Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Bakłażan zapiekany ze szpinakiem i ricottą

26.09.2013

Pyszne, wegetariańskie roladki. Roladki z bakłażana, zapiekanego z serem ricotta i szpinakiem to pomysł na wegetariańskie danie główne. Potrawa jest wyjątkowo łatwa i szybka w wykonaniu, a jej dodatkowym plusem jest fakt, że jedna porcja zawiera około 380 kcal.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
215 złśredni45 min.niska

Składniki:

1 średniej wielkości bakłażan, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 200 g szpinaku, 125 g ricotty, gałka muszkatołowa, zielone pesto, tarty parmezan, garść orzeszków piniowych, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Umyj bakłażan i pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Posmaruj plastry oliwą z oliwek i wyłóż na blachę. Piecz z każdej strony do miękkości przez około 15-20 minut. W tym czasie szpinak sparz w durszlaku, a następnie odsącz nadmiar wody. Wymieszaj z ricottą i gałką muszkatołową. Dodaj pieprzu i soli do smaku. Na każdy plaster bakłażana nakładaj farsz i zwijaj w roladki. W naczyniu żaroodpornym nałóż pesto, następnie roladki i ponownie odrobina pesto oraz orzeszki piniowe. Posyp startym parmezanem. Piecz przez 20-25 minut.

Jak podawać?

Udekoruj danie świeżą bazylią i dodatkową warstwą sera.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.09.2013 gość

ciasto wyszło rzadkie i wylało się z foremek. Chyba trzeba zmniejszyć ilość 'mokrych' składników :(

Zgłoś 29.09.2013 gość

Z foremek czy papilotek? Nie piecze się muffinow w samych papilotkach bo to logiczne ze sie wyleją. Ja piekę w papilotkach i formie, albo silikonowej formie tylko.

Zgłoś 07.05.2014 gość

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak ... Pokaż więcej

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Zgłoś 07.05.2014 gość

zobacz też muffinki z rabarbarem

http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/muffiny-z-rabarbarem.html

Zgłoś 24.01.2015 gość

To najlepsze muffinki jakie do tej pory robiłam! Pycha!

Zgłoś 29.05.2016 buy fifa 17 coins

You're very professional.

buy fifa 17 coins http://u4fifa.tumblr.com/post/144240509087/u4fifa-fifa-17-release-date-prediction

Zgłoś 08.08.2016 u4fifa.com

The youre very eloquent .

u4fifa.com http://fabvegan.com/blogs/7778/4250/harry-kane-rating-prediction-in

Zgłoś 12.10.2016 manka

Lubię czekoladę w muffinkach, ale z gruszką jeszcze nie próbowałam.Trudno znaleźć fajny przepis, kiedy owoce sezonowe nie dopisują. Jak mogę posiłkuję się spiżarnią babci, ale najczęściej sięgam... Pokaż więcej

Lubię czekoladę w muffinkach, ale z gruszką jeszcze nie próbowałam.Trudno znaleźć fajny przepis, kiedy owoce sezonowe nie dopisują. Jak mogę posiłkuję się spiżarnią babci, ale najczęściej sięgam po gotowe Naturalnie Owocowe Sovit, proste i smaczne!

Zgłoś 31.08.2017 ;-)

super przepis. ja ostatnio robiłam z brzoskwiniami bo taki przepis znalazłam na polskich mlynach

Zgłoś 31.08.2017 Ola

Ja robiłam ostatnio takie tylko z brzoskwiniami, Przepis znalazłam na stronie polskich młynów

Zgłoś 04.09.2017 gość

U mnie dzieciaki przepadają za muffinami z dżemem z owoców leśnych z Piwniczki Babuni. Ich przetwory nie zawierają konserwantów więc pewnie dlatego smakują jak domowe