Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bagietka w czekoladzie

Tekst i foto Karolina 06-05-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-? złprosty30 min.wysoka

Składniki:

Tabliczka mlecznej czekolady, bagietki (ilość zależnie od głodu), łyżka masła.

Jak przyrządzić:

Czekoladę łamiemy na małe kawałki (lub kroimy, jeżeli nie była w lodówce). Następnie stawiamy rondelek na mały ogień i dodajemy łyżkę masła. Kiedy masło całkowicie się roztopi, dodajemy czekoladę i mieszamy (należy to robić obowiązkowo - aby czekolada się nie przypaliła!) dokładnie do momentu, w którym masło i czekolada się połączą. Teraz zdejmujemy czekoladę z gazu i zajmujemy się bagietkami. Należy pokroić bagietki na małe części, najlepiej kwadraty lub trójkąty (będzie to wyglądało estetycznie). Następnie nabijamy kawałeczki bagietki na widelec i wkładamy do roztopionej czekolady. Czynność powatarzamy do momentu, gdy wszystkie kwadraciki będą w czekoladzie. Następnie na 20 minut wkładamy do lodówki, by czekolada na bagietkach ostygła i odzyskała swoją konsystencję. Czekolada na bagietkach powinna być chrupiąca. Smacznego!

Potrzebne przybory:

nóż, widelec, rondelek

Jak podawać?

Można taką bagietkę polać sosem truskawkowym, śmietankowym, toffi... Zależnie od gustu. Nie polecam jednak sosu czekoladowego, bo będzie się "zlewał" ze smakiem czekolady.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.05.2007 Joy

Mniam, bardzo mi smakowalo! Swietne na deser :)

Zgłoś 19.05.2007 Olunia

Fajny przepis:) Polecam obok bagietek położyć świerze owoce ;P Pycha!