Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Banany jeszce inaczej

Tekst i foto ala 15-09-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20 min.wysoka

Składniki:

Banany,
goździki,
czekolada - koniecznie gorzka,
alkohol - polecam; becherovke, może tez byc żubrówka, koniak, rum. Byle nie czysta wódka.

Jak przyrządzić:

W banany w skórce wbijamy w jednym rządku wzdłuż obok siebie goździki - tak w odstępie do 1 cm. Najlepiej zrobić to przynajmniej na 2 godziny przed grillowaniem. Ja osobiście robię je nawet dzien wcześniej i wsadzam do lodówki na noc. Nastepnie banany grilluję, aż będą brązowe (może też nawet wypływać sok z nakłutych goździkami miejsc). Banan w środku musi być mięciutki. Następnie rozcinamy skórkę z obu stron wzdłuż rządku z goździkami. Banana nadziewamy wzdłuż drobno posiekanymi cząstkami czekolady (która się rozpływa pod wpływem temperatury) i polewamy oczywiście wybranym alkoholem. Pychota!

Potrzebne przybory:

Grill, talerzyki, łyżeczki i ostry nozyk do nacięcia skórki banana.

Uwagi:

Żeby nie było, że niedobre - więc, banany koniecznie muszą być bardzo dojrzałe - byle nie popękane!
Ostatnio robiłam z likierem cytrynowym, też pyszniutkie! I ważne - ze względu na to, że banan sam w sobie jest bardzo słodki, ważne jest, by użyć czekolady gorzkiej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.02.2006 krysia

Banan z czekoladą z grila. Bardzo smaczny i wypróbowany w zeszłym sezonie. Szkoda tylko, że kaloryczny ale cóż mówią, że czekolada gorzka jest bardzo zdrowa. Smacznego.

Zgłoś 08.06.2007 sylwia

smaczne bardzo ale dla łakomczuchów

Zgłoś 15.03.2007 Maryna z Orawy

Kupilam chyba 10 kg Bananow ale je zjadlam jeszcze przed grylowaniem bo balam glodna