Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bakłażanowa wieżyczka

Tekst i foto ewa barbara 05-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złśredni20 min.?

Składniki:

2 bakłażany,
20 dag mielonego mięsa z indyka,
1/2 suchej bułki,
jajko,
3 łyżki startego parmezanu,
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
1/2 łyżeczki estragonu,
sól, pieprz, oliwa,
200 ml bulionu drobiowego (może być z kostki),
czosnek

Jak przyrządzić:

Bakłażana umyć, nie obierać, pokroić na niezbyt grube plastry. Każdy plaster posolić i odstawić na ok. 20 min.
Bułkę namoczyć w bulionie. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką, parmezanem i ziołami.
Z plastrów bakłażana zetrzeć nadmiar wody, posmarować oliwą, ułożyć pokrojone w plasterki ząbki czosnku i nałożyć mięso. Przykryć drugim plastrem bakłażana.
Wieżyczki ułożyć w naczyniu do parowania i gotować 20 min.

Jak podawać?

Wieżyczki smakują najlepiej podane z sosem pomidorowym.

Uwagi:

Wieżyczki można zrobić wielowarstwowe.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.09.2006 PRAWDZIWA Martana

Co wy z tymi parowarami - nie lepiej to wstawic do piekarnika i posypac serem? Pysznosci!