Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bakłażany podsmażane

Tekst i foto Jusia 16-09-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty15 min.?

Składniki:

Składniki:
- 1 bakłażan,
- 3 pomidory,
- koperek swieży,
- majonez,
- czosnek,
- bułka tarta,
- jajko,
- odrobina oleju do smażenia,
- sól.

Jak przyrządzić:

Bakłażana kroimy w cienikie plastry, solimy i odczekujemy kilka minut aż "puszczą wode". Nastepnie obtaczamy w jajku w tartej bułce i smażymy na patelni z obu stron aż się zarumienią.
Pomidor kroimy w plasterki.Koperek drobno siekamy, a z majonezu i czosnku przygotowujemy sos majonezowo-czosnokowy.
Nastepnie na plasterki bakłażana nakładamy sos, póżniej pomidor i posypujemy koperkiem;)

Potrzebne przybory:

Patelnia, deska do krojenia, nóż.

Jak podawać?

Podawać na ciepło na duzych tabletach jako przekąskę.

Uwagi:

Rewelacja. Bakłażana nie obieramy.
W zaleznosci od ilosci osób zwiększamy ilość składników.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.10.2004 Kuleczka

w tej panierce zioła jakies powinny byc, bo tak to bezsmakowy mi wyszedł... i w dodatku gorzkawy momentami. Boje sie teraz zrobic je drugi raz, bo jeszcze znów nie wyjdą...

Zgłoś 10.11.2004 RENI

POWINNO SIĘ DO JAJKA DODAĆ TROCHĘ WEGETY DO SMAKU

Zgłoś 18.11.2004 pela

Trzeba posypać solą i poczekać nawet do pół godziny, potem wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Dopiero wtedy posypać ziółkami (np. oregano albo prowansalskie), panierowac i smażyć. Posolenie... Pokaż więcej

Trzeba posypać solą i poczekać nawet do pół godziny, potem wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Dopiero wtedy posypać ziółkami (np. oregano albo prowansalskie), panierowac i smażyć. Posolenie powoduje wyciągnięcie nieprzyjemnej goryczki z bakłażana.

Zgłoś 26.11.2004 Mona

Bakłazana faktycznie trzeba posolic i odstawic minimum na pół godziny, a póżniej najlepiej opłukać pod biezącą wodą, Przepis brzmi ciekawie, ale moze faktycznie lepszy byłby bez panierki, a sos... Pokaż więcej

Bakłazana faktycznie trzeba posolic i odstawic minimum na pół godziny, a póżniej najlepiej opłukać pod biezącą wodą, Przepis brzmi ciekawie, ale moze faktycznie lepszy byłby bez panierki, a sos można zrobić jogurtowo-czosnkowy, wtedy jest calkiem dietetyczny, a w wersji mniej dietetycznej można by dodać np plasterek sera lub oscypka

Zgłoś 30.11.2004 kama

a ja bakłażana obieram dodaje sól ,pieprz obtaczam w jajku i mące i na gorący tłuszcz , pycha troche tuczące ale co tam

Zgłoś 09.12.2004 uczennica

A jaki kolor powiniem mieć bakłażan w środku?

Zrobiłam ale nie był dobry smakował jak rozbebłana cukienia :( Spadziewałam się czegoś innego za te pieniądze... A może miałam niedojrzałego ... Pokaż więcej

A jaki kolor powiniem mieć bakłażan w środku?

Zrobiłam ale nie był dobry smakował jak rozbebłana cukienia :( Spadziewałam się czegoś innego za te pieniądze... A może miałam niedojrzałego albo przejrzałego bakłażana??

Zgłoś 02.07.2005 vbj

może dla was wieśmaki

Zgłoś 11.09.2005 bajaderka

To danie jet super.Gratuluję przepisu.

Zgłoś 22.08.2006 Iza

Trochę wyobraźni ludzie... Jeśli nie chcecie w panierce, bo tuczace, to wystarczy odsączyć po osoleniu, doprawić czym chcecie (czy na ostro kajenem, albo chili, a może w zwykłych ziołach prowans... Pokaż więcej

Trochę wyobraźni ludzie... Jeśli nie chcecie w panierce, bo tuczace, to wystarczy odsączyć po osoleniu, doprawić czym chcecie (czy na ostro kajenem, albo chili, a może w zwykłych ziołach prowansalskich) Dla każdego coś miłego, wystarczy dobrać składniki dla siebie i każdy bedzie zadowolony. Jedna uwaga... tłuszcz musi być dobrze nagrzany, żeby nasze cudo nie wciągało go zbyt wiele, ale się rumieniło. Pozdrawiam i smacznego. Dodam, że ja lekko opruszam przyprawą z suszonych pomidorów, co nadaje pysznego rumianego koloru :)

Zgłoś 05.09.2006 Tommaso

Zgłoś 05.09.2006 Tommaso

Najlepiej użyć oliwy z oliwek do smażenia. Wspaniale się komponuje ze smakiem bakłażana.

Zgłoś 06.02.2007 ochytka

ten przepis jest beznadziejny i ochydny

Zgłoś 01.04.2007 Marco

Ten przepis jest super sam zajadalem sie tym w hiszpanii. I przyzadzam to w Polsce

Zgłoś 09.03.2008 Mag

Pychotka :) Właśnie sobie przyrządzam. Ja do tego robię jeszcze brokuły, ziemniaczki, marchewkę i jajko (wszystko na parze jak mam czas, albo gotowane), przygotowuje sos czosnkowy (ale z jogurtu... Pokaż więcej

Pychotka :) Właśnie sobie przyrządzam. Ja do tego robię jeszcze brokuły, ziemniaczki, marchewkę i jajko (wszystko na parze jak mam czas, albo gotowane), przygotowuje sos czosnkowy (ale z jogurtu i lyzki majonezu Kieleckiego), Polewam oliwą z oliwek, nakladam sosik, solę i smacznego!! :) najlepszy obiad na gorące dni. A jak syci!! (wbrew pozorom!) :)

A co do bakłażanów, to trzeba je osolić obficie - im więcej soli, tym lepsze wyjdą (oczywiście przed panierką je opłuczcie z tej soli!!!) :)

Pozdrawiam :)

Zgłoś 15.05.2011 mania

pycha sol i plukanie konieczne