Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Bakłażan zapiekany ze szpinakiem i ricottą

26.09.2013

Pyszne, wegetariańskie roladki. Roladki z bakłażana, zapiekanego z serem ricotta i szpinakiem to pomysł na wegetariańskie danie główne. Potrawa jest wyjątkowo łatwa i szybka w wykonaniu, a jej dodatkowym plusem jest fakt, że jedna porcja zawiera około 380 kcal.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
215 złśredni45 min.niska

Składniki:

1 średniej wielkości bakłażan, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 200 g szpinaku, 125 g ricotty, gałka muszkatołowa, zielone pesto, tarty parmezan, garść orzeszków piniowych, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Umyj bakłażan i pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Posmaruj plastry oliwą z oliwek i wyłóż na blachę. Piecz z każdej strony do miękkości przez około 15-20 minut. W tym czasie szpinak sparz w durszlaku, a następnie odsącz nadmiar wody. Wymieszaj z ricottą i gałką muszkatołową. Dodaj pieprzu i soli do smaku. Na każdy plaster bakłażana nakładaj farsz i zwijaj w roladki. W naczyniu żaroodpornym nałóż pesto, następnie roladki i ponownie odrobina pesto oraz orzeszki piniowe. Posyp startym parmezanem. Piecz przez 20-25 minut.

Jak podawać?

Udekoruj danie świeżą bazylią i dodatkową warstwą sera.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.09.2013 gość grześ

mmmmmmmmmmmm :) rozmarzyłem się

Zgłoś 26.09.2013 gość

rewelka - robie to dzis

Zgłoś 19.11.2013 gość

ciekawy przepis

Zgłoś 07.05.2014 Ania

Super chrupiace wyszły,u mnie serek kozi z Lidla z koperkiem,świetne połączenie smakowe.

Zgłoś 17.07.2016 UPAlbion.com

I have no idea what you have said

UPAlbion.com https://albiontips.wordpress.com/2016/05/31/albion-online-summer-goals/