Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bakłażany zapiekane

Tekst i foto zofia 12-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20 min.?

Składniki:

Bakłażany,
kozi ser,
świeże pomidory,
sól,
pieprz,
bazylia,
oregano,
zioła prowansalskie.

Jak przyrządzić:

Przekroić bakłażana wzdłuż na pół i włożyć do piekarnika na ok. 10 min, aby się zagrzał. W tym czasie pokroić kozi ser i pomidory w plasterki. Po 10 minutach położyć ser i pomidory na bakłażany, przyprawić do smaku (ale nie za dużo - połączenie tych trzech składników daje już niepowtarzalny smak) i znowu do piekarnika na około 10 minut, aż ser stopnieje.

Jak podawać?

Podawać jako przystawkę z półwytrawnym lub wytrawnym białym winem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.08.2005 koala

Boskie.

Zgłoś 23.08.2005 myszka

Jaki to ma być ser? Z tego, że ma się rozpuścić wnioskuję, że żółty, ale może się mylę?

Zgłoś 25.08.2005 zosia

to MUSI byc KOZI ser.

Zgłoś 24.10.2005 rozczarowana

Dziwny ten przepis... A gdzie info o wielkości bakłażana? Duże mają pesti, których się nie jada, duże dają też wstrętną gorycz. Może by tak napisać, że to młody bakłażan musi być?

... Pokaż więcej

Dziwny ten przepis... A gdzie info o wielkości bakłażana? Duże mają pesti, których się nie jada, duże dają też wstrętną gorycz. Może by tak napisać, że to młody bakłażan musi być?

Zgłoś 14.06.2006 karo

aby bakłazan nie mial goryczy to pokrojonego bakłazana posypuje sie sola i zostawia na 30 min pozniej ten sok któr wyciekl wyciera sie i nie ma goryczy