Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bakłażan w cieście

Tekst i foto elzbieta 27-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?2-3 złśredni30 min.ok. 120 kcal porcja

Składniki:

bakłażan - 1 średniej wielkości na osobę, 1 jajko, 3 łyżki mleka, 3 łyżki mąki, szczypta soli, olej do smażenia

Jak przyrządzić:

Bakłażan ze skórką kroję na plastry grubości 8
mm.
Z jaj rozmąconych z mlekiem i mąką przygotowuję ciasto.
Plastry zanurzam w cieście i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.

Jak podawać?

Na płaskim talerzu.

Uwagi:

Danie bezmięsne spełniajace warunki drugiego dania lub nawet danie obiadowe. Bardzo smaczne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.05.2007 Kasia P

Smażyłam je ostatnio i moja uwaga: chyba powinno się plastry bakłażana najpierw lekko posolić, bo mimo to,że moje nie były za grube, w smaku okazały się "jałowe".Poza tym ja swoje cias... Pokaż więcej

Smażyłam je ostatnio i moja uwaga: chyba powinno się plastry bakłażana najpierw lekko posolić, bo mimo to,że moje nie były za grube, w smaku okazały się "jałowe".Poza tym ja swoje ciasto urozmaiciłam o bazylię i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.Doskonałe nawet na zimno są takie talarki:) Tylko na drugi raz troszkę soli więcej...Polecam:)

Zgłoś 09.12.2009 Asik

Do ciasta dodałam prawdziwy parmezan, starty na tarce oraz szczyptę oregano. Było pyszne :)