Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bakłażanowe roladki

Tekst i foto bura_kotka 02-12-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-88 złprosty30 min.niska-średnia

Składniki:

1 duży bakłażan,
1 opakowanie serka feta,
1 pęczek świeżej pietruszki,
sól,
olej do smażenia,
delikatny ocet winny lub balsamiczny,
oliwa lub dobry olej sałatkowy.

Jak przyrządzić:

1. Bakłażana pokroić wzdłuż w plasterki o grubośći 0,5 - 1 cm.Gdynia, 5 grudnia 2005
2. Posolić z obu stron i pozostawić na ok. 10-20 min. aż puści sok, serek feta dokładnie wymieszać, żeby nadawał się do smarowania, pietruszkę posiekać.Gdynia, 5 grudnia 2005
3. Osuszyć plasterki bakłażana papierowym ręcznikiem.Gdynia, 5 grudnia 2005
4. Smażyć na oleju aż będą złote i osuszyć na papierowym ręczniku.Gdynia, 5 grudnia 2005
5. Kiedy przestygną posmarować fetą i posypać pietruszką a następnie zwinąć w roladki.Gdynia, 5 grudnia 2005
6. Skropić bakłażana oliwą i octem i włożyc do lodówki na ok. 1 godzinę. Podawać schłodzone jako przystawkę.

Potrzebne przybory:


patelnia, drewniana łyżka, papierowe ręczniki

Jak podawać?


podawać na zimno jako przystawkę

Uwagi:

Bakłażanowe roladki są znakomitą i elegancką przystawką na romantycznej kolacji (w końcu nie tylko pietruszka ale i bakłażan uznawany jest za afrodyzjak a jego druga, zapomniana już chyba nazwa to "gruszka miłości") ale należy pamiętać, że w dużych ilościach może okazać się ciężkostrawny więc nie przesadzajcie z jego ilością.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.12.2005 flimonek

Gdynia,5 grudnia 2005r. :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Zgłoś 16.12.2005 rysia

Te balkazany mozna smazyc na dobrze rozgrzanej patelni i bez tluszczu, bo strasznie lubia wciagac olej,

Ja robie tak samo, tylko ma wierzchu smaruje,sosem ( majonez doprawiony sola, piep... Pokaż więcej

Te balkazany mozna smazyc na dobrze rozgrzanej patelni i bez tluszczu, bo strasznie lubia wciagac olej,

Ja robie tak samo, tylko ma wierzchu smaruje,sosem ( majonez doprawiony sola, pieprzem i z drobno posiakanym czosnkiem) na tem sosik, plaster pomidora. Pychotka...

Zgłoś 09.03.2007 marcy

bardzo smaczne sa zrobione jak kotlety schabowe .Plastry w jajku i bulce tartej i na rozgrzany tluszcz. polane pozniej sosem pomidorowym z parmasan ser

Zgłoś 23.07.2011 majka

A zrobiłam je w jajku. Krótko obsmazone. WYBORNE !