki, dodajac tarta bulke i platki owsiane, ewentualnie bulke namoczona w wodzie lub mleku, nie polecam jednak miesa pod rzadna postacia, bo to juz nie bedzie babka ziemniaczana, a zamiast sloniny wole olej.

Zgłoś 24.03.2006 bozena

zapomnialam dodac, ze swietnie smakuje z sosem grzybowym lub pieczarkowym.

Zgłoś 04.04.2006 zrezygnowany

danie naprawdę pyszne i dla smakosza,słoninka obowiązkowo wędzona.potrawa dla młodych i wytrzymałych przewodów pokarmowych.nie dla ludzi po 60-siątce i bez woreczka żółciowego.pozostaje tęsknota... Pokaż więcej

danie naprawdę pyszne i dla smakosza,słoninka obowiązkowo wędzona.potrawa dla młodych i wytrzymałych przewodów pokarmowych.nie dla ludzi po 60-siątce i bez woreczka żółciowego.pozostaje tęsknota i żal

Zgłoś 13.03.2007 Kasieńka

Babka super, zamiast słoniny może być też wędzony boczek tylko trzeba dodać mniej soli. A co do tarcia ziemniaków proponuje sokowirówke, na sam koniec należy wymieszać sok z ziemniaków z miąszem... Pokaż więcej

Babka super, zamiast słoniny może być też wędzony boczek tylko trzeba dodać mniej soli. A co do tarcia ziemniaków proponuje sokowirówke, na sam koniec należy wymieszać sok z ziemniaków z miąszem.

Zgłoś 28.06.2006 NIKA

Babka pyszna - przepis udany! Ja ze swej strony dodaję jedynie-troszkę oliwy z oliwek na blachę i na cisto (kiedy jest już w blaszce) BOMBA!

Zgłoś 09.07.2006 kemelcia

ja proponuję jeszcze podsmażyć boczek z kiłbaską i zawsze dodaję do surowego ciasta trochę śmietany wtedy babka nie jest sucha... ale wedle gustu

Zgłoś 23.08.2006 terpentynka

Ta potrawa nazywa się KUĆMOK :-) jadłam ja w restauracji pycha:-)

Zgłoś 28.02.2007 Natala

Robiłam tą babkę z pewnymi oporami, bo to pierwszy raz. I nie słusznie!! Przepis super, danie łatwe, tanie i bardzo smaczne!! Jedynie - sugestia małżonka - jeśli dodać np szyneczki, będzie jeszc... Pokaż więcej

Robiłam tą babkę z pewnymi oporami, bo to pierwszy raz. I nie słusznie!! Przepis super, danie łatwe, tanie i bardzo smaczne!! Jedynie - sugestia małżonka - jeśli dodać np szyneczki, będzie jeszcze lepsze. Polecam ten przepis. Smacznego.

Zgłoś 29.09.2006 Monika

U mnie babkę nazywa się "blaszak", ale najważniejsze, że to jest przepyszne danie!!! Choć ciężkostrawne i czasochłonne, jak sie trze na tarce, a nie przy pomocy robota. Wariacji jest k... Pokaż więcej

U mnie babkę nazywa się "blaszak", ale najważniejsze, że to jest przepyszne danie!!! Choć ciężkostrawne i czasochłonne, jak sie trze na tarce, a nie przy pomocy robota. Wariacji jest kilka i wykonania, i podawania. :-) A najwspanialsze jest, jak już zimną babkę poktoi sie w plastry (około 1 cm grubości) i podsmaży na patelni na złoto. I do tego zimne mleko!!! Boooooskie. :-)

Zgłoś 04.07.2007 marta

ja do tartych ziemniaków daje 2 łyżki mleka ale pierwszy raz słysze żeby dodać majeranek

Zgłoś 10.11.2007 Pawel

Majeranek doskonale pasuje do potraw z ziemniaków (Babka ziemniaczana, kartacze, placki itp).

W kwestii tarkowania ziemników - zgadzam sie co do twierdzenia ze najlepiej smakują ręcznie t... Pokaż więcej

Majeranek doskonale pasuje do potraw z ziemniaków (Babka ziemniaczana, kartacze, placki itp).

W kwestii tarkowania ziemników - zgadzam sie co do twierdzenia ze najlepiej smakują ręcznie tarkowanei i wszelkie standardowe roboty lub miksery można sobie darować.

Jednak jest jeden wyjątek, specjalne maszynki do tarkownia ziemniaków. Żeby było śmieszniej produkuje się je tylko u naszych wschodnich sąsiadów (ja mam z Litwy). A kupić w Polsce można jedynie na bazarkach od "ruskich" Jeżeli ktoś często robi potrawy z tarkowanych ziemniaków i jednocześnie nie lubi tarkować 5 kg ręcznie - polecam -

Przetestowane oraz polecane przez moją sp Babcie ;)

Zgłoś 02.12.2008 Jadzia

Moi rodzice robili babkę ziemniaczaną (kiszka ziemniaczana) podczas tzw.świniobicia, chodzi tu o ubój świnki na mięsko. Do grubej kiszki (oczyszczonej dokładnie) wkładali łyżką farsz ziemniaczan... Pokaż więcej

Moi rodzice robili babkę ziemniaczaną (kiszka ziemniaczana) podczas tzw.świniobicia, chodzi tu o ubój świnki na mięsko. Do grubej kiszki (oczyszczonej dokładnie) wkładali łyżką farsz ziemniaczany uprzednio przygotowany tak samo jak tu mówicie, robili wianek z kiszki związywali ją dokładnie i piekli w piecu w duchówce, dzisiejszy piekarnik. Kiszkę już nie jadłam ładnych dwadzieścia lat, ale ciągle pamiętam jej smak. Babkę robię często, ale to nie to co kiszka pieczona w duchówce!

Zgłoś 22.04.2008 lencia

do babki ziemniaczanej TRZEBA wrecz dodac kielbase i boczek usmazony to podstawa tuz po ziemniaczakach!!!!

Zgłoś 30.04.2008 ACQH

Bardzo dziękuję za ten przepis. Taką babkę robił mój śp tata. Nazywał ją KUCMOKIEM. Ja nie bardzo wiedziałam jak ją zrobić, a ciągle ją wspominałam. Pochodzę z miasta, ale moi rodzice kochali wi... Pokaż więcej

Bardzo dziękuję za ten przepis. Taką babkę robił mój śp tata. Nazywał ją KUCMOKIEM. Ja nie bardzo wiedziałam jak ją zrobić, a ciągle ją wspominałam. Pochodzę z miasta, ale moi rodzice kochali wieś i we mnie też to zaszczepili.

Zgłoś 23.10.2008 Laleczka!!

Przepis fajnie wyglada i prosto bo zadna ze mnie mistrzynie kuchnia!! Problem jedynie mam w tym jak zalac ta babe jaka iloscia wody lub mleka??

Zgłoś 28.06.2008 Joanna

Moja babcia robiła tę babkę świetnie, tylko zamiast mąki - dodawała surową kaszkę manną. Ciasto jest wtedy takie "sprężyste" i nie podcieka sokiem z ziemniaków.

Z co do tarkowa... Pokaż więcej

Moja babcia robiła tę babkę świetnie, tylko zamiast mąki - dodawała surową kaszkę manną. Ciasto jest wtedy takie "sprężyste" i nie podcieka sokiem z ziemniaków.

Z co do tarkowania ziemniaków, polecam robot kuchenny - melakser. Ma fajne wkładki o różnej wielkości oczek. Ja na tę babkę trę pyry na największych oczkach. Wtedy nie ma takiej ciapy, tylko wiórki ziemniaków - w babce są rewelacyjnie chrupiące.

Do ciasta nie dodaję majeranku, tylko sól i pieprz. Oczywiście boczuś wędzony obowiązkowo. Raz próbowałam ze zmielonym kminkiem - dla smakoszy.

U mnie w domu dzieciaki polewają to gęstą śmietaną i pałaszują, aż im się uszy trzęsą. Sos grzybowy lub pieczarkowy świetnie do tego pasuje.

Zgłoś 07.08.2008 dziabdzik

do ktosia:

Żyrafinina jest za słodka i nie trzyma parametrów. Na drugi dzień babka zaczyna cuchnąć. Słonina jest znacznie lepsza. Na wierzchu proponuję ułożyć pokrojąną w plastry trąbę.Pokaż więcej

do ktosia:

Żyrafinina jest za słodka i nie trzyma parametrów. Na drugi dzień babka zaczyna cuchnąć. Słonina jest znacznie lepsza. Na wierzchu proponuję ułożyć pokrojąną w plastry trąbę.

Zgłoś 08.08.2008 kasia

Bardzo dobrze smakuje z gulaszem

Zgłoś 20.09.2008 FlasH

Moja babka mówiła na taką babkę "Leniuch"...

Zgłoś 01.12.2009 damian prawie chudy

czesc:) ile Kcal ma taa babeczka?:D jedna z moich ulubionych potraw.

Zgłoś 03.09.2009 ania

U nas w domu mówi się na tą babkę bonga

Zgłoś 16.08.2009 nella144

czesto dodaje do babki potarkowana/zmielona surową marchewkę, zamiast słoniny wrzucam wszystko co jest w lodówce tzn. szynkę,kiełbaske,boczek,płatki owsiane. polecam :)

Zgłoś 24.02.2010 Anna-Maria

Ludzie!

Jak Wam ta babka może smakować????

Wzbogaciłam przepis o drobno pokrojoną szyneczkę, kiełbaskę, dodałam 2 ząbki czosnku, polałam sosem śmietankowo-majonezowym iniestety-nie... Pokaż więcej

Ludzie!

Jak Wam ta babka może smakować????

Wzbogaciłam przepis o drobno pokrojoną szyneczkę, kiełbaskę, dodałam 2 ząbki czosnku, polałam sosem śmietankowo-majonezowym iniestety-nie dało się tego zjeść ze smakiem.

Mężowi także nie smakowała. Odstawił talerz po pierwszym kęsie.

Ale o gustach i smakach się ponoć nie dyskutuje.

Wszystkim, którym babka ziemniaczana smakuje - życzę smacznego.

Zgłoś 04.03.2010 jolka

Proponuję taką masę babkową wlożyć do kurczaka

( surowego) z którego uprzednio trzeba usunąć korpus i na kilka godzin ( noc) włożyć w przyprawy i sól.Zaszyć nitką i upiec- ok 1,5-2 godzw... Pokaż więcej

Proponuję taką masę babkową wlożyć do kurczaka

( surowego) z którego uprzednio trzeba usunąć korpus i na kilka godzin ( noc) włożyć w przyprawy i sól.Zaszyć nitką i upiec- ok 1,5-2 godzw zależności od wielkości kurczaka,

to jest dopiero pychotka!

Zgłoś 13.03.2010 Marysia

Oooo uwielbiam. Zwłaszcza na zimno z ketchupem. U mnie mówi się na to kartoflak.

Zgłoś 21.05.2010 falker

Tak to jest jak sie wpieprzy składniki spoza przepisu...

Zgłoś 18.01.2012 unia

witam wszystkich , oczywiscie taka babka , kartoflak itd...nazwa zalezy od regionu jest chyba najprostszym daniem zaraz po plackach zmieniaczanych (z serii ziemniaki inaczej ;) od kilku juz po... Pokaż więcej

witam wszystkich , oczywiscie taka babka , kartoflak itd...nazwa zalezy od regionu jest chyba najprostszym daniem zaraz po plackach zmieniaczanych (z serii ziemniaki inaczej ;) od kilku juz pokolen znam wlasnie taki przepis jak tutaj powyzej przedstawiono , nigdy nie slyszalam o dodawaniu platkow , marchwi , kaszy itd ...wiec nie probowalam coz wole ten smak z dziecinstwa a zwlaszcza te zlote kwadraty na drugi dzien z patelni...wlasnie sie piecze nasz kartoflak , robiony z corka (13 lat) ktora kiedys wspomni tez ten przepis i smak :) teraz jestesmy daleko od naszego regionu jak i od Kraju... ale jak maz wroci z pracy to bedziemy celebrowac ten zacny prosty smakolyk przy naszym stole :) pozdrawiam wszystkich

Zgłoś 19.04.2012 mama

nie ma takiego słowa "tarkowane" mogą być "tarte". dziękuję