Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Barszcz biały z pieczarkami

Tekst i foto olo-deskorolo 03-12-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty70-80 min.?

Składniki:

70 dag kiełbasy (toruńska, podlaska), 40 dag pieczarek, 3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 op. barszczu białego w torebce, 1 op. żurku w torebce, 1/2 główki czosnku, kostka rosołowa, majeranek, pieprz mielony (sugeruję pieprz biały), ziele angielskie, liść laurowy, ew. sól.

Jak przyrządzić:

Do ok. 4 l wody wrzucamy: pokrojone w kostkę kiełbasę, marchewkę, ziemniaki, pokrojone pieczarki i gotujemy ok. 40-50 min. Potem dorzucamy dokładnie rozprowadzone w wodzie zupy, zgnieciony czosnek i przyprawy. Gotujemy jeszcze 15-20 min i gotowe! Prawda, że proste?

Jak podawać?

Można dodać śmietanę, jeśli ktoś lubi. Doskonale smakuje z bagietką/bułką, a jeszcze lepiej, jak jest podpieczona i chrupka.

Uwagi:

Niektórym użycie zup z torebki może się wydawać profanacją, ale są one świetną bazą do przygotowania bardziej złożonych potraw. Zupa jest trochę nietypowa, ale smakuje wyśmienicie. Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.03.2007 bea

Zupka bardzo smaczna.Ja ją troszkę doprawiłam do smaku ale może dlatego ze wlalam za duzo wody.