Bakłażany podsmażane
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
? | ? zł | prosty | 15 min. | ? |
Składniki:
Składniki:- 1 bakłażan,
- 3 pomidory,
- koperek swieży,
- majonez,
- czosnek,
- bułka tarta,
- jajko,
- odrobina oleju do smażenia,
- sól.
Jak przyrządzić:
Bakłażana kroimy w cienikie plastry, solimy i odczekujemy kilka minut aż "puszczą wode". Nastepnie obtaczamy w jajku w tartej bułce i smażymy na patelni z obu stron aż się zarumienią.Pomidor kroimy w plasterki.Koperek drobno siekamy, a z majonezu i czosnku przygotowujemy sos majonezowo-czosnokowy.
Nastepnie na plasterki bakłażana nakładamy sos, póżniej pomidor i posypujemy koperkiem;)
Potrzebne przybory:
Patelnia, deska do krojenia, nóż.Jak podawać?
Podawać na ciepło na duzych tabletach jako przekąskę.Uwagi:
Rewelacja. Bakłażana nie obieramy.W zaleznosci od ilosci osób zwiększamy ilość składników.

Domowe, pyszne batoniki twix

Sałatka z dodatkiem pieczonych buraków
Smacznie, zdrowo i lekko. Mało kto wie, że buraki oprócz dużej dawki żelaza, zawierają również mnóstwo witamin. Najlepiej sięgać po warzywa w naturalnej postaci – idealnie nadają się na zupę, ale pasują również jako dodatek do gorących dań. Polecam przepis na sałatkę z dodatkiem pieczonych buraczków – idealna na jesienną niepogodę.
Komentarze
Zgłoś 03.10.2004 Kuleczka
w tej panierce zioła jakies powinny byc, bo tak to bezsmakowy mi wyszedł... i w dodatku gorzkawy momentami. Boje sie teraz zrobic je drugi raz, bo jeszcze znów nie wyjdą...
Zgłoś 10.11.2004 RENI
POWINNO SIĘ DO JAJKA DODAĆ TROCHĘ WEGETY DO SMAKU
Zgłoś 18.11.2004 pela
Trzeba posypać solą i poczekać nawet do pół godziny, potem wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Dopiero wtedy posypać ziółkami (np. oregano albo prowansalskie), panierowac i smażyć. Posolenie... Pokaż więcej
Trzeba posypać solą i poczekać nawet do pół godziny, potem wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Dopiero wtedy posypać ziółkami (np. oregano albo prowansalskie), panierowac i smażyć. Posolenie powoduje wyciągnięcie nieprzyjemnej goryczki z bakłażana.
Zgłoś 26.11.2004 Mona
Bakłazana faktycznie trzeba posolic i odstawic minimum na pół godziny, a póżniej najlepiej opłukać pod biezącą wodą, Przepis brzmi ciekawie, ale moze faktycznie lepszy byłby bez panierki, a sos... Pokaż więcej
Bakłazana faktycznie trzeba posolic i odstawic minimum na pół godziny, a póżniej najlepiej opłukać pod biezącą wodą, Przepis brzmi ciekawie, ale moze faktycznie lepszy byłby bez panierki, a sos można zrobić jogurtowo-czosnkowy, wtedy jest calkiem dietetyczny, a w wersji mniej dietetycznej można by dodać np plasterek sera lub oscypka
Zgłoś 30.11.2004 kama
a ja bakłażana obieram dodaje sól ,pieprz obtaczam w jajku i mące i na gorący tłuszcz , pycha troche tuczące ale co tam
Zgłoś 09.12.2004 uczennica
A jaki kolor powiniem mieć bakłażan w środku?
Zrobiłam ale nie był dobry smakował jak rozbebłana cukienia :( Spadziewałam się czegoś innego za te pieniądze... A może miałam niedojrzałego ... Pokaż więcej
A jaki kolor powiniem mieć bakłażan w środku?
Zrobiłam ale nie był dobry smakował jak rozbebłana cukienia :( Spadziewałam się czegoś innego za te pieniądze... A może miałam niedojrzałego albo przejrzałego bakłażana??
Zgłoś 02.07.2005 vbj
może dla was wieśmaki
Zgłoś 11.09.2005 bajaderka
To danie jet super.Gratuluję przepisu.
Zgłoś 22.08.2006 Iza
Trochę wyobraźni ludzie... Jeśli nie chcecie w panierce, bo tuczace, to wystarczy odsączyć po osoleniu, doprawić czym chcecie (czy na ostro kajenem, albo chili, a może w zwykłych ziołach prowans... Pokaż więcej
Trochę wyobraźni ludzie... Jeśli nie chcecie w panierce, bo tuczace, to wystarczy odsączyć po osoleniu, doprawić czym chcecie (czy na ostro kajenem, albo chili, a może w zwykłych ziołach prowansalskich) Dla każdego coś miłego, wystarczy dobrać składniki dla siebie i każdy bedzie zadowolony. Jedna uwaga... tłuszcz musi być dobrze nagrzany, żeby nasze cudo nie wciągało go zbyt wiele, ale się rumieniło. Pozdrawiam i smacznego. Dodam, że ja lekko opruszam przyprawą z suszonych pomidorów, co nadaje pysznego rumianego koloru :)
Zgłoś 05.09.2006 Tommaso
Zgłoś 05.09.2006 Tommaso
Najlepiej użyć oliwy z oliwek do smażenia. Wspaniale się komponuje ze smakiem bakłażana.
Zgłoś 06.02.2007 ochytka
ten przepis jest beznadziejny i ochydny
Zgłoś 01.04.2007 Marco
Ten przepis jest super sam zajadalem sie tym w hiszpanii. I przyzadzam to w Polsce
Zgłoś 09.03.2008 Mag
Pychotka :) Właśnie sobie przyrządzam. Ja do tego robię jeszcze brokuły, ziemniaczki, marchewkę i jajko (wszystko na parze jak mam czas, albo gotowane), przygotowuje sos czosnkowy (ale z jogurtu... Pokaż więcej
Pychotka :) Właśnie sobie przyrządzam. Ja do tego robię jeszcze brokuły, ziemniaczki, marchewkę i jajko (wszystko na parze jak mam czas, albo gotowane), przygotowuje sos czosnkowy (ale z jogurtu i lyzki majonezu Kieleckiego), Polewam oliwą z oliwek, nakladam sosik, solę i smacznego!! :) najlepszy obiad na gorące dni. A jak syci!! (wbrew pozorom!) :)
A co do bakłażanów, to trzeba je osolić obficie - im więcej soli, tym lepsze wyjdą (oczywiście przed panierką je opłuczcie z tej soli!!!) :)
Pozdrawiam :)
Zgłoś 15.05.2011 mania
pycha sol i plukanie konieczne