Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Bakłażan zapiekany ze szpinakiem i ricottą

26.09.2013

Pyszne, wegetariańskie roladki. Roladki z bakłażana, zapiekanego z serem ricotta i szpinakiem to pomysł na wegetariańskie danie główne. Potrawa jest wyjątkowo łatwa i szybka w wykonaniu, a jej dodatkowym plusem jest fakt, że jedna porcja zawiera około 380 kcal.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
215 złśredni45 min.niska

Składniki:

1 średniej wielkości bakłażan, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 200 g szpinaku, 125 g ricotty, gałka muszkatołowa, zielone pesto, tarty parmezan, garść orzeszków piniowych, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Umyj bakłażan i pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Posmaruj plastry oliwą z oliwek i wyłóż na blachę. Piecz z każdej strony do miękkości przez około 15-20 minut. W tym czasie szpinak sparz w durszlaku, a następnie odsącz nadmiar wody. Wymieszaj z ricottą i gałką muszkatołową. Dodaj pieprzu i soli do smaku. Na każdy plaster bakłażana nakładaj farsz i zwijaj w roladki. W naczyniu żaroodpornym nałóż pesto, następnie roladki i ponownie odrobina pesto oraz orzeszki piniowe. Posyp startym parmezanem. Piecz przez 20-25 minut.

Jak podawać?

Udekoruj danie świeżą bazylią i dodatkową warstwą sera.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.09.2013 ndja

Sałata rewelacja. Ja do sosu zamiast czerwonego octu dodałam ocet balsamico i zamiast cukru - miód. Polecam :)

Zgłoś 22.01.2014 Ala

Sałatka wyglada smakowicie,często kupuję w Lidlu wędzonego łososia więc może rówież przygotuję tą przekąskę :)

Zgłoś 17.03.2014 szyderca

taka salatka zwlaszcza zdrowa dla przecietnego polaka na kuroniowce albo na przedemerytalnej,dla calej rodziny,raz dziennie bo na wiecej juz kasy nie ma.

Zgłoś 26.02.2017 Ramonka

Idelanie pasowałyby do tego jakieś dobre oliwki :) Kupiłam ostatnio nowośc primo gusto oliwki nadziewane suszonymi pomidorami - zobaczymy czy będą pasować ale myślę że tak :)